Ο κήπος με τ’ αγάλματα

Συγγραφέας: Ελένη Σαραντίτη
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά επανέκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+

Μια παρέα παιδιών ζουν στα Βάτικα της Λακωνίας και βιώνουν τις χαρές των διακοπών ανέμελα, κολυμπώντας, παίζοντας, ανταλλάζοντας μυστικά και λόγια αγάπης. Αγαπημένο τους στέκι ένας κήπος με αρχαία αγάλματα. Ο κήπος ανήκει στον κ. Ευρυγένη, τον συμβολαιογράφο. Τα αγάλματα περιμένουν εκεί ώσπου να σταλούν στο Μουσείο της Σπάρτης. Οσο διαρκεί το καλοκαίρι, οι εννιά τους απολαμβάνουν τη ζωή τους, μακριά από το σχολείο και τα διαβάσματα.

Μια ιστορία καλοκαιρινής ανεμελιάς, πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων και παιδικής αθωότητας, που δεν έλειψε από καμία παιδική ή σχολική βιβλιοθήκη, που μας μάγεψε ως αναγνώστες της δεκαετία του ’80 και δεν σταματά να το κάνει ακόμα και τόσες δεκαετίες μετά. Η γλώσσα, οι εικόνες, τα τοπία, η ντοπιολαλιά, η ζωή στην επαρχία, οι δουλειές στα σπίτια, η συμπεριφορά των δασκάλων και των γονιών, η απουσία των αντρών από τα σπίτια, οι μητρικές φιγούρες είναι πράγματα που σε εμάς τους 40άρηδες αναγνώστες είναι οικεία, καθώς λίγο πολύ τα έχουμε ζήσει· σίγουρα τα έχουμε διαβάσει πολλές φορές ως παιδιά. Ίσως όμως παραξενέψουν τον νεαρό σε ηλικία αναγνώστη του σήμερα που ίσως να μην βρει κάτι να τον αφορά. Παραμένει παρόλ’ αυτά ένα κείμενο μνημείο της δεκαετίας του ’80, μια πραγματικά εντυπωσιακή απεικόνηση της τότε πραγματικότητας, που λιγοστά κείμενα κατάφεραν να μεταφέρουν με λέξεις και να μας μαγέψουν. Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση, ίσως η πιο ιδανική επαφή με το συγκεκριμένο κείμενο με τους σύγχρονους αναγνώστες.

Στα υπέρ της συγκεκριμένης επανέκδοσης, η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στα εικονογραφικά στοιχεία που στολίζουν το κείμενο. Η εικονογράφος φαίνεται να αποτίει φόρο τιμής στον ζωγράφο Μίνωα Αργυράκη, τον πρώτο εικονογράφο του βιβλίου της Ελένης Σαραντίτη (εκδόσεις Ερμείας), χωρίς όμως να χάνει το προσωπικό της εικαστικό στυλ.

Ο κήπος με τ’ αγάλματα έγινε τηλεοπτική σειρά για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης, με τον Νίκο Πιλάβιο – τον γνωστό μας Παραμυθά – στην παραγωγή, τον Παντελή Βούλγαρη στο σενάριο και τη σκηνοθεσία και τον Σταμάτη Σπανουδάκη στη μουσική. Ηταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά για παιδιά που παρήγαγε ποτέ η ΕΡΤ και η πρώτη που μας καθήλωσε μπροστά στην οθόνη για έξι Σάββατα του Ιανουρίου και του Φεβρουαριου του 1981 (και σε επανάληψη το 1982 και το 1985, από το κανάλι της Βουλής το 2009 και από την ΕΤ1 το 2010 και το 2011). Η σειρά υπάρχει διαθέσιμη για streaming μέσω του Ertflix.

.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;