Μα ποιός είναι ο Δρ Σους;

drseuss

O Theodor Seuss Geisel (2 Mαρτίου 1904 – 24 Σεπτεμβρίου 1991) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς παιδικών βιβλίων που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Γεννημένος στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, είναι γνωστός για τη συγγραφή και την εικονογράφηση σπουδαίων παιδικών βιβλίων που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα βιβλία του Dr Suess (Δρ Σους), όπως ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε, πούλησαν περισσότερα από 600 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 20 γλώσσες ως την ημέρα του θανάτου του. Ο Geisel υιοθέτησε το ψευδώνυμο Dr Seuss όσο ακόμα φοιτούσε στο κολέγιο του Dartmouth και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εφυγε από το πανεπιστήμιο το 1927 για να ξεκινήσει την καριέρα του ως εικονογράφος και καρτουνίστας για τα περιοδικά Vanity Fair και Life, μεταξύ άλλων. Δούλεψε ως εικονογράφος για διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες, αλλά και ως πολιτικός σκιτσογράφος για την νεοϋρκέζικη εφημερίδα PM. Το πρώτο του παιδικό βιβλίο And to Think That I Saw It on Mulberry Street εκδόθηκε το 1937.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε στο τμήμα κινηματογράφου του Αμερικανικού Στρατού, όπου έκανε την παραγωγή σε διάφορες μικρού μήκους ταινίες, με πιo σημαντική την ταινία Design for Death, η οποία το 1947 βραβεύτηκε το με Οσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Αμέσως μετά τον πόλεμο, ο Dr Suess επικεντρώθηκε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Ανάμεσα στα εξήντα βιβλία που δημιούργησε ξεχωρίζουν τα If I Ran the Zoo (1950), Horton Hears a Who! (1955), If I Ran the Circus (1956), The Cat in the Hat (1957), How the Grinch Stole Christmas! (1957), και το Green Eggs and Ham (1960). Πολλά από τα βιβλία του μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση, κάποια έγιναν ταινίες, ένα έγινε μιουζικαλ στο Μπροντγουέι. Ο συγγραφέας και εικονογράφος κέρδισε το Βραβείο Lewis Carol το 1958 για το Horton Hatches the Egg και ξανά το 1961 για το And to Think That I Saw It on Mulberry Street. H ημέρα των γενεθλίων του γιορτάζεται στην Αμερική την ίδια μέρα με την Ημέρα Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Εκπαίδευση, ώστε να προωθήσει την ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά.

Στα ελληνικά, δυστυχώς, κυκλοφορεί μόνο ένα βιβλίο του Dr. Seuss, το Ένας γάτος με καπέλο (Cat in the hat) (μτφρ. Σοφία Δάρτζαλη, εκδόσεις Λιβάνη, 2003) ενώ το 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά το “Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων”.

fox2

green-eggs

Seuss-quote

The_grinch

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Άννα Γκουτζουρή

Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Η Άννα Γκουτζουρή, η εικονογράφος που δημιουργεί board books ελληνικής θεματολογίας, παρουσιάζει τα δικά της αγαπημένα βιβλία.

5: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Σημερα, η Κατερίνα Σωτηροπούλου, παρουσιάζει τα δικά της αγαπημένα βιβλία.

5: Λία Φωτιάδου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Σήμερα, η Λία Φωτιάδου παρουσιάζει τα δικά της αγαπημένα βιβλία.