Μια διαφορετική λέσχη ανάγνωσης για παιδιά και γονείς προτείνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης επιλεγμένων βιβλίων, συνδυάζοντας επίσκεψη στον χώρο της Βιβλιοθήκης με παρακολούθηση από το σπίτι. Η Λέσχη Ανάγνωσης, εμπνευσμένη από το θέατρο αναγνωστών (readers theatre), αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση προσέγγισης κειμένων με επιστημονικό περιεχόμενο, προσφέροντας ένα διασκεδαστικό και ελκυστικό μέσο για τη βελτίωση της αναγνωστικής ευχέρειας και την ενίσχυση της κατανόησης της λογοτεχνίας. Το θέατρο αναγνωστών αποτελεί στρατηγική ανάγνωσης και ξεκίνησε ως ένας τρόπος παρουσίασης της λογοτεχνίας σε δραματική μορφή. Στην πορεία της εξέλιξής του έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες θεματικές ενότητες. Ιδιαιτέρως σε εφαρμογές που αξιοποιούν σενάρια με επιστημονικό περιεχόμενο, έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση της κατανόησης επιστημονικών εννοιών.

Σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που οργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, τα παιδιά μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους, συνεργάζονται για να γνωρίσουν τη χαρά της από κοινού ανάγνωσης, να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ευχέρεια και τη σχέση τους με τα Μαθηματικά. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται σε επαφή με αποσπάσματα επιλεγμένων βιβλίων μαθηματικής λογοτεχνίας, ολοκληρώνουν δραστηριότητες σχετικά με το περιεχόμενο των αποσπασμάτων, ζωντανεύουν τους ήρωες με τη φωνή τους και ολοκληρώνουν, πάντα σε συνεργασία, μαθηματικές προκλήσεις οι οποίες θα καλλιεργήσουν τη μαθηματική τους σκέψη και θα τους αποκαλύψουν τη διασκεδαστική πλευρά των Μαθηματικών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και περιλαμβάνει δύο συναντήσεις, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι ίδιοι συμμετέχοντες: 

1η συνάντηση, στον φυσικό χώρο της Βιβλιοθήκης:
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, ώρες 17:30-19:00

2η συνάντηση, online μέσω του προγράμματος Teams:
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020, ώρες 17:30-19:00

Πρόκειται για μεταφορά και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, της πρωτότυπης Λέσχης ανάγνωσης Διαβάζω, διαβάζεις. Διαβάζουμε; που η Βιβλιοθήκη του ιδρύματος έχει διοργανώσει στους χώρους της άλλες έξι φορές στο παρελθόν.

Επιλεγμένα βιβλία: Τα έξυπνα παιχνίδια του κ. Πλάτωνα (Δημήτρης Παναγάκος, εκδ. Δίαυλος), Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά (Τεύκρος Μιχαηλίδης, εκδ. Πατάκη), Η μία και μοναδική μαύρη θρούμπα (Λέλα Στρούτση, εκδ. Κέδρος), Φαντασία και Μαθηματικά (Ιωάννης Σταμέλος, εκδ. Οσελότος), Ο Θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (Απόστολος Δοξιάδης, εκδ. Καστανιώτη).

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.