Μήνυμα του ΙΒΒΥ για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη

Τη Δευτέρα το πρωί το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους (IBBY) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα όσα συμβαίνουν από τον Οκτώβριο στην Παλαιστίνη. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους (IBBY) υποστηρίζει τις αρχές που υιοθετούνται από τις Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ιδιαίτερα τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και καλεί όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να συνεργαστούν για λογαριασμό των παιδιών της Γάζας.

Το IBBY γεννήθηκε στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η διεθνής κατανόηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεκτικότητα και την παγκόσμια ειρήνη. Προωθώντας τα ποιοτικά παιδικά βιβλία και την ανάγνωση, έχει συμβάλει να γίνουν γνωστά τα ιδανικά της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της συνεργασίας στα παιδιά και τους νέους σε όλο τον κόσμο.

Το IBBY έχει βοηθήσει στην κατασκευή και ανάπτυξη βιβλιοθηκών και προγραμμάτων ανάγνωσης για παιδιά σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Beit Hanoun και τη Rafah στην Παλαιστίνη. Ιδρύθηκαν το 2008 και ήταν ασφαλείς χώροι για τα παιδιά με περισσότερα από πέντε χιλιάδες βιβλία, όπου τα παιδιά μπορούσαν να διαβάσουν, να μοιραστούν σκέψεις, να γράψουν ποιήματα, να γνωρίσουν συγγραφείς, ακόμη και να κερδίσουν βραβεία – όπως ο διαγωνισμός “Παγκόσμια Παραμύθια” της UNESCO που κέρδισε ένα νεαρό μέλος της βιβλιοθήκης al-Shawka στη Ράφα το 2021.

Αυτές οι βιβλιοθήκες έχουν πλέον καταστραφεί, αλλά η απώλεια τους αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της τραγωδίας που συνταλείται τους τελευταίους μήνες στην Παλαιστίνη. Καθώς παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη βία και καταστροφή στη Γάζα, θρηνούμε για τα παιδιά που σκοτώνονται, τραυματίζονται, εκτοπίζονται και μένουν ορφανά. Λυπούμαστε για το χάος και τη σύγχυση που κυριαρχεί στην καθημερινή τους ζωή και για την έλλειψη βασικών ανθρώπινων αναγκών, όπως τροφή, νερό, στέγη και ιατρική βοήθεια.

Κάθε παιδί στον κόσμο αξίζει να προστατεύεται και να ανατρέφεται. Καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών στη Γάζα. Η IBBY προσθέτει τη φωνή της στις επείγουσες εκκλήσεις για πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και σωτήριες προμήθειες για το λαό της Γάζας. Περαιτέρω, προτρέπουμε έντονα τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς να συμμορφωθούν με τις διεθνείς αποφάσεις και ψηφίσματα για την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους
Εκτελεστική Επιτροπή

  • Το IBBY είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό έχει να φέρνει τα βιβλία κοντά στα παιδιά. Ιδρύθηκε στη Ζυρίχη το 1953. Περισσότερα από 65 εθνικά τμήματα ανά τον κόσμο είναι μέλη του δικτύου του. Το 65ο Εθνικό Τμήμα που προστέθηκε στο IBBY ήταν το 2023 αυτό της Παλαιστίνης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά τον Χάρι Πότερ τι;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και ίσως μια από τις