Βγαίνοντας από τη φούρια και το τρέξιμο του Δεκέμβρη, ξεφυλλίζω, απολαμβάνω, παίρνοντας τον χρόνο που τους οφείλω, βιβλία που έφτασαν στο βιβλιοπωλείο στο τέλος του ’20 βιαστικά. Κάποια ήταν μεγάλα βιβλία, βιβλία γνώσεων με ξεχωριστή εικονογράφηση, “beaux livres” για παιδιά, όπως το 24 εικόνες για την επανάσταση του 1821 της Μαρίζας Ντεκάστρο από τις εκδόσεις Καπόν, το Χρονολόγιο-Επιστήμη και Τεχνολογία του Peter Goes των εκδόσεων Πατάκη, το Μεγάλο βιβλίο των δράκων της Φεντερίκα Μαγκρίν από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και τo Τα κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν της Σοφίας Γιαλουράκη από τις εκδόσεις Μέλισσα και από τις ίδιες εκδόσεις το Λε Κορμπιζιέ ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας των Φρανσίν Μπουσέ, Μισέλ Κοέν και Μισέλ Ραμπί.

Όμως εκεί που στέκομαι ξανά και ξανά είναι κάποια μικρότερα βιβλία που μου χάρισαν μεγάλη συγκίνηση, όπου οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο, αναζητούν τη θέση τους σ’ αυτόν, προσπαθούν να διαχειριστούν τους φόβους τους, να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που φέρνει η ζωή, να μάθουν πώς αισθάνονται. Και ετσι γνώρισα το ξεχωριστό αγόρι του Ζοζέ Σαραμάγκου στο βιβλίο του Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα με εικονογράφηση του Αντρέ Λετριά, που έφυγε από το χωριό του “για να κάνει κάτι πιο μεγάλο από το μπόι του και από το μπόι όλων“.

Μέσα από τον ήρωα της Άλισον Φαλκονάκη στο βιβλίο Ο φίλος μου ο Τίμος το κλαδάκι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε εικονογράφηση του Νέαρχου Ντάσκα, γνώρισα αυτό που γίνεται ο καλύτερός του φίλος και τον συντροφεύει μια ολόκληρη ζωή, ώστε να απολαμβάνει τις χαρές, να στέκεται γενναία σε κάθε αλλαγή που αυτή φέρνει. Ξαναβρήκα τον Αλφονς της Gunilla Bergstrom στο Ποιός θα σώσει τον Άλφονς; των εκδόσεων Μάρτης. Ξαναβρήκα τον έξυπνο, γενναίο και αγαπημένο Άλφονς, όταν μια μέρα που επέστρεφε στο σπίτι όπου μόλις μετακόμισε, ακούγοντας κλάμματα δυνατά ξέχασε τον Μόλγκαν που εξαφανίστηκε όταν τα μεγάλα αγόρια τον κυνήγησαν, ξέχασε το πόσο ντροπαλός ήταν κι έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Τότε μια αληθινή φιλία γεννήθηκε.

Και μετά συνάντησα τον Μπίλυ στο βιβλίο της Anna Walker Ο κύριος Ουφ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, που μου έδειξε τον δρόμο, μέσα από την συνάντηση του με τον κύριο Ουφ, για όλες τις δύσκολες μέρες όπου όλα γίνονται όλο και πιο ακατόρθωτα, μοιάζουν όλο και πιο μπερδεμένα, όλα φαίνονται μαύρα, να μπορώ να δω την “πιθανότητα λιακάδας”. Στο Χρατς της Εύης Γεροκώστα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο σε εικονογράφηση Κώστα Μαρκόπουλου, μαζί με το αγόρι-πρωταγωνιστή αντιμετωπίζω τους κόμπους των συναισθημάτων μου.

Βέβαια δε γινόταν να μην ξαναβρώ τον Πέτρο στο graphic novel Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου σε διασκευή από την Αγγελική Δαρλάση και εικονογράφηση του Δημήτρη Μαστώρου, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Αλκης Ζέη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Με συγκίνηση είδα και πάλι την ματιά του Πέτρου καθώς εκείνος μεγαλώνει στην Αθήνα της Κατοχής. Έπειτα ήρθαν να με απαντήσουν μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση του Charlie Mackesy  “Το αγόρι,ο τυφλοπόντικας,η αλεπού και το άλογο” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, να μου θυμίσουν ως άλλοι μικροί πρίγκιπες τη δύναμη της φιλίας.

Για το τέλος αφήνω αυτό που ανακάλυψα στο τσακ στο γύρισμα του χρόνου, καθώς πρέπει με χιούμορ να στέκεσαι στη ζωή: “Η ζωή είναι…’’ του Christian Borstlap από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα βιβλίο που όπως γράφει στο οπισθόφυλλο είναι το τέλειο για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Και εγώ ακόμα αισθάνομαι πως κάθε φορά κάνω τα πρώτα μου βήματα.

Καλή χρονιά!


Mαρία Μαντουβάλου είναι υπεύθυνη του παιδικού τμήματος του Βιβλιοπωλείου Ευριπίδης (κατάστημα της Κηφισιάς). Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Την παιδική της ηλικία την έζησε στους κήπους και τα κτήματα του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος, αρχικά Γεωργικής Σχολής, όπου ο πατέρας της υπήρξε διευθυντής. Τελείωσε το σχολείο στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, που όμως δεν τις τελείωσε, καθώς η γνωριμία της με τη Νέλλη Βουτσινά στο βιβλιοπωλείο “Τροχός” την οδήγησε σε άλλους δρόμους. Έτσι ξεκίνησε η βιβλιοπωλική της σταδιοδρομία. Στη συνέχεια η γνωριμία της με την Αναστασία Λαμπρία και τον Κώστα Παπαδόπουλο των εκδόσεων Ποταμός της έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί στα βιβλιοπωλεία τους, Ex-Libris και Ποταμός.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα