Μαμούν

Συγγραφείς: Αλίκη Γιαννάκη – Ματθαίος Αμανατιάδης
Εικονογράφηση: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+

Ο Ξου είναι ένα περίεργο στην όψη πλάσμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Tραχύ και δύσμορφο, γεμάτο όμως αυθεντική χαρά, ξεκινάει μια μέρα με πολύ κρύο να πάει στο αγαπημένο του μέρος, την παιδική χαρά των ζουζουνιών. Στην προσπάθειά του να βρει νέους φίλους να παίξει, ο Ξου θα έρθει αντιμέτωπος με την απόρριψη. Ένα φοβερό και τρομερό όμως ατύχημα στην παιδική χαρά θα αλλάξει τελείως την ιστορία του πιο αξιολάτρευτου ζουζουνιού.

Η Αλίκη Γιαννάκη δεν είναι άγνωστη στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Εχοντας ήδη στο ενεργητικό της ένα χριστουγεννιάτικο εικονογραφημένο βιβλίο, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2015 ως αυτοέκδοση και σε περιορισμένα αντίτυπα, συνεργάζεται τώρα με τον Ματθαίο Αμανατιάδη. Μαζί δημιούργησαν έναν από τους πιο ξεχωριστούς χαρακτήρες βιβλίου για παιδιά και μέσα από το Μαμούν αφηγούνται την ιστορία του, την ιστορία του ζουζουνιού με τα εντελώς ασυνήθιστα εξωτερικά χαρακτηριστικά και το απωθητικό όνομα. Η βασική ιδέα του βιβλίου – κι εκεί που στηρίζεται όλη η ιστορία – είναι η διαφορετικότητα, αλλά και η απόρριψη, η αποδοχή, η φιλία, η αληθινή αγάπη και η κατάρριψη των στερεότυπων. Διαβάζοντας, όμως, το βιβλίο ξεχωρίζουν και κάποια άλλα στοιχεία, αυτά που κάνουν τη διαφορά. Χρησιμοποιώντας έμμετρο λόγο, στοιχείο που τα παιδιά μικρής ηλικίας βρίσκουν άκρως διασκεδαστικό, οι δύο συγγραφείς εμπλουτίζουν το κείμενό τους με χιούμορ, επιλέγοντας παράλληλα πολύ προσεχτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν, ώστε, ναι μεν να κάνουν ομοιοκαταληξία, αλλά να μην φαίνεται λες και μπήκαν εκεί τυχαία. Η ιστορία ρέει, έχει ρυθμό και ένταση, έχει πλάκα, ο αναγνώστης διασκεδάζει, ενώ τα όποια μηνύματα ήθελαν να περάσουν οι συγγραφείς, περνάνε υπόγεια και αθόρυβα. Κι εκεί που οι λέξεις δεν μπορούν να πάνε παραπέρα, έρχεται η εικονογράφηση της Στέλλας Δημητρακοπούλου να δώσει ένα παραπάνω σπρώξιμο και η ιστορία του Ξου να απογειωθεί. Χωρίς να οπτικοποιεί απαραίτητα τα λόγια, η εικονογράφος δημιουργεί μια άλλη γραμμή αφήγησης, που κινείται παράλληλα με αυτή του κειμένου. Τα έντονα χρώματα και ο τρόπος σχεδίασης, τόσο του πρωταγωνιστή όσο και των υπόλοιπων ηρώων, η χειροποίητη γραμματοσειρά κι εκείνη η πολύ μικρή λεπτομέρεια, σχεδόν ανεπαίσθητη, που εμφανίζεται σε όλες τις σελίδες, κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα που φέρουν στο οπισθόφυλλό τους το ταμπελάκι “διαφορετικότηταφιλία – στερεότυπα“.

(σ.σ. Ενδείκνυται για μεγαλόφωνη ανάγνωση. Εγγυημένη επιτυχία).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα