Ο απίθανος Roald Dahl

«Σας παρακαλώ, σας θερμοπαρακαλώ, σας ικετεύω, πετάξτε την τηλεόρασή σας και στη θέση της βάλτε μια όμορφη βιβλιοθήκη». Η παραπάνω φράση ανήκει σε έναν πολύ αγαπητό Βρετανό συγγραφέα βιβλίων για παιδιά. Ο Roald Dalh ήρθε στον κόσμο στις 13 Σεπτεμβρίου του 1916 στο Κάρντιφ, στην Ουαλία από Νορβηγούς γονείς. Σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία και στα 23 του κατατάχθηκε στην βρετανική αεροπορία.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Dahl έγραψε την πρώτη του παιδική ιστορία. Πρόκεται για τα Gremlins (που μικρή σχέση έχουν με την μετέπειτα ταινία του Steven Spielberg), το οποίο εκδοθηκε το 1943 και ενώ δημιουργήθηκε για λογαριασμό της εταιρίας του Walt Disney, ποτέ δε βρήκε τον δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες της εποχής.

Mετά το Gremlins, σειρά πήραν μερικά από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία όλων των εποχών: Ματίλντα, Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας, Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, Ο Πελώριος Κροκόδειλος, Οι Μάγισσες, Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο, Ο Απίθανος κυριος Φοξ και πολλά άλλα. Στα περισσότερα από τα βιβλία του την αφήγηση της ιστορίας αναλαμβάνει να κάνει ένα παιδί και οι κακοί είναι πάντα ενήλικες, ενώ κάπου μέσα στην υπόθεση υπάρχει ένας μεγάλος που είναι καλός και σώζει με κάποιον τρόπο τα παιδιά. Αυτή η περίεργη ίσως συνταγή έχει να κάνει με την κακομεταχείρηση που υπέστει ο συγγραφέας ως παιδί στα μαθητικά του χρόνια, στα σχολεία στα οποία φοίτησε.

Ενώ ο Roald Dalh είναι πασίγνωστος για τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την αγάπη του για τις μακάβριες ιστορίες, που φυσικά απευθύνονται σε ενήλικες, αλλά και τη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 1983 βραβεύτηκε με το World Fantasy Award for Life Achievement, το 1990 με το British Book Awards για τον καλύτερο συγγραφέα παιδικών βιβλίων της χρονιάς και το 2008, 18 χρόνια μετά τον θάνατό του, το όνομά του εμφανίστηκε στη 16η θέση της λίστας με τους «50 καλύτερους Βρετανούς συγγραφεις» σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times.

Ήξερες ότι…

… εικονογράφος και των 18 βιβλίων του για παιδιά είναι ο Sir Quentin Blake;

… υπολογίζεται πως έχουν πουληθεί περισσότερα από 250 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του παγκοσμίως;

… παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε πέντε παιδιά; Ο πρόωρος χαμός της κόρης του Olivia το 1962 από ιλαρά τον βύθισε σε βαρύ πένθος.

… στις 5 Δεκεμβρίου του 1960 ο μόλις μερικών μηνών γιός του Theo τραυματίζεται όταν το καροτσάκι στο οποίο βρισκόταν χτυπήθηκε από διερχόμενο ταξί στη Νέα Υόρκη; Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, το παιδί για αρκετό καιρό έπασχε από υδροκεφαλισμό, πάθηση από την οποία κατάφερε να αναρρώσει χάρη στη βοήθεια του πατέρα του, του μηχανικού Stanley Wade και του νευροχειρούργου Kenneth Till. Οι τρείς τους δημιούργησαν αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως βαλβίδα Wade-Dahl-Till” (WDT valve). H συγκεριμένη συσκευή χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε 3.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

… το βιβλίο του O Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας είναι αφιερωμένο στην κόρη του Olivia;

… το 2016, χρονιά που γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την γέννησή του κυκλοφόρησε το The Oxford Roald Dahl Dictionary; Πρόκειται για ένα λεξικό που επιμελήθηκε η λεξικογράφος Dr. Susan Rennie, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι λέξεις που δημιουργησε ο συγγραφέας και υπάρχουν στα βιβλία του. Είναι γνωστό πως στον Dahl άρεσε πάρα πολύ να δημιουργεί καινούργιες λέξεις από ήδη υπάρχουσες, λέξεις που αν και ποτέ δεν ανέφερε στα βιβλία του το νοήμά τους, τα παιδιά που τις διάβαζαν καταλάβαιναν απόλυτα τη σημασία τους.

… τα βιβλία του Ματίλντα, Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας, ο Απίθανος κύριος Φοξ έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνης; Συνολικά, δέκα παιδικά βιβλία του έχουν βρει το δρόμο τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

… στο Buckinghamshire, στο χωριό Great Missenden στο οποίο γεννήθηκε, υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στον συγγραφέα για παιδιά από 6 ως 12 ετών, το Roald Dahl Museum and Story Center;

… η Sophie Dahl, συγγραφέας και πρώην μοντέλο, σύζυγος του τραγουδιστή Jamie Callum, είναι εγγονή του και κόρη της επίσης συγγραφέως Tessa Dahl;

Ολα τα βιβλία του Roald Dahl κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ