Ο αετός και ο τρυποκάρυδος

Συγγραφέας: Τζέιν Γκούντολ

Εικονογράφηση: Aλεξάντερ Ραϊχντάιν

Απόδοση: Αννα Κατωγυρίτη

Εκδόσεις: Πατάκης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Η Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall) είναι μία από τις πιό σημαντικές επιστήμονες που ασχολούνται με την άγρια ζωή και συγκεκριμένα με τους χιμπατζήδες του Γκόμπε. Το έργο της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, ενώ η ίδια- όπως σημειώνει και στον πρόλογο του βιβλίου της- δηλώνει δεν θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει χωρίς την στήριξη και τη βοήθεια πολλών και διαφορετικών ανθρώπων. Το παραμύθι “Ο αετός και ο τρυποκάρυδος” αποτελεί διασκευή μιας ιστορίας που της έλεγε η μητέρα της όταν ήταν μικρή, την οποία η Γκούντολ αποφάσισε να μοιραστεί με τα παιδιά, θέλοντας να δείξει τη δύναμη που έχει η βοήθεια γιατί, όπως συνηθίζει να λέει, “κανένας μας δεν μπορεί να πετάξει πολύ ψηλά από μόνος του. Όλοι έχουμε ανάγκη τον αετό μας”.

Στο παραμύθι της, που ζωντανεύει μέσα από τις εικόνες του Ρώσου εικονογράφου Αλεξάντερ Ραϊχστάιν, τα πουλιά μαλώνουν για το ποιό μπορεί να πετάξει πιο ψηλά. Ο κορυδαλλός, το περιστέρι, ο γύπας και ο αετός στήνουν καβγά, ώσπου η σοφή κουκουβάγια τους δίνει την ιδέα να κάνουν ένα διαγωνισμό και να δουν τελικά ποιος είναι ο πιο γρήγορος και αυτός που μπορεί να φτάσει πιο ψηλά στον ουρανό. Ολα τα πουλιά συμμετέχουν, κάποια κουράζονται νωρίς και κατεβαίνουν στη γη στενοχωρημένα, κάποια συνεχίζουν, ο διαγωνισμός θα τελειώσει και όλοι θα έχουν πάρει ένα υπεροχο μάθημα.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.