Ο αετός και ο τρυποκάρυδος

Συγγραφέας: Τζέιν Γκούντολ

Εικονογράφηση: Aλεξάντερ Ραϊχντάιν

Απόδοση: Αννα Κατωγυρίτη

Εκδόσεις: Πατάκης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Η Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall) είναι μία από τις πιό σημαντικές επιστήμονες που ασχολούνται με την άγρια ζωή και συγκεκριμένα με τους χιμπατζήδες του Γκόμπε. Το έργο της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, ενώ η ίδια- όπως σημειώνει και στον πρόλογο του βιβλίου της- δηλώνει δεν θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει χωρίς την στήριξη και τη βοήθεια πολλών και διαφορετικών ανθρώπων. Το παραμύθι “Ο αετός και ο τρυποκάρυδος” αποτελεί διασκευή μιας ιστορίας που της έλεγε η μητέρα της όταν ήταν μικρή, την οποία η Γκούντολ αποφάσισε να μοιραστεί με τα παιδιά, θέλοντας να δείξει τη δύναμη που έχει η βοήθεια γιατί, όπως συνηθίζει να λέει, “κανένας μας δεν μπορεί να πετάξει πολύ ψηλά από μόνος του. Όλοι έχουμε ανάγκη τον αετό μας”.

Στο παραμύθι της, που ζωντανεύει μέσα από τις εικόνες του Ρώσου εικονογράφου Αλεξάντερ Ραϊχστάιν, τα πουλιά μαλώνουν για το ποιό μπορεί να πετάξει πιο ψηλά. Ο κορυδαλλός, το περιστέρι, ο γύπας και ο αετός στήνουν καβγά, ώσπου η σοφή κουκουβάγια τους δίνει την ιδέα να κάνουν ένα διαγωνισμό και να δουν τελικά ποιος είναι ο πιο γρήγορος και αυτός που μπορεί να φτάσει πιο ψηλά στον ουρανό. Ολα τα πουλιά συμμετέχουν, κάποια κουράζονται νωρίς και κατεβαίνουν στη γη στενοχωρημένα, κάποια συνεχίζουν, ο διαγωνισμός θα τελειώσει και όλοι θα έχουν πάρει ένα υπεροχο μάθημα.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.