Μόνος στο σπίτι

Βασισμένο στο σενάριο του John Hughes

Εικονογράφηση: Kim Smith

Μετάφραση: Λένια Κουντουράκη

Εκδόσεις: Αγκυρα

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Μία από τις πιο κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες που έκαναν πάταγο τη δεκαετία του ’90 ήταν το Μόνος στο σπίτι, σε σκηνοθεσία Chris Columbus με πρωταγωνιστές τον Macaulay Culkin, τον Joe Pesci και τον Daniel Stern. H ιστορία έχει ως εξής για όποιους δεν την θυμούνται: είναι παραμονές Χριστουγέννων και στο σπίτι των Μακάλιστερ επικρατεί πανικός. Ολη η οικογένεια ετοιμάζεται για το ταξίδι τους στο Παρίσι, όταν ο Κέβιν, ο οποίος κάνει μόνο σκανταλιές, μπαίνει τιμωρία στο δωμάτιό του. Μέσα στα νεύρα του, ο μικρός εύχεται να εξαφανιστεί όλη του η οικογένεια, πράγμα και το οποίο τελικά συμβαίνει! Ο Κέβιν θα βρεθεί μόνος του σε ένα μεγάλο σπίτι και θα αναγκαστεί να το προφυλάξει από ενα ζευγάρι ληστών, που έχουν βάλει στο μάτι τα σπίτια όλης της περιοχής, καθώς οι ένοικοί τους λείπουν σε διακοπές. Το τι ακολουθεί είναι εξαιρετικά αστείο, αλλά και συγκινητικό, καθώς εκτός από την ιστορία με τους ληστές και τις παγίδες στις οποίες συνεχώς πέφτουν, ο Κέβιν θα γνωρίσει κι έναν ηλικιωμένο κύριο με τον οποίο θα αναπτύξει μια σχέση φιλίας. Ακριβώς αυτό το συναίσθημα μεταφέρεται και στο χαρτί μέσα από τις εικονογραφήσεις του Kim Smith και την ιστορία προσαρμοσμένη σε κείμενο κατάλληλο για παιδιά 5+ ετών, αφού γίνεται (σχεδόν) πιστή αναπαραγωγή της υπόθεσης της ταινίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.