Συνέντευξη: Κάρμεν Ρουγγέρη

Karmen Rouggeri

“Μια όπερα προσιτή στα παιδιά”

Η Κάρμεν Ρουγγέρη μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη μεταφορά της θεατρικής της παράστασης Ο κουρέας της Σεβίλλης σε βιβλίο κι εξηγεί γιατί η κλασική μουσική είναι απαραίτητη στην παιδική ηλικία.

 

Πως προέκυψε η ιδέα της μεταφοράς της όπερας του Ροσίνι στο θέατρο;

Δεν προέκυψε τώρα η ιδέα. Οι σπουδές μου είναι πάνω στην όπερα, ένα παρεξηγημένο και οχι τόσο γνωστό  είδος στη χώρα μας. Είναι ένα θεατρικό είδος – το πιο σύνθετο, γιατί περιέχει όλες τις μορφές τέχνης – και καθώς με ενδιαφέρει τα παιδιά να παίρνουν γνώσεις απο τις παραστάσεις μας, θέλω να τα φέρω σε επαφή με αυτήν, να ξέρουν ότι υπάρχει και αυτή η μουσική και να κάνουν αργότερα τις επιλογές τους.

Γιατί αυτή και όχι κάποια άλλη;

Γιατι ο Κουρέας της Σεβίλλης προσφέρεται απόλυτα για την πρώτη γνωριμία. Εχει υπέροχη μουσική και τραγούδια και ακόμα μουσικά παιχνιδίσματα που μπορούν να χαϊδέψουν τα αυτάκια των μικρών μου φίλων.

Πόσο ρίσκο θεωρούσατε όταν ξεκινήσατε να το δουλεύετε ότι ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα;

Δεν μου πέρασε καθόλου απο τον νου ότι θα ρισκάρω. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Ο κόσμος ξέρει καλά οτι δεν θα κοροιδέψουμε.

Πως ανταποκρίθηκε το κοινό (παιδιά και γονείς) στην παράσταση;

Ανταποκρίθηκε πάρα πολύ θετικά και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Θεωρείτε πως η κλασική μουσική είναι απαραίτητη στη μουσική διαπαιδαγώγηση;

Βεβαίως. Είναι απαραίτητη για την καλιέργεια του μουσικού αισθητηρίου των παιδιών η κλασσική μουσική. Εδώ ακόμα και τα λουλούδια ανθίζουν οταν την «ακούν».

Και τώρα το θεατρικό έγινε βιβλίο. Για ποιό λόγο αποφασίσατε να μεταφέρετε την θεατρική παράσταση στις σελίδες ενός βιβλίου;

Πάντα τώρα πιά, τα έργα μας γίνονται βιβλία. Είναι κάτι που το ίδιο το κοινό μας το ζητάει . Τι ωραιότερο από το να παίρνεις μαζί σου την ανάμνηση μιας παράστασης μέσα σε ενα βιβλίο. Όταν μάλιστα το βιβλίο είναι εικονογραφημένο απο την ίδια την ενδυματολόγο και σκηνογράφο παίρνεις μαζί σου και την αισθητική της παράστασης και αυτό το βρίσκω υπέροχο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πέτρος Χριστούλιας

Από την ανακοίνωση ήδη της έκδοσης του graphic novel με τη βιογραφία του δρ. ΠΑΠ μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το εγχείρημα και περιμέναμε πως και πως να το βρούμε στα βιβλιοπωλεία. Με την υπογραφή του βραβευμένου κομίστα Πέτρου Χριστούλια, ο οποίος εδώ κάνει και το σενάριο και το σκίτσο, διαβάσαμε για πρώτη φορά τη βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, προσαρμοσμένη και κατάλληλη για παιδιά, έφηβους αλλά και για ενήλικες. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του “Δρ. Παπ : Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου”, μιλήσαμε με τον δημιουργό του για την ιδεά, τον επιστήμονα Παπανικολάου και τις προκλήσεις στη δημιουργία αυτού του graphic novel.

Stefania Manetti: μιλώντας για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση

H Ιταλίδα παιδίατρος Stefania Manetti, πρόεδρος του Associazione Culturale Pediatri και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Nati Per Legere, μιλάει για την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων, πώς βλέπουν οι Ιταλοί παιδιάτροι την πρακτική αυτή, πώς επιμορφώνονται, τις δυσκολίες που συνάντησαν στο ΝpL για να καταφέρουν να πείσουν τους ιθύνοντες για τη σημασία της και τα πολλαπλά της οφέλη, αλλά και τον τρόπο που τα βιβλία και η (μεγαλόφωνη ή μη) ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους σε δύσκολες καταστάσεις υγείας.

Τατιάνα Ζωγράφου

Μπορεί να έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να