Μα πού πάνε τα μπαλόνια;

Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη
Εικονογράφος: Little Miss Grumpy
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Μια παρέα παιδιών περνούν όμορφα στο πάρτι τους. Στο τέλος της μαγικής αυτής μέρας, αποφασίζουν για να το γιορτάσουν, να απευλευθερώσουν στον ουρανό τα μπαλόνια τους. Πού πάνε όμως τα μπαλόνια όταν πετούν στον ουρανό; Φτάνουν άραγε τόσο ψηλά όσο το φεγγάρι;

Μήπως πάνε σε άλλους πλανήτες, τα παίρνουν οι εξωγήινοι και κάνουν το δικό τους πάρτι; Ίσως να ταξιδεύουν απλώς σε άλλη χώρα και δίνουν χρώμα σε άλλους ουρανού. Τα παιδιά θα θέλοντας να λύσουν το μυστήριο, αποφασίζουν να πάρουν το αερόστατο του παππού και να ψάξουν να βρουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Όμως αυτό που θα ανακαλύψουν στην πορεία του ταξιδιού τους δεν είναι τόσο χαρούμενο και ωραίο όσο πίστευαν.

Μέσα από την ιστορία της παρέας και των μπαλονιών, η Κατρίνα Τσάνταλη μιλάει στα παιδιά για τη ρύπανση και πώς αυτά τα υπέροχα, πολύχρωμα μπαλόνια μπορεί να προκαλέσουν μέγαλη ζημιά στα ζώα και στο περιβάλλον και πως από μαγικά παιχνίδια μετατρέπονται σε μια μάζα σκουπίδια που βάζουν σε κίνδυνο πολλά ζώα που τα μπερδεύουν για τροφή και καταλήγουν. Η εικονογράφηση της Little Miss Grumpy στο «Μα πού πάνε τα μπαλόνια;» απαλύνει την ιστορία και βοηθάει να κατανοήσουμε ευκολότερα την ανάγκη για συνετή χρήση των μπαλονιών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.