Μια ακόμα Ελληνίδα εκπαιδευτικός ανάμεσα στους νικητές του Βραβείου “Freedom Through Literacy”

Ακόμα μια Ελληνίδα εκπαιδευτικός ξεχώρισε και τιμήθηκε με το βραβείο Freedom Through Literacy. Το βραβείο, που θεσμοθετήθηκε πριν από εννέα χρόνια στην Αμερική, μέσω του Judith’s Reading Room, μιας διεθνούς ΜΚΟ που ιδρύθηκε στη μνήνη της βιβλιοθηκονόμου Judith F. Krug, απονεμήθηκε σε συνολικά οκτώ υποψήφιους από όλον τον κόσμο.

Η Ευαγγελία Ριτζαλέου είναι καθηγήτρια β’βάθμιας εκπαίδευσης στη Δράμα και εμψυχώνει τον Όμιλο Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής του 1ου Γυμνασίου Δράμας στο οποίο διδάσκει. Η ομάδα Φιλαναγνωσίας υπάρχει εδώ και 15 χρόνια και, σύμφωνα με την ίδια “προσπαθώ τα παιδιά που συμμετέχουν στον Όμιλο να αισθάνονται ισότιμα μέλη της ομάδας, να γίνουν αποτελεσματικοί ομιλητές, ενεργοί ακροατές, και να αποκτήσουν κριτική και δημιουργική σκέψη, για να πειραματισθούν με κείμενα δημιουργικής γραφής”.

Η κ. Ριτζαλέου βρήκε μια βιβλιοθήκη με 20 βιβλία και την έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα 530 βιβλία, ενώ υποστηρίζει με θέρμη ότι η σχολική τους βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο ένα μέρος όπου μπορεί κάποιος να διαβάσει και να γράψει, αλλά και ένα ασφαλές καταφύγιο για τους εσωστρεφείς μαθητές. Το έργο της και η αγάπη της για το βιβλίο της έφεραν τη βράβευση αυτή και ένα χρηματικό ποσό αξίας 200 δολαρίων.

Μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων Freedom Through Literacy αναδείχτηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Ty Jackson για το πρότζεκτ του “The Danny Dollar Entrepreneur Fair”, ενώ στη λίστα των νικητών βρίσκουμε ακόμα δασκάλους και λάτρεις των βιβλίων από την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Αριζόνα, τη Νέα Υόρκη και το Κολοράντο των ΗΠΑ καθώς και το Κονγκό στην Αφρική. Υπενθυμίζεται ότι με το Judith’s Award είχε βραβευτεί το 2019 η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου από την Ποταμιά της Θάσου για το πρόγραμμα “Παίζουμε βιβλίο”, φέρνοντας το βραβείο αυτό πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.