O Μικρός Κοπέρνικος και ο πόλεμος των άσπρων

Συγγραφείς: Αγγελος Αγγέλου – Εμη Σίνη

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 5+ (αφήγηση), 7+ (ανάγνωση)

 

Ο μικρός Κοπέρνικος, ο Φοίβος, η Δάφνη και ο Μιχαήλ ετοιμάζονται να πάνε στο σπίτι του θείου του Κοπέρνικου, του Παντελή, για να τον βοηθήσουν να αποφασίσει τι χρώμα να βάψει το σπίτι του. Δύσκολη αποστολή, αφού ο θείος είναι τόσο αναποφάσιστος που πάντα καταλήγει να διαλέγει το άσπρο! Εκρινε, λοιπόν, πως η καλύτερη λύση είναι να αφήσει τον ανηψιό του και τους φίλους του να διαλέξουν εκείνοι χρώματα. Δεν υπολόγισε όμως την εμφάνιση των Πιλάφιδων, της αντίπαλης συμμορίας, των αιώνιων εχθρών των παιδιών. Αυτοί οι μαστροχαλαστές έχουν βαλθεί να καταστρέψουν ό,τι φτιάχνουν τα παιδιά. Θα καταφέρουν ο Κοπέρνικος και οι φίλοι του να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και τι χρώματα θα βαφτεί το σπίτι όσο ο θείος Παντελής λείπει;

Ο Αγγελος Αγγέλου και η Εμη Σίνη, γνωστό συγγραφικό δίδυμο που έχει γράψει πέρα από παιδικά βιβλία – πολλά από τα οποία βραβευμένα* – θεατρικές παραστάσεις (ομάδα Κοπέρνικος), μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές και τραγούδια, μετατρέπουν τον Μικρό Κοπέρνικο από χαρακτήρα ραδιοφωνικής σειράς σε πρωταγωνιστή παιδικού βιβλίου και δημιουργούν μια νέα σειρά για μικρούς αναγνώστες.

Το πρώτο βιβλίο, Ο πόλεμος των Ασπρων μας γνωρίζει τον μικρό Κοπέρνικο και τους φίλους του, τη Δάφνη, ένα κορίτσι δυναμικό, πεισματάρικο και έτοιμο για κάθε είδους περιπέτειες, τον Μιχαήλ τον εφευρέτη της παρέας και τον λίγο φοβητσιάρη Φοίβο. Χρησιμοποιώντας το χιούμορ και βάζοντας τον Κοπέρνικο και τους φίλους να μπλέκονται σε ένα σωρό περιπέτειες με τους Πιλάφιδες, την Πελοπία, την Πουλχερία, τον Πίπη και τον Προκόπη, οι δύο συγγραφείς μιλούν μέσα από τις ιστορίες τους (σύντομα θα κυκλοφορήσει και η δεύτερη) για τη φιλία, το ομαδικό πνεύμα και την αγάπη. Ενα βιβλίο όμορφο, κειμενικά και εικαστικά (η ταιριαστή εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή), ευχάριστο στην ανάγνωση, με χιούμορ που μας κάνει να περιμένουμε με λίγη περισσότερη αγωνία τον Οκτώβριο για να διαβάσουμε τη δεύτερη περιπέτεια, τον Μικρό Κοπέρνικο και το Πάρκο των δεινοσαύρων.

 

* (Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει – Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015, Ένα αλφάβητο ταξίδι – White Ravens 2016)

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.