O Paul Rand και τα παιδικά βιβλία του

Τον Paul Rand τον γνωρίζεις ακόμα κι αν νομίζεις πως δεν τον γνωρίζεις. Είναι παντού γυρω σου χωρίς να είναι εκεί. Είναι στα λογότυπα που έχει σχεδιάσει για την IBM, την UPS, την Enron, το Yale και την Ford, στα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά που δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του Ann Rand, στις διαφημίσεις που έκανε στα 50’s και 60’s στην Αμερική, στα εξώφυλλα γνωστών περιοδικών.

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1914 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το πραγματικό του όνομα ήταν Peretz Rosenbaum και μεγάλωσε σε μέσα σε μια αυστηρή εβραϊκή οικογένεια. Σπούδασε στο Pratt Institute και στη σχολή σχεδίου Parsons και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους graphic designers του 20ού αιώνα. Παρά τις σπουδές του, ο Rand είναι γνωστός ως αυτοδίδακτος σχεδιαστής κι αυτό γιατί, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, το Pratt δεν του δίδαξε τίποτε για τον σχεδιασμό και η λέξη graphic designer ήταν άγνωστη στις μέρες του. Μια από τις πηγές εκμάθησής του της τέχνης του design ήταν οι ατελείωτες ώρες που περνούσε στα βιβλιοπωλεία και ο χρόνος που αφιέρωνε για να διαβάσει τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά περιοδικά γραφιστικής τέχνης, το Commercial Art και το Gebrauchsgrafik, ενώ επηρεάστηκε βαθιά από τα έργα των Cassandre και Laszlo Moholy-Nagy.

Υπήρξε σχεδιαστής εξωφύλλων στο ανδρικό περιοδικό μόδας Apparel Arts, Αrt Director για το περιοδικό Esquire, δημιουργός των εξωφύλλων του πολιτιστικού περιοδικού Directions, Chief Art Director στο διαφημιστικό πρακτορείο Weintraub, ενώ το 1986 συνεργάστηκε με τον Steve Jobs, τον ιδρυτή της Apple, για να σχεδιάσει την εταιρική ταύτότητα της NeXT.

Eκτός από λογότυπα, διαφημιστικές καμπάνιες και εξώφυλλα περιοδικών, ο Rand δημιούργησε μαζί με την τότε σύζυγό του, Ann Rand, μερικά από τα πιο όμορφα παιδικά βιβλία. Το Little 1, το Sparkle and Spin, το I Know a Lot of Things και το Listen! Listen! αποτελούν λαμπρά παραδείγματα παιδικών βιβλίων υψηλής αισθητικής και γραφιστικού σχεδιασμού, τα οποία κυκλοφόρησαν στις δεκαετίες του 50, του 60 και του 70.

Το Little 1 κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1962 στην Αμερική και ξαναβγήκε στην αγορά το 2006 από την Chronicle Books, μαζί με το Sparkle and Shine, ένα φανταστικό βιβλίο για τη μαγεία, τη δύναμη και τη μουσικότητα των λέξεων. Στο Μικρό 1 η απλή του ιστορία είναι αυτή που μαγεύει αρχικά τον αναγνώστη: το 1 ψάχνει παρέα, αλλά όλα τα άλλα νούμερα το διώχνουν, μέχρι που συναντά ένα όμικρον. Το βιβλίο μαθαίνει στα μικρά σε ηλικία παιδιά τους αριθμούς από το 1 ως το 10, ενώ παράλληλα μιλάει για τη φιλία, τη συνεργασία και την αίσθηση του ανήκειν με έναν τρόπο που δεν προσβάλλει τον αναγνώστη και, φυσικά, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Αυτό όμως που πραγματικά απογειώνει το βιβλίο και το ανάγει σε γραφιστικό διαμάντι είναι η εικαστική απεικόνιση του κειμένου: η γραμματοσειρά, τα σχέδια του Rand, τα εκτυφλωτικά έντονα χρώματα. Γιατί τα βιβλία του Paul και της Ann Rand ήταν ακριβώς αυτό: εξαιρετικά όχι μόνο κειμενικά, αλλά και αισθητικά. Βιβλία που αν και απευθύνονται σε πολύ μικρούς σε ηλικία αναγνώστες δεν υστερούν σε καλαισθησία. Ο σχεδιαστής λάτρευε την τυπογραφία και ήθελε όλα του τα έργα να είναι άρτια, ακόμα και όταν δημιουργούσε παιδικά βιβλία. Η μοναδικότητα των παιδικών βιβλίων αυτών έγκειται και στη διαχρονικότητα του design που τα καθιστά ακόμα και μετά από 50 χρόνια επίκαιρα.

Ο Paul Rand δημιουργούσε μέχρι την ημέρα που πέθανε, στις 26 Νοεμβρίου του 1996, σε ηλικία 82 ετών.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Σοφία Τουλιάτου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του