Τα βιβλία του φθινοπώρου (μέρος β’)

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης βιβλίων που ξεχώρισα μέσα στο φθίνοπωρο, την τιμητική τους έχουν βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά (8+), με μία εξαίρεση από την οποία και ξεκινώ πάραυτα. Πρόκειται για το βιβλίο «Η μέρα που ήρθες» της Ντολόρες Μπράουν και του εικονογράφου Ρεζά Νταλβάντ που μας γνωρίζουν οι εκδόσεις Ποταμός. Ένας γονιός αφηγείται στο παιδί του την προσμονή του ερχομού του και στη συνέχεια το δέσιμο της οικογένειας, την έκπληξη και τη χαρά που έκρυβε το μεγάλωμα του αποκαλύπτοντας τη μοναδική προσωπικότητα του, βγάζοντας τα δικά του φτερά. Μέσα από τις αναμνήσεις ενός γονιού βλέπουμε ένα παιδί που μεγαλώνει καθώς ανακαλύπτει πρώτα τον εαυτό του και μετά τον κόσμο γύρω του. Είναι η χαρά που προσφέρει ο ερχομός ενός παιδιού, η αγάπη που κρύβεται στα λόγια και στο βλέμμα του γονιού. Η τρυφερή και απλή αφήγηση του βιβλίου συγκινεί καθώς μιλά γι’ αυτήν ακριβώς την άφατη χαρά και αγάπη. Οι μεγάλες ζωντανές εικόνες περιγράφουν υπέροχα την καθημερινότητα της οικογένειας, τη χαρά που φέρνει το παιδί. Έτσι αν και το βιβλίο αναφέρεται (και) στο δέσιμο της οικογένειας που μια υιοθεσία δημιουργεί, τελικά αφορά και αγγίζει όλους απόλυτα.

Στην καλαίσθητη σειρά «Μικρές ιστορίες για μεγάλα γεγονότα» των εκδόσεων Καλέντης σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη, κυκλοφόρησε το «Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας» της Ελένης Σβορώνου. Βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη του 1931, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και παρακολουθούμε τη συνάντηση δύο αντρών στο ναό της Αγίας Σοφίας, το τότε Μέγα Τζαμί Ayasofya: του Κεμάλ Ατατούρκ, που θέλει να στήσει ένα σύγχρονο κράτος, με τον Αμερικανό Τόμας Γουάιτμορ, λάτρη της βυζαντινής τέχνης και ανθρωπιστή. Ο Τόμας Γουάιτμορ ετοιμάζεται να ζητήσει κάτι «που στον Κεμάλ θα φάνταζε εξωφρενικό»: να αποκαλύψει πάλι και να συντηρήσει τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας. Και είναι ο Τόμας Γουάιτμορ που ξεναγεί τον Κεμάλ και εμάς μαζί στην ιστορία, μας μυεί σ’ έναν κόσμο που δεν είναι φανερός μέσα από τα ψηφιδωτά που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του τοίχου και μας κάνει να δούμε «την ομορφιά που νικάει τα πάθη». Στο τέλος της περιήγησης στον Οίκο της Σοφίας του Θεού κανένας δεν μένει ο ίδιος ακόμη και ο πιο δύσπιστος.

Η αγαπημένη δεσποινίς Σαρλότ της Ντομινίκ Ντεμέρ εμφανίζεται ξανά ως «Η φανταστική προπονήτρια»  μετά τα «Η καινούργια δασκάλα» και «Η μυστηριώδης βιβλιοθηκάριος». Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του σχολείου Όρμος-με -τις-Πάπιες και του σχολείου Κόλπος-με-τα-Μύρτιλλα. Ο Ζερεμί, αν και άσχετος με το ποδόσφαιρο, αν ήταν στο χέρι του θα έπαιζε σκάκι καθώς το δυνατό του σημείο είναι η στρατηγική, ανήκει στην ομάδα ποδοσφαίρου του Όρμου-με-τις-Πάπιες, καθώς ο πατέρας του είναι φανατικός του ποδοσφαίρου και ιδιοκτήτης του μαγαζιού Οίκος των Σπορ. Ο Ζερεμί δεν μπορεί να σκεφτεί παρά μόνο τη νίκη της ομάδας του για να αποφύγει τις προσβολές του Φεντερίκο Φερρός, του καλύτερου σκόρερ, και τα γεμάτα απογοήτευση σχόλια του πατέρα του που τον θέλει νικητή και να σκοράρει. Γι’αυτό πρέπει να βρει τον καλύτερο προπονητή που δεν είναι άλλος από τη δεσποινίδα Σαρλότ, σύμφωνα πάντα με την ξαδέρφη του Μαρί. Μα πώς θα καταφέρει να τους οδηγήσει στη νίκη μία προπονήτρια που πιστεύει ότι η ήττα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη,που βάζει ακόμα και τον Μπόλικο Μπίλλυ με τον καθόλου αθλητικό σωματότυπο να παίζει στην ομάδα; Πάντως το σίγουρο είναι πως όλοι,ακόμα και ο Ζερεμί ανυπομονούν για την επόμενη προπόνηση «σαν να μην υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό στον κόσμο από το να τρέχεις πίσω από μίαν ασπρόμαυρη μπάλα»! Τα βιβλία της Ντομινίκ Ντεμέρ με ηρωίδα την δεσποινίδα Σαρλότ κυκλοφορούν απο τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης μετά τα υπέροχα «Οι καλύτερες ιστορίες με φίλες και φίλους» και «Οι καλύτερες ιστορίες με φαντάσματα» ανθολογεί και επιμελείται το τρυφερό, συγκινητικό «Οι καλύτερες ιστορίες με σκύλους και γάτες». Είναι ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες με χιούμορ και περιπέτεια για γάτες και σκύλους αγωνιστές, ιστορίες ρομαντικές και αντισυμβατικές που ενώνουν τις γάτες με τους σκύλους και τους  ανθρώπους τους, ιστορίες μεταφυσικής που μπορούν να επουλώσουν το τραύμα της απώλειας. Οι ιστορίες μας υπενθυμίζουν τη δύναμη, τη χαρά, την ηρεμία και τη σοφία που μας χαρίζουν, τους δεσμούς αγάπης, συντροφικότητας και συνύπαρξης που μας μαθαίνουν οι γάτες και οι σκύλοι μας. Και τα τρία βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ