Ο κήπος με τ’ αγάλματα

Συγγραφέας: Ελένη Σαραντίτη
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά επανέκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+

Μια παρέα παιδιών ζουν στα Βάτικα της Λακωνίας και βιώνουν τις χαρές των διακοπών ανέμελα, κολυμπώντας, παίζοντας, ανταλλάζοντας μυστικά και λόγια αγάπης. Αγαπημένο τους στέκι ένας κήπος με αρχαία αγάλματα. Ο κήπος ανήκει στον κ. Ευρυγένη, τον συμβολαιογράφο. Τα αγάλματα περιμένουν εκεί ώσπου να σταλούν στο Μουσείο της Σπάρτης. Οσο διαρκεί το καλοκαίρι, οι εννιά τους απολαμβάνουν τη ζωή τους, μακριά από το σχολείο και τα διαβάσματα.

Μια ιστορία καλοκαιρινής ανεμελιάς, πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων και παιδικής αθωότητας, που δεν έλειψε από καμία παιδική ή σχολική βιβλιοθήκη, που μας μάγεψε ως αναγνώστες της δεκαετία του ’80 και δεν σταματά να το κάνει ακόμα και τόσες δεκαετίες μετά. Η γλώσσα, οι εικόνες, τα τοπία, η ντοπιολαλιά, η ζωή στην επαρχία, οι δουλειές στα σπίτια, η συμπεριφορά των δασκάλων και των γονιών, η απουσία των αντρών από τα σπίτια, οι μητρικές φιγούρες είναι πράγματα που σε εμάς τους 40άρηδες αναγνώστες είναι οικεία, καθώς λίγο πολύ τα έχουμε ζήσει· σίγουρα τα έχουμε διαβάσει πολλές φορές ως παιδιά. Ίσως όμως παραξενέψουν τον νεαρό σε ηλικία αναγνώστη του σήμερα που ίσως να μην βρει κάτι να τον αφορά. Παραμένει παρόλ’ αυτά ένα κείμενο μνημείο της δεκαετίας του ’80, μια πραγματικά εντυπωσιακή απεικόνηση της τότε πραγματικότητας, που λιγοστά κείμενα κατάφεραν να μεταφέρουν με λέξεις και να μας μαγέψουν. Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση, ίσως η πιο ιδανική επαφή με το συγκεκριμένο κείμενο με τους σύγχρονους αναγνώστες.

Στα υπέρ της συγκεκριμένης επανέκδοσης, η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στα εικονογραφικά στοιχεία που στολίζουν το κείμενο. Η εικονογράφος φαίνεται να αποτίει φόρο τιμής στον ζωγράφο Μίνωα Αργυράκη, τον πρώτο εικονογράφο του βιβλίου της Ελένης Σαραντίτη (εκδόσεις Ερμείας), χωρίς όμως να χάνει το προσωπικό της εικαστικό στυλ.

Ο κήπος με τ’ αγάλματα έγινε τηλεοπτική σειρά για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης, με τον Νίκο Πιλάβιο – τον γνωστό μας Παραμυθά – στην παραγωγή, τον Παντελή Βούλγαρη στο σενάριο και τη σκηνοθεσία και τον Σταμάτη Σπανουδάκη στη μουσική. Ηταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά για παιδιά που παρήγαγε ποτέ η ΕΡΤ και η πρώτη που μας καθήλωσε μπροστά στην οθόνη για έξι Σάββατα του Ιανουρίου και του Φεβρουαριου του 1981 (και σε επανάληψη το 1982 και το 1985, από το κανάλι της Βουλής το 2009 και από την ΕΤ1 το 2010 και το 2011). Η σειρά υπάρχει διαθέσιμη για streaming μέσω του Ertflix.

.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.