Ο κήπος με τ’ αγάλματα

Συγγραφέας: Ελένη Σαραντίτη
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά επανέκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+

Μια παρέα παιδιών ζουν στα Βάτικα της Λακωνίας και βιώνουν τις χαρές των διακοπών ανέμελα, κολυμπώντας, παίζοντας, ανταλλάζοντας μυστικά και λόγια αγάπης. Αγαπημένο τους στέκι ένας κήπος με αρχαία αγάλματα. Ο κήπος ανήκει στον κ. Ευρυγένη, τον συμβολαιογράφο. Τα αγάλματα περιμένουν εκεί ώσπου να σταλούν στο Μουσείο της Σπάρτης. Οσο διαρκεί το καλοκαίρι, οι εννιά τους απολαμβάνουν τη ζωή τους, μακριά από το σχολείο και τα διαβάσματα.

Μια ιστορία καλοκαιρινής ανεμελιάς, πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων και παιδικής αθωότητας, που δεν έλειψε από καμία παιδική ή σχολική βιβλιοθήκη, που μας μάγεψε ως αναγνώστες της δεκαετία του ’80 και δεν σταματά να το κάνει ακόμα και τόσες δεκαετίες μετά. Η γλώσσα, οι εικόνες, τα τοπία, η ντοπιολαλιά, η ζωή στην επαρχία, οι δουλειές στα σπίτια, η συμπεριφορά των δασκάλων και των γονιών, η απουσία των αντρών από τα σπίτια, οι μητρικές φιγούρες είναι πράγματα που σε εμάς τους 40άρηδες αναγνώστες είναι οικεία, καθώς λίγο πολύ τα έχουμε ζήσει· σίγουρα τα έχουμε διαβάσει πολλές φορές ως παιδιά. Ίσως όμως παραξενέψουν τον νεαρό σε ηλικία αναγνώστη του σήμερα που ίσως να μην βρει κάτι να τον αφορά. Παραμένει παρόλ’ αυτά ένα κείμενο μνημείο της δεκαετίας του ’80, μια πραγματικά εντυπωσιακή απεικόνηση της τότε πραγματικότητας, που λιγοστά κείμενα κατάφεραν να μεταφέρουν με λέξεις και να μας μαγέψουν. Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση, ίσως η πιο ιδανική επαφή με το συγκεκριμένο κείμενο με τους σύγχρονους αναγνώστες.

Στα υπέρ της συγκεκριμένης επανέκδοσης, η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στα εικονογραφικά στοιχεία που στολίζουν το κείμενο. Η εικονογράφος φαίνεται να αποτίει φόρο τιμής στον ζωγράφο Μίνωα Αργυράκη, τον πρώτο εικονογράφο του βιβλίου της Ελένης Σαραντίτη (εκδόσεις Ερμείας), χωρίς όμως να χάνει το προσωπικό της εικαστικό στυλ.

Ο κήπος με τ’ αγάλματα έγινε τηλεοπτική σειρά για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης, με τον Νίκο Πιλάβιο – τον γνωστό μας Παραμυθά – στην παραγωγή, τον Παντελή Βούλγαρη στο σενάριο και τη σκηνοθεσία και τον Σταμάτη Σπανουδάκη στη μουσική. Ηταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά για παιδιά που παρήγαγε ποτέ η ΕΡΤ και η πρώτη που μας καθήλωσε μπροστά στην οθόνη για έξι Σάββατα του Ιανουρίου και του Φεβρουαριου του 1981 (και σε επανάληψη το 1982 και το 1985, από το κανάλι της Βουλής το 2009 και από την ΕΤ1 το 2010 και το 2011). Η σειρά υπάρχει διαθέσιμη για streaming μέσω του Ertflix.

.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.