Οι υποψήφιοι για τα Hans Christian Andersen Awards

Η IBBY (International Board on Books for Young People), η Διεθνής Οργάνωση βΒιβλίων για Νέους, ανακοίνωσε τη βραχεία λίστα με τους υποψήφιους για το φετινό βραβείο Hans Christian Andersen. Στην κατηγορία των συγγραφέων έχουν προταθεί η Marina Colasanti από τη Βραζιλία, ο Heinz Janisch από την Αυστρία, η Lee Geum-yi από την Κορέα, ο Bart Moeyaert από το Βέλγιο, ο Timo Parvela από τη Φινλανδία και ο Edward van de Vendel από την Ολλανδία, ενώ στην κατηγορία των εικονογράφων υποψήφιοι είναι η Cai Gao από την Κίνα, η Iwona Chmielewska από την Πολωνία, ο Nelson Cruz από τη Βραζλία, η Elena Odriozola από την Ισπανία, ο Sydney Smith από τον Καναδά και η Paloma Valdivia από τη Χιλή.

Oι υποψήφιοι στην κατηγορία των συγγραφέων όπως αναφέρονται παραπάνω
Oι υποψήφιοι στην κατηγορία των εικονογράφων όπως αναφέρονται παραπάνω

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από την πρόεδρο Liz Page (Βρετανία), Evelyn Arizpe (Μεξικό/Μ. Βρετανία), Brenda Dales (ΗΠΑ), Sabine Fuchs (Αυστρία), Diana Laura Kovach (Αργεντινή), Shereeh Kreidieh (Λίβανος), Bettina Kümmerling-Meibauer (Γερμανία), Jaana Pesonen (Φινλανδία), Tan Fengxia (Κίνα), Pavle Učakar (Σλοβενία) και Morgane Vasta (Γαλλία). Η Εκτελεστική Διευθύντρια της IBBY Carolina Ballester παίρνει μέρος στην επιτροπή ως ex officio μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Hans Christian Andersen, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1956, είναι η υψηλότερη διεθνής διάκριση που απονέμεται σε συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων και απονέμονται κάθε δεύτερη χρονιά από την IBBY, αναγνωρίζοντας το δια βίου επίτευγμα των δημιουργών, συγγραφέων και εικονογράφων, τα έργα των οποίων έχουν σημαντική και διαρκή συμβολή στην παιδική λογοτεχνία.

Η ανακοίνωση των δύο νικητών θα γίνει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Τα βραβεία θα δοθούν στους νικητές κατά τη διάρκεια του 39ου Συνεδρίου της IBBY στην Τεργέστη της Ιταλίας, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

To πρώτο βιβλίο γνώσεων από τoν Chris Haughton έρχεται τον Σεπτέμβριο

Το πρώτο βιβλίο γνώσεων του συγγραφέα και εικονογράφου των μπεστ σέλερ “Χάθηκα!”, “Ωχ, όχι Τζορτζ” και “Σσσ, έχουμε σχέδιο”, Chris Haughton, έρχεται τον Σεπτέμβριο από τον εκδοτικό DK Kids (Dorling Kindersley) και εξερευνά την ιστορία της πληροφορίας καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης πορείας.

“Το αγόρι στο θεωρείο” στη λίστα της IBBY

Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση “Το αγόρι στο θεωρείο” συμπεριλήφθηκε στη λίστα της ΙΒΒΥ ως ένα από τα 20 βιβλία της παγκόσμιας παραγωγής που ο φορέας θεωρεί ότι αξίζουν να μεταφραστούν.