Ο Καρυοθραύστης

Διασκευή/απόδοση: Χρυσάνθη Καραΐσκου

Εικονογράφηση: Μαρίνα Στελλάτου

Εκδόσεις: Διάπλαση

Σειρά: Μεγάλοι Συνθέτες – Μαγικά Παραμύθια

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Ο Καρυοθραύστης είναι ένα από τα πιο μαγικά παραμύθια. Πρόκεται για κείμενο του E. T. A. Hoffmann που γράφτηκε το 1816, ενώ το μπαλέτο σε χορογραφία Marius Petipa και Lev Ivanov και μουσική Τσαϊκόσφκι παρουσιάστηκε πρώτη φορά πριν από 125 χρόνια. Αυτή η μαγεία, με την ιστορία της μικρής Μαρία (Marie Stahlbaum για την ακρίβεια, που σε πολλές διασκευές αναφέρεται με διαφορετικό όνομα, όπως εδώ που έγινε “Κλάρα”) και του Καρυοθραύστη που της έκανε δώρο ο νονός της, ο Ντρόσελμαγιερ και ζωντάνεψε το βράδυ, ξαναζωντανεύει μέσα από το βιβλίο της Χρυσάνθης Καραΐσκου. Το βιβλίο συνοδεύεται από την σχεδόν αληθοφανή εικονογράφηση της εικαστικού Μαρίνας Στελλάτου και CD που συνδυάζει την αφήγηση του παραμυθιού από την Γιούλα Μιχαήλ με μουσικά μέρη του ομώνυμου μπαλέτου. Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Μεγάλοι Συνθέτες – Μαγικά Παραμύθια και υπάρχουν διαθέσιμα ακόμα Ο Μαγικός Αυλός και Η Λίμνη των Κύκνων.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.