Μαμακίαση

Συγγραφέας: Marta Prada
Εικονογράφος: Merce Tous
Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: για γονείς με μικρά παιδιά

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για τη μαμά τους, ταυτόχρονα με άβολα συναισθήματα όταν βρίσκονται μακριά της.

Παράλληλα, απενοχοποιεί τις μαμάδες που βιώνουν αυτή τη συνθήκη και συχνά βρίσκονται απολογούμενες στον περίγυρο που τις κοιτά καχύποπτα, μιλώντας για ‘μαμακίαση’.

Προχωρώντας η ιστορία εξηγεί πως το αίσθημα ασφάλειας επεκτείνεται στην ευρύτερη οικογένεια, προσκαλώντας ίσως τα μικρά παιδιά να κάνουν το βήμα. Ωστόσο, «ένα βιβλίο για την ανάπτυξη υγιούς συναισθηματικού δεσμού μητέρας-παιδιού» (φράση που αντλείται από το εξώφυλλο) απευθύνεται σε πολλές οικογένειες, όμως όχι σε όλες. Παιδιά που έχουν βιώσει παραμέληση, εγκατάλειψη ή απώλεια της βιολογικής μητέρας δεν ταυτίζονται με την πραγματικότητα της Μαρτίνας, ούτε και τα θετά παιδιά ετερόφυλων ή ομόφυλων οικογενειών με δύο μπαμπάδες, που έχουν έρθει στην οικογένεια μέσω παρένθετης κύησης ή άλλων τρόπων δημιουργίας οικογένειας.

Εύλογα ίσως, θα υποστήριζε κανείς πως τα βιβλία δεν έχουν υποχρέωση να απευθύνονται σε όλους. Για το συγκεκριμένο, η επιφύλαξη αφορά τα παιδιά που νιώθουν ευάλωτα όταν γίνονται μάρτυρες συνθηκών που έχουν απωλέσει. Θα είναι όμως ένα ευχάριστο και χρήσιμο ανάγνωσμα για εκείνα τα παιδιά που είναι και νιώθουν ‘ένα’ με τη βιολογική τους μαμά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ