Μπιζελάκης

Συγγραφέας: Ντάβιντε Καλί
Εικονογράφηση: Σεμπαστιάν Μουρραίν
Απόδοση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+

 

O Μπιζελάκης γεννήθηκε μικρούλης, έμαθε όμως γρήγορα να κάνει διάφορα πράγματα: να κολυμπάει μόνος του, να ακροβατεί, να μάχεται γενναία, να σκαρφαλώνει… Όταν πήγε στο σχολείο κατάλαβε πόση μεγάλη διαφορά είχε με τους συμμαθητές του. Ολα ήταν για εκείνον δύσκολα και μεγάλα, τόσο διαφορετικά που ακόμα και ο δάσκαλός του ανησυχούσε τι θα γίνει με τον Μπιζελάκη. Ο Μπιζελάκης, λοιπόν, μεγάλωσε (όχι πολύ) και τους διέψευσε όλους, ακόμα και τον ίδιο του εαυτό κι έγινε αυτό που αγαπούσε πιο πολύ.

Η μαγεία της ιστορίας του Ιταλοελβετού Davide Cali έγκειται στη διαπίστωση του ίδιου του πρωταγωνιστή για τη διαφορετικότητά του. Και μόνο όταν ο ίδιος συνειδητοποιήσει την αξία του αλλά και τις δυνατότητές του, θα μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά της ύπαρξης του. Οι άλλοι, απλά θα ακολουθήσουν. Ενα μοναδικής αισθητικής παραμύθι, κειμενικά και εικαστικά, που μιλάει μεν για τη διαφορετικότητα, αλλά που αφήνει τον αναγνώστη να καταλάβει πως η ομορφιά της ζωής μας κρύβεται στην αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού. Μόνο και μόνο τότε μπορούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία και να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ενσυναίσθηση ώστε να αποδεχτούμε τους άλλους γύρω μας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα