Κοιτάζοντας τα αστέρια

Δημιουργός: Σάρα Γκίλινχαμ
Πρόλογος: Διονύσης Σιμόπουλος
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+, 9+, ενήλικες

Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό στον κόσμο που ζούμε από τον ουρανό τις νύχτες. Μόλις δύσει ο ήλιος και το σκοτάδι αρχίσει να απλώνεται, ένα υπέροχο σκηνικό παρουσιάζεται στον ουράνιο θόλο. Εκατομμύρια αστέρια φεγγοβολούν και μας αποκαλύπτονται οι υπέροχοι συνδυασμοί τους. Κι αν έχεις κι ένα βιβλίο να σε βοηθάει να τους αναγνωρίσεις, η παρατήρηση του ουρανού γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική.

Το βιβλίο της Σάρα Γκίλινχαμ “Κοιτάζοντας τα αστέρια: ένας πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς” είναι ένας χορταστικός, χρηστικός, εικονογραφημένος οδηγός για μικρούς και όχι τόσο μικρούς αναγνώστες που τους αρέσει να παρατηρούν τον νυχτερινό ουρανό. Πέρα από το υπέροχο εικαστικό και αισθητικό κομμάτι του βιβλίου – η Γκίλινχαμ είναι βραβευμένη graphic designer, ενώ οι εκδόσεις Phaidon αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα – υπάρχει ένας απίστευτος όγκος πληροφοριών για τους αστερισμούς που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει. Το βιβλίο, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν σε μια εξίσου καλαίσθητη έκδοση, ξεκινάει με τον πρόλογο που έκανε ο Αστροφυσικός και Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μιλά για τη σημασία των αστερισμών αυτών στην αρχαιότητα, αλλά και μετά και τη χρησιμότητα του νυχτερινού ουρανού στους ανθρώπους. Η Γκίλινχαμ ξεκινάει την αφήγησή της στρέφοντας το βλέμα του αναγνώστη στον ουρανό για μια πρώτη αναγνωριστική ματιά ήδη από εξώφυλλο, με το διάτρητο τζάκετ, και συνεχίζει στο 200+ σελίδων βιβλίο της με την παρουσίαση των 88 διεθνώς αναγνωρισμένων αστερισμών: ο ζωδιακός κύκλος, οι μύθοι και θρύλοι, ζώα και άνθρωποι, αντικείμενα και σύμβολα. Ο κάθε αστερισμός συνοδεύεται από την ιστορία, τον τρόπο εντοπισμού του και τη μυθολογία γύρω από αυτόν. Τα κείμενα είναι μικρά σε έκταση, αλλά περιεκτικά, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον μικρό σε ηλικία αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει.

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου θόλου, ιδανική παρέα για τις εξορμήσεις μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα που με τα έντονα φώτα τους κρύβουν μέρος της μαγείας της νύχτας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.