Κοιτάζοντας τα αστέρια

Δημιουργός: Σάρα Γκίλινχαμ
Πρόλογος: Διονύσης Σιμόπουλος
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+, 9+, ενήλικες

Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό στον κόσμο που ζούμε από τον ουρανό τις νύχτες. Μόλις δύσει ο ήλιος και το σκοτάδι αρχίσει να απλώνεται, ένα υπέροχο σκηνικό παρουσιάζεται στον ουράνιο θόλο. Εκατομμύρια αστέρια φεγγοβολούν και μας αποκαλύπτονται οι υπέροχοι συνδυασμοί τους. Κι αν έχεις κι ένα βιβλίο να σε βοηθάει να τους αναγνωρίσεις, η παρατήρηση του ουρανού γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική.

Το βιβλίο της Σάρα Γκίλινχαμ “Κοιτάζοντας τα αστέρια: ένας πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς” είναι ένας χορταστικός, χρηστικός, εικονογραφημένος οδηγός για μικρούς και όχι τόσο μικρούς αναγνώστες που τους αρέσει να παρατηρούν τον νυχτερινό ουρανό. Πέρα από το υπέροχο εικαστικό και αισθητικό κομμάτι του βιβλίου – η Γκίλινχαμ είναι βραβευμένη graphic designer, ενώ οι εκδόσεις Phaidon αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα – υπάρχει ένας απίστευτος όγκος πληροφοριών για τους αστερισμούς που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει. Το βιβλίο, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν σε μια εξίσου καλαίσθητη έκδοση, ξεκινάει με τον πρόλογο που έκανε ο Αστροφυσικός και Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μιλά για τη σημασία των αστερισμών αυτών στην αρχαιότητα, αλλά και μετά και τη χρησιμότητα του νυχτερινού ουρανού στους ανθρώπους. Η Γκίλινχαμ ξεκινάει την αφήγησή της στρέφοντας το βλέμα του αναγνώστη στον ουρανό για μια πρώτη αναγνωριστική ματιά ήδη από εξώφυλλο, με το διάτρητο τζάκετ, και συνεχίζει στο 200+ σελίδων βιβλίο της με την παρουσίαση των 88 διεθνώς αναγνωρισμένων αστερισμών: ο ζωδιακός κύκλος, οι μύθοι και θρύλοι, ζώα και άνθρωποι, αντικείμενα και σύμβολα. Ο κάθε αστερισμός συνοδεύεται από την ιστορία, τον τρόπο εντοπισμού του και τη μυθολογία γύρω από αυτόν. Τα κείμενα είναι μικρά σε έκταση, αλλά περιεκτικά, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον μικρό σε ηλικία αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει.

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου θόλου, ιδανική παρέα για τις εξορμήσεις μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα που με τα έντονα φώτα τους κρύβουν μέρος της μαγείας της νύχτας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα