Συγγραφέας: Πέτρος Πουλάκης
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2014
Ηλικίες: 5+, για γονείς

Πριν 5 χρόνια σε μία εκπαίδευση γνώρισα την Φιλία, με κοινούς συναδέλφους και φίλους και οι δυό μας. Γνωρίζαμε την ύπαρξη ο ένας του άλλου αλλά δεν είχαμε γνωριστεί από κοντά. Εκεί, μιλώντας ανάμεσα στα διαλλείματα μου είπε για το βιβλίο «Ο Αυτός» του Πέτρου Πουλάκη. Το σημείωσα σε ένα post-it, το έβαλα στις σημειώσεις και το ξέχασα. Τελείως. Χρόνια μετά το βρήκα μπροστά μου, χωρίς να θυμάμαι τι είναι το αγόρασα. Και η χαρά μου όταν το διάβασα ήταν τεράστια.

Το παραμύθι μάς μιλάει για την κ. Πηνελόπη, μία θαλάσσια χελώνα, περήφανη για τα 75 αυγά της, που θα γίνονταν τα 75 παιδιά της. Ο Νίκος, ο Μιχάλης, η Έλλη, η Στέλλα, η Μαγδούλα, ο Πετρούλης και όλα τα άλλα που έσκαγαν σιγά σιγά από τα αυγά τους. Τελευταίο ένα ιδιαίτερο που έλεγε «αυτό, αυτό, αυτό….» και δεν της πολύ έδινε σημασία. Έκανε τα δικά του και έλεγε συνέχεια «αυτό, αυτό, αυτό….», μέχρι που Αυτός έγινε το όνομά του.

Μα τι παράξενο χελωνάκι! Εμπρός στη θάλασσα έλεγε η μητέρα, προς το βουνό ο Αυτός και εκεί που πήγαινε προς το βουνό, να σου ξαφνικά σταματούσε και κοιτούσε κάτι άσχετο. Μόνο μία μικρή αδερφή του η Βαγού τον καταλάβαινε λιγουλάκι. Τα υπόλοιπα αδέρφια τον κατηγορούσαν ότι δεν τα αγαπάει, ότι δεν του αρέσει ότι αρέσει και σε αυτούς. Πολλές φορές ξεχνούσαν ότι υπήρχε γιατί δεν τον έβλεπαν για μέρες. Μα πώς γίνεται ένα παιδί να μην έχει όρεξη για αστεία και παιχνίδια. Γιατί δεν έτρεξε να κρυφτεί και ούτε προσπάθησε να βοηθήσει τον αδερφό του που σκόνταψε, όταν η μαμά του φώναξε «Προσοχή, κίνδυνος!» όταν ένα σμήνος γλάρων επιτέθηκε στην οικογένεια; και τι μυστικό κρύβει το καβούκι του;

Ο Πέτρος Πουλάκης γράφει ένα μοναδικό παραμύθι που εξηγεί με σαφήνεια σε μικρούς και μεγάλους τον αυτισμό και τις ιδιαιτερότητες αυτών των ανθρώπων.

Ο Βαγγέλης Μακρής εργάζεται ως επιστημονικά υπεύθυνος σε Κέντρο Ημέρας για ενήλικες με αυτισμό στη Λάρισα. Σπούδασε στο University Of Exeter (MEd in Special Educational Needs) και έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Heriot-Watt University, Edinburgh. Επιπλέον έχει εργαστεί σε κολλέγιο για ενήλικες με αυτισμό στην Αγγλία, ως συντονιστής/επόπτης σε κατασκήνωση ατόμων με ειδικές ανάγκες με τον «Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας», έχει κάνει παράλληλη στήριξη σε νηπιαγωγείο κ.α. Πρόσφατα εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο σε ομάδες υποστήριξης αδερφών ατόμων με αυτισμό. Ο ίδιος είναι αδερφός ατόμου με αυτισμό με βαρύ αυτισμό.