Κοχυλάκι, εσύ δε φταις!

Γράφει η Ελένη Αθανασοπούλου

Συγγραφέας: Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου, Φιλίππη Ρούβαλη, Νατάσα Ρουστάνη και Γκλόρια Χόντια, μέλη της Ομάδας Άγγιγμα και Όρια
Εικονογράφηση: Βίλλυ Καραμπατζιά
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

Ένα μικρό κοχυλάκι παίζει χαρούμενο στην ακτή, όταν δελεάζεται από τον “γνωστό άγνωστο” κάβουρα για μια βόλτα στα βαθιά. Εκεί νιώθει φόβο και κίνδυνο, καθώς ο κάβουρας ζητά επίμονα και επιχειρεί αγγίγματα στο κοχυλάκι. Εκείνο όμως με ταχύτητα και θάρρος, ξεφεύγει. “Καθόλου εσύ δεν φταις” το καθησυχάζει η μαμά του και με την προστασία και τις συμβουλές της, συνεχίζει ευτυχισμένο και ασφαλές τη ζωή του.

Η ομάδα που εμψυχώνει εδώ και μια επταετία τη δράση «Άγγιγμα και Όρια» απευθύνεται, όπως συνηθίζει, όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και γονείς & εκπαιδευτικούς, αυτή τη φορά μ’ ένα βιβλίο – πρωτοποριακό για την ελληνική παιδική βιβλιογραφία –  που πραγματεύεται το τολμηρό και (δυστυχώς πάντα) επίκαιρο θέμα: την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Το βιβλίο αυτό περιέχει μια εικονογραφημένη ιστορία για πολύ μικρά παιδιά, ωστόσο λόγω της ιδιάζουσας και αιχμηρής θεματολογίας του, είναι κατάλληλο για ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Επιπρόσθετα, εκτός από την ιστορία, περιέχει κι έναν συνοπτικό, αλλά πλήρη οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Εστιάζει στην προστασία του σώματος, δεν είναι ένα βιβλίο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ωστόσο, μέσα από την ανάλυση που γίνεται στον πρόλογο του βιβλίου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό της ενδυνάμωσης και προστασίας των παιδιών, ενώ συνοδεύει τις προτεινόμενες δραστηριότητες στις τελευταίες σελίδες του.

Ενώ με έχουν κουράσει ως αναγνώστρια τα βιβλία με ήρωες – ζώα, στο συγκεκριμένο νιώθω εύστοχη και απαραίτητη την αποστασιοποίηση από το ανθρώπινο είδος. Αφενός -και το κυριότερο- τα συναισθήματα που προξενεί η παρενόχληση, απαλύνονται λόγω της μη ανθρώπινης φύσης των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Επίσης, η ταυτότητα του πρωταγωνιστή απεμπλέκει το φύλο, το χρώμα ή άλλα χαρακτηριστικά του παιδιού από τη θυματοποίησή του, καθιστώντας την ιστορία έμμεσα συμπεριληπτική και σημαντική για κάθε παιδί. Τέλος, η επιλογή των οστρακοειδών, περνά το μήνυμα της δύναμης του δικαιώματος στη προστασία του σώματός μας.

Ο έμμετρος λόγος είναι πιθανώς “κλειδί” επίτευξης του στόχου του βιβλίου. Πέραν της λογοτεχνικής του χάρης, πιθανώς αποτυπώνεται καλύτερα στο παιδί. Επομένως η συμβουλή της μαμάς, απομνημονευμένη σαν τραγουδάκι, θα μπορούσε πιθανώς να λειτουργήσει λυτρωτικά την κρίσιμη στιγμή.

Σχολικές, οικογενειακές και άλλες βιβλιοθήκες, σας χρειάζεται το «Κοχυλάκι, εσύ δε φταίς!». Η ιδιωτικότητα του σώματος των μικρών παιδιών, η συναίνεση στα αγγίγματα συγγενών και φίλων και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία αν και απαραίτητα, έρχονται σε αντιπαράθεση με τα στερεότυπα και τα ταμπού που πολλοί από εμάς ακόμη κουβαλάμε. «Πήγαινε να σε αγκαλιάσει ο θείος σου», «Δώσε φιλάκι στη γιαγιά σου», «Δεν συζητάμε τέτοια πράματα» είναι νοοτροπίες που έχουν δυστυχώς μερίδιο ευθύνης στα θλιβερά περιστατικά ασέλγειας που συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα. Ας αποτελέσει το βιβλίο αυτό την αρχή για να θέσουμε τις σωστές βάσεις για την ενεργητική και προληπτική προστασία και την ασφάλεια της ύπαρξης των παιδιών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.