Oι γονείς χωρίζουν: Πώς να μην πάρετε διαζύγιο και από τα παιδιά σας

Ο Αμερικανός συγγραφέας Μιτς Άλμπομ «Όλα τα πράγματα στη ζωή μας έχουν κάποιο νόημα κάθε τέλος είναι και αρχή. Απλώς δεν το αντιλαμβανόμαστε τη στιγμή που συμβαίνει». Το διαζύγιο αποτελεί συχνό φαινόμενο και τα περισσότερα ζευγάρια διακατέχονται απο αγωνία γι’αυτό που συμβαίνει, κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά. Για να αντιμετωπιστεί σαν μια νέα αρχή και από τους δύο γονείς, όπως μας προτρέπει παραπάνω ο Μιτς ‘Αλμπομ, είναι σημαντικό οι νέες βάσεις που θα τεθούν μετά το διαζύγιο να λειτουργούν με γνώμονα τι είναι καλό για τα παιδιά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που περνάει το βιβλίο της Αλεξάνδρας Καππάτου, απαντώντας σε θεμελιώδη ερωτήματα που ταλαιπωρούν τους γονείς όπως:  

Πώς και πότε το διαζύγιο γίνεται μονόδρομος; Πώς το ανακοινώνουμε στα παιδιά και με ποιο τρόπο το διαχειριζόμαστε ανάλογα με την ηλικία τους; Τι γίνεται με τη συνεπιμέλεια και ποιες προτάσεις μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για την καλύτερη συνεννόησή τους;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα έρχεται να καλύψει η νέα αναθεωρήμενη αυτή έκδοση του βιβλίου, το οποίο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό διαχείρισης του διαζυγίου και καλύπτει όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν και που επανακυκλοφορεί υπό το πρίσμα της ψήφισης και της εφαρμογής του νέου νόμου σχετικά με τη συνεπιμέλεια των παιδιών, αλλά και υπό το φως των πιο πρόσφατων ερευνών και εξελίξεων στην επιστήμη της Ψυχολογίας σχετικά με τις συνέπειες ενός χωρισμού σε μικρούς και μεγάλους.

Η Αλεξάνδρα Καππάτου, γνωστή ψυχολόγος, απόφοιτη της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Jules Verne στην Αμιένη – Γαλλία, με κατεύθυνση στην κλινική ψυχολογία και την παιδοψυχολογία, είναι η πρώτη ψυχολόγος στη χώρα μας που από το 1989 και μέσα από την πλούσια επαγγελματική της δραστηριότητα γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό προβλήματα παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας και συνετέλεσε καθοριστικά στην ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού με το λειτούργημα  του ψυχολόγου.

Έχει αναπτύξει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα, ενώ η προσωπική της ιστοσελίδα www.akappatou.gr αποτελεί έναν ενημερωτικό ιστότοπο σε θέματα που άπτονται σ’ όλους τους τομείς ψυχολογίας.

*Γράφει η Αναστασία Δρουγγάνη/bebefest.gr

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας

Όλοι οι γονείς θα θέλαμε ιδανικά να μιλάμε με τα παιδιά μας, να μιλάμε ουσιαστικά, να επικοινωνούμε, όχι απλώς να κάνουμε διεκπεραιωτικές συζητήσεις για τα της καθημερινότητας. Άλλωστε, η συζήτηση είναι αυτή, σύμφωνα με τη συγγραφέα Rebecca Rollands, που εμπνέει τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι καλοσυνάτα, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να νιώθουν ευτυχισμένα.

Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες

Απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων για τη χρήση κινητών και οθονών γενικά, μέσα από σαφείς οδηγίες χρήσης του Διαδικτύου με την παρουσίαση μελετών και όρων του ψηφιακού σύμπαντος, καθώς και μέσα από συνεντεύξεις με άτομα που γνωρίζουν τα ψηφιακά μέσα.

10 κανόνες για ανθεκτικά παιδιά

Μέθοδοι, προτροπές, αποφθέγματα, ιστορίες προσωπικές ή φίλων και εν τέλει συμπεράσματα για μια ανθεκτική οικογένεια απαρτίζουν τα 10 κεφάλαια του βιβλίου των Joe de Sena και Lara Pence.