Μπιζελάκης

Συγγραφέας: Ντάβιντε Καλί
Εικονογράφηση: Σεμπαστιάν Μουρραίν
Απόδοση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+

 

O Μπιζελάκης γεννήθηκε μικρούλης, έμαθε όμως γρήγορα να κάνει διάφορα πράγματα: να κολυμπάει μόνος του, να ακροβατεί, να μάχεται γενναία, να σκαρφαλώνει… Όταν πήγε στο σχολείο κατάλαβε πόση μεγάλη διαφορά είχε με τους συμμαθητές του. Ολα ήταν για εκείνον δύσκολα και μεγάλα, τόσο διαφορετικά που ακόμα και ο δάσκαλός του ανησυχούσε τι θα γίνει με τον Μπιζελάκη. Ο Μπιζελάκης, λοιπόν, μεγάλωσε (όχι πολύ) και τους διέψευσε όλους, ακόμα και τον ίδιο του εαυτό κι έγινε αυτό που αγαπούσε πιο πολύ.

Η μαγεία της ιστορίας του Ιταλοελβετού Davide Cali έγκειται στη διαπίστωση του ίδιου του πρωταγωνιστή για τη διαφορετικότητά του. Και μόνο όταν ο ίδιος συνειδητοποιήσει την αξία του αλλά και τις δυνατότητές του, θα μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά της ύπαρξης του. Οι άλλοι, απλά θα ακολουθήσουν. Ενα μοναδικής αισθητικής παραμύθι, κειμενικά και εικαστικά, που μιλάει μεν για τη διαφορετικότητα, αλλά που αφήνει τον αναγνώστη να καταλάβει πως η ομορφιά της ζωής μας κρύβεται στην αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού. Μόνο και μόνο τότε μπορούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία και να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ενσυναίσθηση ώστε να αποδεχτούμε τους άλλους γύρω μας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.