Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδιά

*Γράφει η Αναστασία Δρουγγάνη

Συγγραφέας: Mona Delahooke
Μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: Για γονείς / κηδεμόνες

Αυτόνομο νευρικό σύστημα, προϋπολογισμός σώματος, νευροδεκτικότητα και “πλατφόρμα” είναι μερικοί μόνο από τους όρους που μας συστήνει η παιδοψυχολόγος Mona Delahooke μέσα από το βιβλίο της. H συγγραφέας μας εισάγει στην κατανόηση της φυσιολογίας του παιδιού, ώστε λαμβάνοντας υπόψη μας το πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα και τι μας λέει το σώμα μέσα από τα λεκτικά και μη λεκτικά σήματα, να λάβουμε αποφάσεις ως γονείς, εστιάζοντας όχι στις συμπεριφορές, που είναι το σύμπτωμα, αλλά κοιτάζοντας πιο βαθιά: στο σώμα και στο νευρικό  σύστημα που καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο κάθε παιδί βιώνει τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το σώμα και ο εγκέφαλος λειτουργούν όπως ένας οικονομικός προϋπολογισμός: Μια αγκαλιά, ένας καλός ύπνος, το παιχνίδι με φίλους, ένα υγιεινό γεύμα: όλα αυτά είναι καταθέσεις στον προϋπολογισμό μας. Αντίθετα, η αίσθηση απομόνωσης ή αγνόησης ή η έλλειψη ύπνου λειτουργούν ως αναλήψεις. Μεταφέροντας επομένως την προσοχή μας στο φρόντισμα του “προϋπολογισμού” μας και στην ισορροπία σώματος-εγκεφάλου, μπορούμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και να πετύχουμε μια πιο αρμονική δυναμική μέσα στην οικογένεια.

Με διακρτικό, ήπιο τρόπο η συγγραφέας προτρέπει τους γονείς να “σκύψουν” και να αγκαλιάσουν πρωτίστως τον εαυτό τους. Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο, νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ήρεμο δωμάτιο ψυχοθεραπείας με συντονιστή την ίδια τη συγγραφέα. Αν και κάποια μοτίβα επαναλαμβάνονται μέσα στο βιβλίο και σε κάνουν να θες να το τελειώσεις γρήγορα, ίσως εκεί έγκειται και η πρόκλησή του: να συνεχίσεις να το διαβάζεις μέχρις ότου οι προτροπές του γίνουν βίωμά σου και αλλάξεις εν τέλει την οπτική με την οποία προσεγγίζεις την καθημερινότητα και τη ζωή σου γενικότερα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών: οδηγός για γονείς

Ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να βοηθήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να διαχειριστούν τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην ανατροφή και τη διδασκαλία των παιδιών, με κοινή λογική, με εύκολα εφαρμόσιμα εργαλεία, αλλά και με στρατηγικές που βασίζονται στην επιστήμη.

Oι γονείς χωρίζουν: Πώς να μην πάρετε διαζύγιο και από τα παιδιά σας

Πώς και πότε το διαζύγιο γίνεται μονόδρομος;
Πώς το ανακοινώνουμε στα παιδιά και με ποιο τρόπο το διαχειριζόμαστε ανάλογα με την ηλικία τους; Τι γίνεται με τη συνεπιμέλεια και ποιες προτάσεις μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για την καλύτερη συνεννόησή τους; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα μέσα από την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της.

Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας

Όλοι οι γονείς θα θέλαμε ιδανικά να μιλάμε με τα παιδιά μας, να μιλάμε ουσιαστικά, να επικοινωνούμε, όχι απλώς να κάνουμε διεκπεραιωτικές συζητήσεις για τα της καθημερινότητας. Άλλωστε, η συζήτηση είναι αυτή, σύμφωνα με τη συγγραφέα Rebecca Rollands, που εμπνέει τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι καλοσυνάτα, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να νιώθουν ευτυχισμένα.