Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου

Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί τα Λογοτεχνικά Βραβεία Κύπρου για τις εκδόσεις του 2020. Σε ό,τι αφορά τα παιδικά βιβλία, το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στον Νίκο Αντωνίου για το έργο του
Μια μέρα μόνο (εκδόσεις Καστανιώτη). Στην ίδια κατηγορία υποψήφια ήταν τα βιβλία των Πάμελας Αναστασίου-Παπαϊακώβου, Το λιοντάρι ξέρει (εκδόσεις Νόστος), Θεοφάνη Θεοφάνους, Μήνες, εποχές και χρόνος, λένε πως δεν θα ’σαι μόνος! (εκδόσεις Άλλωστε), Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή, Ένα χαμόγελο και δύο όμορφες λέξεις (εκδόσεις Καλέντης) και Δώρας Ορόντη, Δημιουργικό παιχνίδι.

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της κριτικής επιτροπής, απονεμήθηκε στη Χριστίνα Παπαδοπούλου για το έργο της Ο θησαυρός της Θοδωσούς (Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις). Στην ίδια κατηγορία υποψήφιοι ήταν οι Ιωάννα Αργυρού με το έργο της Στο πάρκο με τις νεραντζιές (εκδόσεις Καστανιώτη), Φυτούλα Βακανά για το βιβλίο Ο Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ. (εκδόσεις Πατάκης), Αιμίλιος Σολωμού για Το ποτάμι (εκδόσεις Πατάκης) και Δήμητρα Χαραλάμπους για το Μυστήριο στο Αιγαίο (εκδόσεις Τελεία).

Στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους 2020 συμμετείχαν οι: Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα (Πρόεδρος), Έλενα Ιωαννίδου, Λουίζα Μαλλούρη, Μαρία Μιχαηλίδου και Γιάννης Παπαδάτος.

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους, μετά από ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, απονεμήθηκε στη Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία (συγγραφέας: Μάκης Τσίτας, εκδόσεις Μεταίχμιο). Στην ίδια κατηγορία βρέθηκαν ακόμα δύο βιβλία της Σάντρας Ελευθερίου, τα Η βαλίτσα της Νίνας (συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη, εκδόσεις Μεταίχμιο) και το  Ιλιάδα και Οδύσσεια: Κορίτσια που έγιναν μύθος (συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη, εκδόσεις Διόπτρα).

Στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους 2020 συμμετείχαν οι: Μάριος Κωνσταντινίδης (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Γεωργίου, Δημήτρης Κοκκινόλαμπος, Τερέζα Λαμπριανού και Όμηρος Παναγίδης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ