Ποιος είναι ο δράκος Καρύδας;

Ο μικρός δράκος Καρύδας είναι μία από τις αγαπημένες σειρές βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. Ο Ίνγκο Ζίγνκερ, ο δημιουργός τους, είναι ένας άνθρωπος που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη συγγραφή και την εικονογράφηση, κι όμως, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν από τους πιο ωραίους χαρακτήρες παιδικού βιβλίου. Πριν από τη σειρά βιβλίων που τον ανέδειξε, ήταν υπάλληλος σε τράπεζα, έζησε έναν χρόνο στη Γαλλία, πήγε για λίγο στο πανεπιστήμιο και κατέληξε να δουλεύει σε ένα γραφείο διοργάνωσης οικογενειακών ταξιδιών. Στα ταξίδια διηγιόταν στα παιδιά φανταστικές ιστορίες κι επειδή οι ιστορίες του άρεσαν πολύ, άρχισε να τις γράφει και να τις ζωγραφίζει. Πριν από αυτό όμως, οι πρώτες ιστορίες που δημιούργησε και αφηγήθηκε ήταν για τα μικρότερα αδέρφια του. Για αυτά επινοούσε παραμύθια με περιπετειώδεις χαρακτήρες και από αυτά κατάλαβε τί ζητούν τα παιδιά από τα βιβλία τους και τους ήρωές τους.

Ετσι “γεννήθηκε” ο Καρύδας, το μικρό δρακάκι που ζει στο νησί των δράκων μαζί με τους γονείς του, τη Μήτση και τον Μάγκα. Εκτός από τον Καρύδα, που πήρε το όνομά του από το μικρό του μέγεθος που είχε όταν γεννήθηκε, στα βιβλία συναντάμε κι άλλους δύο εξίσου σημαντικούς χαρακτήρες, τη μικροσκοπική σκατζοχοιρίνα Ματίλντα και τον χορτοφάγο φαγανόδρακο Όσκαρ, που ακολουθούν πάντα τον Καρύδα στις περιπέτειές του και τον βοηθούν να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Βέβαια και οι υπόλοιποι ήρωες που συμπληρώνουν την κάθε ιστορία έχουν κάτι ιδιαίτερο, από τον καθηγητη Μπρόκολο που τρώει πάντα κρέμα βανίλια με μαρμελάδα φράουλα, τα δύο φαντάσματα Γκερτ και Κλεμέντσια, τον κακό μάγο Κατσικογένη ως τον γορίλα στο νησί της Ομίχλης που μουγκρίζει.

Η φαντασία του Ζίγκνερ, οι πολλές δόσεις χιούμορ και η μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου στα ελληνικά είναι τα τρία βασικά στοιχεία που κάνουν τα βιβλία αυτά τόσο αγαπητά στα παιδιά, ενώ τις απολαυστικές και έξυπνες περιπέτειες του Καρύδα τις ευχαριστιούνται και οι μεγάλοι που τις διαβάζουν. Αλλωστε, ένα μεγάλο μέρος της μαγείας των παιδικών βιβλίων είναι η ανάγνωση δυνατά.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δεκατρία βιβλία του, όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: Εκδρομή με το σχολείο, Ταξίδι στην Προϊστορία, Περιπέτεια στο διάστημα, Ο θησαυρός της ζουγκλας, Ο μεγαλος μάγος, Ο μαύρος ιππότης, Περιπέτεια στην χαμένη Ατλαντίδα, Το μυστικό του Φαραώ, Στην εποχή των Δεινοσαύρων, Ο μυστηριώδης ναός, Ταξίδι στον Βόρειο Πόλο, Επίσκεψη στον Αι Βασίλη, Περιπέτεια στους Ινδιάνους, ενώ μέσα στον Αύγουστο του 2019 αναμένεται να κυκλοφορήσει ακόμα ένα βιβλίο.

Περισσότερα εδώ


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ