Ο Jeff Smith και το “Bone”

Έμαθα να διαβάζω, εξαιτίας των comics”, αναφέρει συχνά ο δημιουργός του δημοφιλούς και πολυβραβευμένου Bone, ενός comic που έχει κερδίσει επάξια τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Η αγάπη του Jeff Smith για τις ιστορίες του Ταρζάν ή του Σέρλοκ Χόλμς, για την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τις Περιπέτειες του Χακλμπερι Φιν και φυσικά τον Μόμπι Ντίκ τον ώθησαν να εξερευνήσει τις διαφορετικές φόρμες της λογοτεχνικής δομής. Παράλληλα, ο Charles Schulz, o Walt Disney, ο Snoopy και η παρέα του, ο Θείος Σκρούτζ και ο Μπακγς Μπάνυ τον έκαναν να αναζητήσει το πώς τα comics, ως αφηγηματικό μέσο, μπορούν να διαχειριστούν μια πραγματικά μεγάλη, επική ιστορία. Και αυτό έκανε! Χίλιες τετρακόσιες σελίδες, εννέα τόμοι, τρεις βασικοί ήρωες και ένα πλήθος άλλων χαρακτήρων, περιπέτεια, δράση, έρωτας, συγκίνηση, χιούμορ. Είναι όλα εκεί και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Η υπόθεση είναι απλή, έχει όμως όλα τα συστατικά μιας επιτυχημένης ιστορίας. Ο Fone Bone και τα δύο ξαδέρφια του, ο Phoncible P. “Phoney” Bone και ο Smiley Bone εκδιώχνονται από την πόλη τους, την Boneville, που μάλλον είναι ο δικός μας κόσμος. Χάνονται στην έρημο και βρίσκονται σε μία μυστηριώδη κοιλάδα. Στόχος τους είναι να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, αλλά σαν άλλοι Οδυσσείς, μπλέκουν σε πολλές περιπέτειες μέχρι να το πετύχουν. Η Κοιλάδα είναι ένας παραμυθένιος κόσμος, μεσαιωνικός, με πριγκίπισσες, δράκους και φυσικά – όπως κάθε ιστορία που σέβεται τον εαυτό της – έναν κακό που θέλει να καταστρέψει κάθε τι καλό. Τα τρία ξαδέρφια θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλο το θάρρος, την εξυπνάδα και το χιούμορ τους για να σώσουν την Κοιλάδα και τον εαυτό τους.

Ο μόνος τρόπος να σας περιγράψουμε τί γίνεται στο Bone είναι να σας προτρέψουμε να το διαβάσετε. Άλλωστε το έργο αυτό είναι τεράστιο μιας και στόχος του Jeff Smith είναι να κάνει μια διασταύρωση ανάμεσα στις αγαπημένες του επιδραστικές αφηγήσεις: το Μόμπυ Ντικ, την Οδύσσεια και τον παραμυθένιο κόσμο φαντασίας του Tolkien. Το εκπληκτικό είναι ότι το καταφέρνει!

Είπαμε ότι το Bone είναι τεράστιο – στην ελληνική έκδοση αποτελείται από 9 τόμους – αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τα παιδιά τα οποία βουτάνε στον κόσμο του κόμικ αυτού και δεν λένε να το αφήσουν. Και γιατί να το κάνουν; Ο Jeff Smith φτιάχνει μια ιστορία με οικείους, ζωντανούς χαρακτήρες, γεμάτη χιούμορ, αγωνία, φιλία, γενναίες πράξεις, αγάπη και όλα αυτά τα στοιχεία που τραβούν από την πρώτη στιγμή τους μικρούς αναγνώστες να διαβάσουν προωθώντας την αγάπη για την ανάγνωση. Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που σε αρκετά σχολεία στις ΗΠΑ, το Bone είναι σχολικό εγχειρίδιο.

Άλλωστε τόσο η ιστορία, όσο και οι χαρακτήρες ήταν στο μυαλό, και στο χαρτί του Jeff Smith από όταν ο ίδιος ήταν μικρός. Μάλιστα, όντας φοιτητής συμμετείχε στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου του Οχάιο με ένα κόμικ με τον τίτλο Thorn (Thorn είναι το όνομα της δευτεραγωνίστριας του Bone και μεγάλης αγάπης του Fone Bone), στο οποίο πρωτοκάνουν την εμφάνισή τους πολλοί από τους αγαπημένους χαρακτήρες. Ο ίδιος ο Smith αποκάλυψε, μετά την έκδοση και του τελευταίου τεύχους, ότι είχε ήδη ζωγραφίσει την τελευταία σελίδα πριν καν καλά καλά ξεκινήσει το πρώτο τεύχος

Το ενδιαφέρον με το Bone είναι ότι έχει την ποιότητα που τραβάει και το ενήλικο κοινό. Η καλοδουλεμένη αφήγηση, οι πολυεπίπεδοι χαρακτήρες, το χιούμορ που κλείνει και σε εμάς το μάτι το κάνουν ελκυστικό για όλους. Όπως λέει και ο ίδιος ο Smith, “ως συγγραφέας γνωρίζω πολύ καλά ότι τα κόμικς έχουν τους δικούς τους κώδικες και σύμβολα που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο αφηγηματικό μέσο. Είναι μια ξεχωριστή μορφή Τέχνης, με τους δικούς της μηχανισμούς, η οποία δημιουργεί μια άμεση σχέση με τον αναγνώστη”.

Σας εγγυώμαστε ότι αν μπείτε και εσείς στην Κοιλάδα, θα περιμένετε με αγωνία να τελειώσει τον τόμο το παιδί σας για να συνεχίσετε την ιστορία.

Info
Συγγραφέας: Jeff Smith
Εικονογράφηση: Jeff Smith
Εκδόσεις: Cartoon Books, στα ελληνικά εκδίδεται από την Jemma Press
Χρονιά: 1991
Ηλικίες: 8+


H Athens Comics Library σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας εμπειριών, μάθησης και εξερεύνησης, συναντήσεων και συμμετοχής και δημιουργικότητας. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί, αυτή τη στιγμή, στα ράφια της, μια συλλογή που αγγίζει τους 2.500 τίτλους και αποτελείται από ελληνικά comics, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD και manga. Επιπλέον, υπάρχουν επιλεγμένοι τίτλοι, οι οποίοι απευθύνονται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ η ομάδα μας αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάντα με επίκεντρο τα αγαπημένα μας comics.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μυθομάχος 1821: Ευχή και κατάρα

Τι είδους βιβλίο θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον ενός 12χρονου και μιας 46χρονης; Κόμικ, φυσικά. Όχι όμως οποιοδήποτε κόμικ.

Αντίο, Akira Toriyama

Η Βασιλεία Βαξεβάνη της Athens Comics Library γράφει για την κληρονομιά που μας άφησε ο Akira Toriyama.

100 Χρόνια Disney

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στον κόσμο είναι ένα απλός, απλούστατος συνδυασμός ενός μεγάλου κύκλου και δύο μικρότερων, μαύροι όλοι. Ένα κεφάλι και δύο στρογγυλά αυτιά. Ο Μίκυ. Ο Μίκυ Μάους. Αυτοί οι τρεις κύκλοι έγιναν το σύμβολο για μια εταιρεία κολοσσό, ένα μεγαθήριο στον τομέα της διασκέδασης, μεγάλο μέρος στην ιστορία της οποίας είναι και τα κόμικ. Αξίζει να κάνουμε μια βόλτα σε αυτό το κομμάτι της Disney που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της.