Συνέντευξη: Λίλα Πατρόκλου

Η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου έστειλε στην Κόκκινη Αλεπού αυτό το γράμμα, με το οποίο απευθείνεται σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αυτές τις δύσκολες ημέρες του εγκλεισμού. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Η αγκαλιά είναι ανάγκη για όλους μας. Είναι θεραπευτική λένε οι ειδικοί και έχουν δίκιο. Για τους ανθρώπους, για τα ζώα και τα φυτά. Όλοι θέλουμε αγκαλιές και όταν μας λείψουν, τις αποζητάμε. Αυτές οι δύσκολες ώρες τού υποχρεωτικού εγκλεισμού, που βιώνουμε όλοι κάθε μέρα, ελαφραίνουν λίγο με την συντροφιά των βιβλίων. Βιβλία που έχουμε αδιάβαστα γιατί δεν προλαβαίναμε, βιβλία που έχουμε ξεχάσει ότι τα είχαμε, βιβλία που έχουμε διαβάσει πριν χρόνια και που θα μας άρεσε να τα ξαναδιαβάσουμε, τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να τα δούμε, να τα ξεφυλλίσσουμε και ίσως το βράδυ να μας πάρει ο ύπνος με ένα βιβλίο αγκαλιά, όπως παλιά. Αλλά και καινούρια βιβλία μπορούμε να παραγγείλουμε ηλεκτρονικά και να μας τα φέρουν στο σπίτι. Η αγάπη μας για τη λογοτεχνία και για το τυπωμένο βιβλίο είναι πάντα μια παρηγοριά που δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς. Αυτή η αγάπη μπορεί να μας ανοίξει δρόμους για να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα μας.

Έναν τέτοιο δρόμο σας προτείνω σήμερα για να τον ακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας. Επιλέγετε και ξεκινάτε να διαβάζετε δυνατά στα παιδιά κάθε ημέρα, δύο κεφάλαια από ένα βιβλίο λογοτεχνίας, ανάλογα με την ηλικία τους. Όσο και να επιμένουν, εσείς δεν θα συνεχίσετε. Θα βάλετε ένα χαρτάκι για σημάδι,  θα κλείσετε το βιβλίο και θα τους πείτε, “αύριο η συνέχεια”. Την άλλη μέρα την ίδια ώρα, θα συνεχίσετε την ανάγνωση δυνατά. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει το βιβλίο. Όσο διάστημα κρατούν οι αναγνώσεις τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση και να βάζουν τις ζωγραφιές τους σε ένα ντοσιέ. Συζητήστε με τα παιδιά για την υπόθεση, για το τί τούς άρεσε και τί όχι, τί θα άλλαζαν, ή τι τέλος θα έδιναν αν έγραφαν αυτά την ιστορία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποιο βιβλίο που αγαπήσατε πολύ, στα παιδικά σας χρόνια. Μετά είναι η σειρά τού κάθε παιδιού να επιλέξει βιβλίο. Μπορεί να διαβάζει για όλους δυνατά ή μόνο για τον εαυτό του, αλλά μόνο 2 κεφάλαια τη φορά. Την άλλη μέρα την συνέχεια. Κάθε μέρα την ίδια ώρα μέχρι να τελειώσει το βιβλίο.

Αυτός είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να ξαναβρούμε την επαφή μας με τη λογοτεχνία και το τυπωμένο βιβλίο, μιας και η τεχνολογία είναι αναγκαία και πολύ εξυπηρετική, αλλά μπορεί να γίνει και μεγάλη απειλή.

Όχι μόνο για τα παιδιά. Για όλους μας.

Σας στέλνω την αγάπη μου,
Λίλα Πατρόκλου


Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δημιουργήσει και συντονίζει τέσσερις Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης, καθώς και μια Εφηβική και μια Ενηλίκων, πάντα με αντικείμενο την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Ως συγγραφέας, προσπαθεί να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο της λογοτεχνίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πέτρος Χριστούλιας

Από την ανακοίνωση ήδη της έκδοσης του graphic novel με τη βιογραφία του δρ. ΠΑΠ μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το εγχείρημα και περιμέναμε πως και πως να το βρούμε στα βιβλιοπωλεία. Με την υπογραφή του βραβευμένου κομίστα Πέτρου Χριστούλια, ο οποίος εδώ κάνει και το σενάριο και το σκίτσο, διαβάσαμε για πρώτη φορά τη βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, προσαρμοσμένη και κατάλληλη για παιδιά, έφηβους αλλά και για ενήλικες. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του “Δρ. Παπ : Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου”, μιλήσαμε με τον δημιουργό του για την ιδεά, τον επιστήμονα Παπανικολάου και τις προκλήσεις στη δημιουργία αυτού του graphic novel.

Stefania Manetti: μιλώντας για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση

H Ιταλίδα παιδίατρος Stefania Manetti, πρόεδρος του Associazione Culturale Pediatri και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Nati Per Legere, μιλάει για την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων, πώς βλέπουν οι Ιταλοί παιδιάτροι την πρακτική αυτή, πώς επιμορφώνονται, τις δυσκολίες που συνάντησαν στο ΝpL για να καταφέρουν να πείσουν τους ιθύνοντες για τη σημασία της και τα πολλαπλά της οφέλη, αλλά και τον τρόπο που τα βιβλία και η (μεγαλόφωνη ή μη) ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους σε δύσκολες καταστάσεις υγείας.

Τατιάνα Ζωγράφου

Μπορεί να έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να