O άγνωστος Andersen

Το κολλάζ του Andy Warhol για τον Αντερσεν

Ένας σύγχρονος παραμυθάς θα ήταν μάλλον ευτυχισμένος εφ’ όρου ζωής αν είχε γράψει έστω και ένα κείμενο τόσο μεγαλειώδες όπως για παράδειγμα το «Ασχημόπαπο» ή το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα». Όμως ο παραμυθάς των παραμυθάδων, o Hans Christian Andersen δεν ήταν μόνο ένας ιδιοφυής συγγραφέας που μπορούσε να συμπυκνώνει νοήματα ζωής σε μία πρόταση ή μια μικρή ιστορία, ένας ποιητής που επέλεγε τις λέξεις του μία μία, αλλά ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης. Σε νεαρή ηλικία έφτασε στη Κοπεγχάγη με το όνειρο να γίνει ηθοποιός, όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω κυρίως της εμφάνισής του. Ο Andersen ωστόσο αγαπούσε βαθιά το θέατρο και τις τέχνες και παρότι η καταγωγή του ήταν ταπεινή κατόρθωσε να σπουδάσει και να επιβληθεί με το έργο του στην κοινωνία της Δανίας. 

Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε για εκείνον είναι το εικαστικό του έργο, όπως εκφράστηκε στα σχέδια που ζωγράφιζε στο τετράδιό του όσο ταξίδευε, στα κολάζ και κυρίως στα αριστοτεχνικά, φίνα και τόσο μοντέρνα έργα χαρτοκοπτικής, έργα που συνήθιζε να τα δωρίζει σε θαυμαστές του. Και μολονότι οι φιγούρες του δεν συνδέονται άμεσα με το συγγραφικό του έργο, λέγεται πως ο Andersen συνήθιζε, όσο έκοβε τις φιγούρες του, να σκαρφίζεται κάποια ιστορία, η οποία τελείωνε μόλις ολοκληρωνόταν η φιγούρα του και μάλιστα αποτελούσε το κρεσέντο της ιστορίας του· φιγούρα που δώριζε μετά σε κάποιον ακροατή του. Εξάλλου, η χαρτοκοπτική ήταν ένα είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, ένα «χόμπι», ιδιαίτερα διαδεδομένο την εποχή του Άντερσεν. Ο ίδιος ήταν περιζήτητος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στις οποίες συχνά συνήθιζε να αφηγείται ιστορίες.

Κοπτικά του Hans Christian Andersen

Περίπου 400 έργα έχουν διασωθεί, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στη Δανία, κυρίως στο Μουσείου Άντερσεν στο Οντένσε, γεννέτειρα του συγγραφέα. «Η χαρτοκοπτική είναι ένα πρελούδιο της γραφής» έγραψε σε επιστολή του ο Hans Christian Andersen τον Ιούλιο του 1867.  Σε αυτή την πτυχή του παραμυθά, στο εικαστικό του έργο, είναι αφιερωμένη και η πρωτότυπη έκθεση Hans Christian Andersen: A Poet with Pen and Scissors στο μουσείο Kunsthalle της Βρέμης της Γερμανίας (διάρκεια ως τις 24 Φεβρουαρίου 2019).

Οι φιγούρες που έκοβε με το ψαλίδι ο Andersen είχαν εντυπωσιάσει μάλιστα και τον Warhol που φιλοτέχνησε ένα πορτρέτο του συγγραφέα με τρεις από τις φιγούρες του αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο παραμυθά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πέντε εικονογραφημένες ιστορίες από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Πέντε πολύ ενδιαφέροντα εικονογραφημένα βιβλία μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη για το πρώτο τετράμηνο του 2024 , πέντε βιβλία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που όλα όμως έχουν να προσφέρουν κάτι μοναδικό: τις υπέροχες ιστορίες τους και τις φανταστικές εικονογραφήσεις τους.

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.