Μόνος στο σπίτι

Βασισμένο στο σενάριο του John Hughes

Εικονογράφηση: Kim Smith

Μετάφραση: Λένια Κουντουράκη

Εκδόσεις: Αγκυρα

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Μία από τις πιο κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες που έκαναν πάταγο τη δεκαετία του ’90 ήταν το Μόνος στο σπίτι, σε σκηνοθεσία Chris Columbus με πρωταγωνιστές τον Macaulay Culkin, τον Joe Pesci και τον Daniel Stern. H ιστορία έχει ως εξής για όποιους δεν την θυμούνται: είναι παραμονές Χριστουγέννων και στο σπίτι των Μακάλιστερ επικρατεί πανικός. Ολη η οικογένεια ετοιμάζεται για το ταξίδι τους στο Παρίσι, όταν ο Κέβιν, ο οποίος κάνει μόνο σκανταλιές, μπαίνει τιμωρία στο δωμάτιό του. Μέσα στα νεύρα του, ο μικρός εύχεται να εξαφανιστεί όλη του η οικογένεια, πράγμα και το οποίο τελικά συμβαίνει! Ο Κέβιν θα βρεθεί μόνος του σε ένα μεγάλο σπίτι και θα αναγκαστεί να το προφυλάξει από ενα ζευγάρι ληστών, που έχουν βάλει στο μάτι τα σπίτια όλης της περιοχής, καθώς οι ένοικοί τους λείπουν σε διακοπές. Το τι ακολουθεί είναι εξαιρετικά αστείο, αλλά και συγκινητικό, καθώς εκτός από την ιστορία με τους ληστές και τις παγίδες στις οποίες συνεχώς πέφτουν, ο Κέβιν θα γνωρίσει κι έναν ηλικιωμένο κύριο με τον οποίο θα αναπτύξει μια σχέση φιλίας. Ακριβώς αυτό το συναίσθημα μεταφέρεται και στο χαρτί μέσα από τις εικονογραφήσεις του Kim Smith και την ιστορία προσαρμοσμένη σε κείμενο κατάλληλο για παιδιά 5+ ετών, αφού γίνεται (σχεδόν) πιστή αναπαραγωγή της υπόθεσης της ταινίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.