Ο Ρένος και η ορχήστρα

renos

Συγγραφέας: Magali Le Huche

Εικονογράφηση: Magali Le Huche

Mετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου

Σειρά: Τα μικρά μου μουσικά βιβλία

Εκδόσεις: Πατάκης

Χρονιά έκδοσης: 2015

Ηλικίες: 3+

 

Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει ποτέ να ερωτευτείτε βιβλίο, αλλά συμβαίνει. Μια τυχαία ανακάλυψη σε βιβλιοπωλείο της Κυπαρισσίας, οδήγησε σε έναν έρωτα μεγάλο. Είναι ο συνδυασμός της μαγείας της μουσικής, της εικονογράφισης, των χρωμάτων και της διαδραστικότητας που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο απαραίτητο σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Ο Ρένος το σκυλάκι μαθαίνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Magali Le Huche τα μουσικά όργανα μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής στα παιδιά. Τα φέρνει σε επαφή με τους πραγματικούς ήχους που παράγουν και τα διασκεδάζει με τις μελωδίες από το “Carnaval des animaux” (1866) του Γάλλου συνθέτη Καμίγ Σαιν-Σανς (Camille Saint-Saens). Κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ακούσει πατώντας ένα κουμπάκι κι ένα απόσπασμα από συνθέσεις των Saint-Saens, Massenet, Von Weber και Delibes.

Σε κάθε μία από τις σελίδες του, ο μικρός αναγνώστης μαθαίνει κι από ένα μουσικό όργανο που παίζουν οι φίλοι του Ρένου και τον αληθινό ήχο: η τίγρης παίζει κλαρινέτο, η αρκούδα πιάνο, ο ελέφαντας βιολί, ένα ποντικάκι τόσο δα παίζει κοντραμπάσο (!) κι ένα γουρουνάκι ξυλόφωνο. Μια αλεπουδίτσα παίζει πίκολο κι ο τυφλοπόντικας σελέστα, ένα άλογο βιολοντσέλο κι ένας αγριόχοιρος φλάουτο κι όλοι μαζί στο τέλος του βιβλίου ένα απόσπασμα από το “Final” του Carnaval des animaux.

 

*Αν κι εκδότης σημειώνει πως η προτεινόμενη ηλικία είναι τα τρία έτη, θεωρώ πως είναι εύκολο να διαβαστεί κι από παιδιά μικρότερης ηλικίας.

20160509172725

20160509172735

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.