Συνέντευξη: Λίλα Πατρόκλου

Η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου έστειλε στην Κόκκινη Αλεπού αυτό το γράμμα, με το οποίο απευθείνεται σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αυτές τις δύσκολες ημέρες του εγκλεισμού. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Η αγκαλιά είναι ανάγκη για όλους μας. Είναι θεραπευτική λένε οι ειδικοί και έχουν δίκιο. Για τους ανθρώπους, για τα ζώα και τα φυτά. Όλοι θέλουμε αγκαλιές και όταν μας λείψουν, τις αποζητάμε. Αυτές οι δύσκολες ώρες τού υποχρεωτικού εγκλεισμού, που βιώνουμε όλοι κάθε μέρα, ελαφραίνουν λίγο με την συντροφιά των βιβλίων. Βιβλία που έχουμε αδιάβαστα γιατί δεν προλαβαίναμε, βιβλία που έχουμε ξεχάσει ότι τα είχαμε, βιβλία που έχουμε διαβάσει πριν χρόνια και που θα μας άρεσε να τα ξαναδιαβάσουμε, τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να τα δούμε, να τα ξεφυλλίσσουμε και ίσως το βράδυ να μας πάρει ο ύπνος με ένα βιβλίο αγκαλιά, όπως παλιά. Αλλά και καινούρια βιβλία μπορούμε να παραγγείλουμε ηλεκτρονικά και να μας τα φέρουν στο σπίτι. Η αγάπη μας για τη λογοτεχνία και για το τυπωμένο βιβλίο είναι πάντα μια παρηγοριά που δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς. Αυτή η αγάπη μπορεί να μας ανοίξει δρόμους για να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα μας.

Έναν τέτοιο δρόμο σας προτείνω σήμερα για να τον ακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας. Επιλέγετε και ξεκινάτε να διαβάζετε δυνατά στα παιδιά κάθε ημέρα, δύο κεφάλαια από ένα βιβλίο λογοτεχνίας, ανάλογα με την ηλικία τους. Όσο και να επιμένουν, εσείς δεν θα συνεχίσετε. Θα βάλετε ένα χαρτάκι για σημάδι,  θα κλείσετε το βιβλίο και θα τους πείτε, “αύριο η συνέχεια”. Την άλλη μέρα την ίδια ώρα, θα συνεχίσετε την ανάγνωση δυνατά. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει το βιβλίο. Όσο διάστημα κρατούν οι αναγνώσεις τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση και να βάζουν τις ζωγραφιές τους σε ένα ντοσιέ. Συζητήστε με τα παιδιά για την υπόθεση, για το τί τούς άρεσε και τί όχι, τί θα άλλαζαν, ή τι τέλος θα έδιναν αν έγραφαν αυτά την ιστορία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποιο βιβλίο που αγαπήσατε πολύ, στα παιδικά σας χρόνια. Μετά είναι η σειρά τού κάθε παιδιού να επιλέξει βιβλίο. Μπορεί να διαβάζει για όλους δυνατά ή μόνο για τον εαυτό του, αλλά μόνο 2 κεφάλαια τη φορά. Την άλλη μέρα την συνέχεια. Κάθε μέρα την ίδια ώρα μέχρι να τελειώσει το βιβλίο.

Αυτός είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να ξαναβρούμε την επαφή μας με τη λογοτεχνία και το τυπωμένο βιβλίο, μιας και η τεχνολογία είναι αναγκαία και πολύ εξυπηρετική, αλλά μπορεί να γίνει και μεγάλη απειλή.

Όχι μόνο για τα παιδιά. Για όλους μας.

Σας στέλνω την αγάπη μου,
Λίλα Πατρόκλου


Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δημιουργήσει και συντονίζει τέσσερις Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης, καθώς και μια Εφηβική και μια Ενηλίκων, πάντα με αντικείμενο την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Ως συγγραφέας, προσπαθεί να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο της λογοτεχνίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.