Μπορώ να πάω διακοπές στη σελήνη;

Συγγραφέας: Moira Butterfield
Εικονογράφος: Cindy Wyme
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Το βιβλίο αυτό δίνει απαντήσεις σε δεκάδες παιδικά (και όχι μόνο) ερωτήματα, χωρισμένα σε οκτώ ενότητες. Ερωτήματα βασικών γνώσεων (Πόσα διαφορετικά φυτά υπάρχουν; Ποιο είναι το πιο κρύο μέρος; Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζώο;), παιδικής περιέργειας (Τι είναι ο κόσμος; Τι είναι η θάλασσα; Από τι είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι;) ή και ερωτήσεις για ‘ασήμαντα’ πράγματα, που κάποιες φορές μοιάζουν αστείες (Τι τρώνε τα φυτά; Γιατί είναι αλμυρή η θάλασσα; Τα ζώα κοιμούνται; Πως μυρίζει το διάστημα;). Πρόκειται μεν για ένα ακόμα βιβλίο γνώσεων, που επικεντρώνεται στη Γη μας, η συγγραφέας όμως επιλέγει τη διαλεκτική, αντί για την απλή παράθεση πληροφοριών: το παιδί ρωτά και (είναι λες και) κατευθύνει τη ροή της γνώσης. Ένα παιδί περίεργο, με πολλές ερωτήσεις για τον πλανήτη μας, το εσωτερικό του, την γεωμορφολογία του τους κατοίκους του, και δεκάδες άλλες αναζητήσεις για σχετικά θέματα.

Οι απαντήσεις είναι γραμμένες με απλότητα, χιούμορ και επεξηγηματικό τρόπο. Ξεχώρισα τις γλαφυρές περιγραφές του εσωτερικού της Γης (σαν γλειφιτζούρι καλυμμένο με σοκολάτα, στρώμα…που κυλάει σαν σιρόπι, η καρδιά του κόσμου λάμπει), την απεικόνιση και περιγραφή των περιεχομένων του εδάφους (ρίζες από φυτά που μοιάζουν με πλεκτά ρούχα, χαμένα κοσμήματα!), τον ήχο των φύλλων του φθινοπώρου (κάνουν κριτς-κρατς κάτω από τις μπότες σου). Το κείμενο είναι λιτό, σε κάθε σελίδα κυριαρχεί η εικόνα, η οποία συμβάλει εξίσου στις απαντήσεις που δίνονται. Τα χρώματα είναι ρεαλιστικά, με την ποικιλομορφία του πλανήτη και των κατοίκων του να κυριαρχεί.

Οι ‘παρεμβάσεις’ της συγγραφέα στο ‘αξιακό σύστημα’ του μικρού αναγνώστη είναι λίγες, αλλά σημαντικές. Προωθεί έμμεσα την ισοτιμία του ανθρώπου με τα ζώα και τη φιλοζωία (ένα (ζώο) διαβάζει τώρα αυτό το βιβλίο). Η διαφορετικότητα των ανθρώπων μέσω της ποικιλομορφίας των εξωτερικών τους χαρακτηριστικών, της γλώσσας που μιλούν και των χαρισμάτων που έχουν, τονίζεται (και εικονογραφικά) και μεταφράζεται ως ‘καταπληκτική’. Στις απαντήσεις που δίνονται, ‘κρύβονται’ δύο (μόνο), πλην όμως σημαντικές προτροπές: ‘πάρε μια ανάσα και ευχαρίστησε τα φυτά!’ και ‘ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε … να είμαστε ευγενικοί … κάθε μέρα’.

Ο τίτλος, αν και εξ αρχής μοιάζει παραπλανητικός, είναι ευρηματικός: κάποια στιγμή, πιθανώς να μπορούμε να πάμε, ναι! Και από εκεί, θα βλέπουμε όλα όσα ρωτήσαμε και μάθαμε με τη βοήθεια αυτού του παιδικού βιβλίου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.