Ο αετός και ο τρυποκάρυδος

Συγγραφέας: Τζέιν Γκούντολ

Εικονογράφηση: Aλεξάντερ Ραϊχντάιν

Απόδοση: Αννα Κατωγυρίτη

Εκδόσεις: Πατάκης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Η Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall) είναι μία από τις πιό σημαντικές επιστήμονες που ασχολούνται με την άγρια ζωή και συγκεκριμένα με τους χιμπατζήδες του Γκόμπε. Το έργο της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, ενώ η ίδια- όπως σημειώνει και στον πρόλογο του βιβλίου της- δηλώνει δεν θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει χωρίς την στήριξη και τη βοήθεια πολλών και διαφορετικών ανθρώπων. Το παραμύθι “Ο αετός και ο τρυποκάρυδος” αποτελεί διασκευή μιας ιστορίας που της έλεγε η μητέρα της όταν ήταν μικρή, την οποία η Γκούντολ αποφάσισε να μοιραστεί με τα παιδιά, θέλοντας να δείξει τη δύναμη που έχει η βοήθεια γιατί, όπως συνηθίζει να λέει, “κανένας μας δεν μπορεί να πετάξει πολύ ψηλά από μόνος του. Όλοι έχουμε ανάγκη τον αετό μας”.

Στο παραμύθι της, που ζωντανεύει μέσα από τις εικόνες του Ρώσου εικονογράφου Αλεξάντερ Ραϊχστάιν, τα πουλιά μαλώνουν για το ποιό μπορεί να πετάξει πιο ψηλά. Ο κορυδαλλός, το περιστέρι, ο γύπας και ο αετός στήνουν καβγά, ώσπου η σοφή κουκουβάγια τους δίνει την ιδέα να κάνουν ένα διαγωνισμό και να δουν τελικά ποιος είναι ο πιο γρήγορος και αυτός που μπορεί να φτάσει πιο ψηλά στον ουρανό. Ολα τα πουλιά συμμετέχουν, κάποια κουράζονται νωρίς και κατεβαίνουν στη γη στενοχωρημένα, κάποια συνεχίζουν, ο διαγωνισμός θα τελειώσει και όλοι θα έχουν πάρει ένα υπεροχο μάθημα.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.