Ζο, Ζετ και Ζοκό: αντί επιλόγου

Κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ της γαλλοβελγικής σειράς “Περιπέτειες των Ζο, Ζετ και Ζοκό“, δημιουργημένη από τον Hergé, τον γνωστό συγγραφέα των Περιπετειών του Τεντέν. Οι πρωταγωνιστές της σειράς είναι δύο παιδιά, τα αδέρφια Ζο και Ζετ, τα οποία μαζί με τη μαϊμουδίτσα Ζοκό, μπλέκουν σε συναρπαστικές περιπέτειες. Στο τρίτο και τελευταίο τεύχος της σειράς, οι τρεις ήρωες μπλέκουν σε μια νέα περιπέτεια όταν ο κύριος Λεγκράντ θα ταξιδέψει μαζί με την οικογένειά του στο Γκοπάλ. Το Γκοπάλ είναι ένα μικρό ανεξάρτητο κράτος και ο Λεγκάρντ έχει ως σκοπό να κατασκευάσει μια γέφυρα για τον Μαχαραγιά του. Αυτό, όμως, δεν θα ευχαριστήσει κάποιους που θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην ολοκληρωθεί το έργο, θέτοντας σε κίνδυνο την οικογένεια των μικρών μας φίλων.

Οι Περιπέτειες του Τεντέν είναι παγκοσμίως γνωστές. Ο Hergé όμως έχει δημιουργήσει και άλλους ήρωες και ιστορίες που συνεχίζουν να συναρπάζουν μέχρι τις μέρες μας. Σε αυτό το άλμπουμ θα διαβάσετε μια από αυτές τις κλασικές ιστορίες που έγραψε και σχεδίασε ο μεγάλος αυτός δημιουργός τη δεκαετία του ’30. Ο Ζο και η Ζετ έχουν εμφανιστεί σε οπισθόφυλλα αρκετών τευχών της σειράς Τεντέν, όμως οι περιπέτειές τους παρέμεναν αδημοσίευτες στην Ελλάδα έως τώρα. Με το τρίτο τεύχος ολοκληρώνεται και η σειρά, δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες να έχουν στη βιβλιοθήκη τους μια ακόμα από τις κλασικότερες και πιο φημισμένες σειρές του αγαπημένου δημιουργού και μετρ της γαλλοβελγικής σκηνής των κόμικς.

Με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου και τελευταίου άλμπουμ της σειράς, ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, μεταφραστής της σειράς μεταξύ άλλων, γράφει αποκλειστικά στην Κόκκινη Αλεπού αντί επιλόγου ένα κείμενο για τη σειρά αυτή του Herge που κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως.

Με αυτό το τρίτο άλμπουμ που κρατάτε στα χέρια σας, ολοκληρώνονται οι περιπέτειες των Ζο, Ζετ και Ζοκό. Έτσι, μετά από δεκαετίες υπάρχει πλέον ολοκληρωμένη και στη χώρα μας η όμορφη αυτή σειρά που δημιούργησε ο πατέρας του Τεντέν, ο Ερζέ. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες θα λυθεί επιτέλους και το μυστήριο γύρω από το ποια ήταν αυτά τα παιδάκια με τον χιμπατζή που κοσμούσε το οπισθόφυλλο της σειράς Οι Περιπέτειες του Τεντέν στις εκδόσεις του Πήγασου στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά και των κατοπινών εκδόσεων του Ψαρόπουλου και της Μαμουθ Κόμιξ. Τα άλλα δύο μικρά αγοράκια στην εικόνα που βρίσκονται πίσω από τον Τεντέν, είναι οι Quick και Flupke που τα Ελληνόπουλα της δεκαετίας του ’50 είχαν ήδη γνωρίσει μέσα από το ιστορικό παιδικό περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων που στα ελληνικά αποδόθηκαν ως Ο Κουκούτσης κι ο Παπούτσης.

Είναι ευκαιρία λοιπόν, μιας και η σειρά ολοκληρώνεται, να αναφερθούμε σε κάποια ιστορικά στοιχεία γύρω από τη δημιουργία της σειράς. Όλα ξεκίνησαν όταν οι ηγούμενοι Κουρτουά και Πιαν, διευθυντές της καθολικής εφημερίδας Cœurs Vaillants, ζήτησαν από τον Ερζέ να δημιουργήσει μια σειρά με την οποία οι μικροί σε ηλικία αναγνώστες να μπορούν να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές της. Ο ηγούμενος Γκαστόν Κουρτουά ήταν και διευθυντής της καθολικής εφημερίδας Le Petit Vingtième,στην οποία δημοσιεύονταν ήδη από το 1929 οι ιστορίες του Τεντέν. Όπως του εξήγησαν, οι ήρωες αυτοί δεν θα έπρεπε να είναι ορφανοί, όπως ήταν ο Τεντέν, αλλά να έχουν οικογένεια και να συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικά παιδιά. Ο Ερζέ δέχτηκε, και ο ίδιος θα αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια αργότερα: «Είχα κάποια παιχνίδια στο σπίτι μου εκείνον τον καιρό, για κάτι που ετοίμαζα για μια διαφήμιση, και ανάμεσά τους υπήρχε και ένας χιμπατζής που ονομαζόταν Ζοκό. Έστησα λοιπόν μια οικογένειά γύρω από τον Ζοκό, απλά για να ικανοποιήσω τους κυρίους από την Cœurs Vaillants, λέγοντας στον εαυτό μου πως ίσως η ιδέα τους να ήταν σωστή». Η πρώτη περιπέτεια των Ζο, Ζετ και Ζοκό ήταν η Μυστηριώδης Ακτίνα που ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε συνέχειες στην Cœurs Vaillants στις 19 Ιανουαρίου του 1936. Για τους επόμενους μήνες η ιστορία συνεχιζόταν στην Cœurs Vaillants, και λίγους μήνες αργότερα άρχισε να δημοσιεύεται και στην Le Petit Vingtième, που στο επετειακό φύλλο της για τα δέκα χρόνια κυκλοφορίας της (1928-1938), ο Ερζέ θα σχεδιάσει ένα εξώφυλλο στο οποίο οι Ζο, Ζετ και Ζοκό βρίσκονται στο πλάι του Τεντέν και των Κουκούτση και Παπούτση. Το πρωτότυπο σχέδιο γι’ αυτό το εξώφυλλο πουλήθηκε το 2015 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για 622.000 δολάρια.

Ας δούμε όμως χρονολογικά όλες τις ιστορίες που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία:

  • Η περιπέτεια Η Μυστηριώδης Ακτίνα, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από το 1936 έως το 1938 και κυκλοφόρησε σε δύο άλμπουμ το 1952. Τα Καμία Απάντηση από το Μανιτόμπα και Η Έκρηξη του Καραμάκο. Στην ιστορία αυτή, οι τρεις φίλοι μας βρίσκονται αιχμάλωτοι ενός τρελού επιστήμονα, ο οποίος μαζί με την συμμορία του, χρησιμοποιεί την ακτίνα που δημιούργησε για να κλέβει πλοία. Ο σκοπός του είναι να μαζέψει αρκετά χρήματα ώστε να ολοκληρώσει το πιο σκοτεινό σχέδιό του. Ανακαλύψτε ποιο είναι αυτό, διαβάζοντας αυτή την υπέροχη περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους.
  • Η περιπέτεια Το Στρατόπλοιο Η.22 δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από το 1938 έως το 1939 και κυκλοφόρησε σε δύο άλμπουμ το 1951. Τα Η Διαθήκη του Κυρίου Παμπ και Προορισμός: Νέα Υόρκη. Στην ιστορία αυτή, οι ήρωές μας θα προσπαθήσουν να σώσουν το αεροσκάφος που κατασκεύασε ο πατέρας τους, το οποίο κάποιοι προσπαθούν να καταστρέψουν. Μια προσπάθεια που συνδέεται με τη μυθική κληρονομιά του εκκεντρικού εκατομμυριούχου κυρίου Παμπ, και που θα οδηγήσει τον Ζο τη Ζετ και τον Ζοκό στην πιο απίθανη περιπέτειά τους.
  • Η τελευταία περιπέτεια αρχικά ονομαζόταν Jo et Zette au pays du Maharadjah (Ο Ζο και η Ζετ στη χώρα του Μαχαραγιά) και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1939, όμως διακόπηκε εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε 15 χρόνια αργότερα, το 1954. Μάλιστα, για τη διακοπή της ιστορίας μας ενημερώνει ο ίδιος ο Ερζέ, μεταφέροντάς μας και ένα τηλεγράφημα από το οποίο μαθαίνουμε πως ο κύριος Λεγκράντ αναμένει οδηγίες από τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ ο Μαχαραγιάς του Γκοπάλ εκδήλωσε την επιθυμία να ενταχθεί στον αγγλικό στρατό. Κυκλοφόρησε το 1957 σε άλμπουμ με τον τίτλο: Η Κοιλάδα με τις Κόμπρες. Εδώ, ο κύριος Λεγκράντ θα ταξιδέψει μαζί με την οικογένειά του στο Γκοπάλ, ένα μικρό ανεξάρτητο κράτος, για να κατασκευάσει μια γέφυρα για τον Μαχαραγιά του. Αυτό, για λόγους που θα μάθουμε κατά τη διάρκεια της ιστορίας, δεν θα ευχαριστήσει κάποιους που θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην ολοκληρωθεί το έργο, θέτοντας σε κίνδυνο την οικογένεια των μικρών μας φίλων.

Νομίζω πως θα ήταν ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως κάπου στη δεκαετία του ‘60 ο Ερζέ θα αναθέσει στον σχεδιαστή Μπομπ Ντε Μουρ να προσαρμόσει το σενάριο της (ακυκλοφόρητης ως τις μέρες μας) περιπέτειας του Τεντέν Le Thermozéro, ώστε αυτό να αποτελέσει την επόμενη περιπέτεια των Ζο, Ζετ και Ζοκό. Εκείνος όμως θα εγκαταλείψει αυτό το εγχείρημα προκειμένου να αφοσιωθεί στον εκσυγχρονισμό του σχεδίου της περιπέτειας του Τεντέν, Το Μαύρο Νησί. Χρόνια αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Ντε Μουρ, είχε δημιουργήσει ένα τελικό προσχέδιο της ιστορίας και είχε στήσει με πρόχειρα σχέδια τις σελίδες της περιπέτειας, που όμως τελικά δεν ήταν γραφτό να προχωρήσει περισσότερο.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ολοκληρώνουμε με αυτό το άλμπουμ τις Περιπέτειες των Ζο, Ζετ και Ζοκό, φέρνοντας επιτέλους και στη χώρα μας μια ιστορική σειρά ενός μεγάλου δημιουργού, καλύπτοντας έτσι ένα κενό δεκαετιών. Κάτι που πιστεύω ήταν επιθυμία των φίλων του Τεντέν, του Ερζέ, αλλά και του συγκεκριμένου είδους κόμικς γενικότερα. Αποχαιρετώντας σας λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε που ακολουθήσατε το σύντομο, αλλά όμορφο, ταξίδι της οικογένειας Λεγκράντ, στον κόσμο της περιπέτειας και ελπίζουμε να απολαύσατε και να γελάσετε, όσο και εμείς, ξεφυλλίζοντας τις ιστορίες τους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο DogMan και ο… Ντοστογιέφσκι

Μπορεί πολλοί ενήλικες στο άκουσμα του DogMan να βγάζουν σπυριά, τα περισσότερα παιδιά όμως τον λατρεύουν και δικαίως. Κι αν

Webcomics: έφηβοι στις οθόνες

Οι έφηβοι ζουν στην ψηφιακή εποχή. Είναι παιδιά της οθόνης, κάτι που εντάθηκε στις καραντίνες του κορονοϊού και εμείνε. Και