Λύκοι στο χιόνι

Συγγραφέας: Κάθριν Ράντελ
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+ (ανεξάρτητη ανάγνωση)

H Φιο, από το Φιοντόρα, ζει με τη μαμά της, τη Μαρίνα, σε ένα δάσος στη Ρωσία. Η Μαρίνα είναι εκπαιδεύτρια επανένταξης λύκων και η κόρη της εκπαιδεύεται να γίνει κι εκείνη μια. Παίρνουν τους λύκους που πλέον δεν θέλουν οι ευγενείς, πλούσιοι Ρώσοι και τους εκπαιδεύουν να ξεχάσουν την προηγούμενη ζωή τους και να βρουν ξανά τον πραγματικό τους εαυτό. Δεν είναι πια πειθήνιοι σύντροφοι πάμπλουτων αριστοκρατών, που τους ήθελαν μόνο για μόστρα και πρέπει πάση θυσία να γυρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μάνα και κόρη ζουν σε μια καλύβα στο δάσος, μαζί με τρεις λύκους, όταν ο αυτοκρατορικός στρατός του Τσάρου, με επικεφαλής τον διεφθαρμένο στρατηγό Ρακόβ, θα αρπάξει τη Μαρίνα και θα αφήσει μόνη της και χτυπημένη τη Φιο. Το κορίτσι, αβοήθητο και μόνη παρέα τους τρεις λύκους της, θα διασχίσει τα ρώσικα δάση, για να φτάσει στη μητέρα της και να την απελευθερώσει. Μαζί της στο ταξίδι, φίλοι και μια ομάδα μικρών και μεγάλων επαναστατών που δεν ανέχονται άλλο την καταπίεση του στρατού και του Τσάρου.

Όπου βλέπετε αυτό το σήμα, θα ξέρετε ότι το βιβλίο έχει ήδη διαβαστεί δυνατά και το προτείνουμε για μεγαλόφωνη ανάγνωση.

Η Κάθριν Ράντελ είναι μια μάγισσα της πένας. Οι ιστορίες της σε παρασέρνουν σε έναν κόσμο έξω από τον πραγματικό, σε ρουφούν στις σελίδες τους και σε ταξιδεύουν σε μέρη που δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ. Στο “Λύκοι στο χιόνι” αφηγείται με τις πιο όμορφες λέξεις την ιστορία της νεαρής Φιό, που χωρίς φόβο και με παρέα τους λύκους της θα προσπαθήσει να σώσει τη μητέρα της. Περιπέτεια, χαρακτήρες που σου αποτυπώνονται στο μυαλό, δράση, μια ιστορία που γεννάει βαθιά συναισθήματα, μιλώντας για τη γενναιότητα και τη δύναμη που χρειάζεται κάποιος για να κυνηγήσει αυτό που θεωρεί δίκαιο. Είναι μια ιστορία για την επανάσταση, ενώ παράλληλα μιλά για το επαναστατικό πνεύμα των παιδιών, που δύσκολα μπορεί να εξημερωθεί, όπως ακριβώς και οι λύκοι για τους οποίους διαβάζουμε.

Το “Λύκοι στο χιόνι”, σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη, είναι από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει δυνατά και προτείνουμε ανεπιφύλακτα για μεγαλόφωνη ανάγνωση στο σπίτι ή στην τάξη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.