
Ένας διαφορετικός διάλογος ανάμεσα σε βιβλία για εφήβους και στα εκθέματα της νέας έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Κυκλαδίτισσες» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο Σάιμον, ο Τσάρλι, ο Νικ, η Σαμ και ο Πάτρικ, έφηβοι αλλά και μικρότερης ηλικίας παιδιά, όλοι τους ήρωες βιβλίων εφηβικών, συνομιλούν με τα κορίτσια και τις γυναίκες από τις Κυκλάδες. Το εργαστήρι αυτό επικεντρώνεται σε δύο από τις θεματικές της έκθεσης του Μουσείου «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»: τις ταυτότητες των γυναικών και τα φύλα. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης, εκπαιδεύτριες, συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα καταδυθούμε στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας και θα κληθούμε να αναγνωρίσουμε ταυτότητες κοριτσιών και γυναικών μέσα στα βιβλία που διαβάζουμε.
Θα διαβάσουμε αποσπάσματα από τα βιβλία: σειρά κόμικ Heartstopper – Alice Oseman (εκδ. Διόπτρα), Αμφίβια – Γ. Παναγιωτάκης (εκδ. Πατάκη), Όταν ανοίγω τα φτερά μου – Marc Majewski (εκδ. Διόπτρα), “Έχω δικαίωμα; Εχω δικαίωμα” – Π. Χριστοδούλου & Στ. Στεργίου (εκδ. Μικρή Σελήνη), “Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο” – Stephen Chbosky (εκδ. Τόποτς), “Κάθε μέρα άλλος” – Ντ. Λέβιθαν (εκδ. Πατάκη) και Julian is a mermaid – Jessica Love (Candlewick Press).
Τα εργαστήρια αυτά έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από την εκπαιδευτικό Κούλα Πανάγου και τη δημοσιογράφο Ζωή Κοσκινίδου για λογαριασμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και αποτελούν μια σπουδαία στιγμή για το παιδικό και νεανικό βιβλίο καθώς για πρώτη φορά μπαίνει μέσα στο μουσείο στο πλαίσιο της νέας έκθεσης και συνδιαλέγεται με τα εκθέματα. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και ο τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και μέσα σε χώρους που δεν το είχαμε συνηθίσει ως τώρα, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα και ανοίγοντας νέα αναγνωστικά μονοπάτια.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους 15-18 ετών. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.