Οι υποψήφιοι για το ALMA 2022

Το λογότυπο του ALMA που φιλοτέχνησε η Kitty Crowther

Ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγο τα ονόματα των 282 υποψηφίων συγγραφέων, εικονογράφων και φορέων προώθησης της φιλαναγνωσίας από 71 χώρες για το βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award 2022.

Από την Ελλάδα προτάθηκαν για ALMA ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη, το διεπιστημονικό σωματείο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” και η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Aπό την Κύπρο προτάθηκαν οι συγγραφείς Άντρη Αντωνίου και Κώστας Κατσώνης. Ανάμεσα στους υποψήφιους ξεχωρίζουμε τη Isabelle Arsenault, ο Jon Klassen, η Φινλανδή εικονογράφος Marika Maijala, ο Bernard Friot από τη Γαλλία, η Internationale Jugendbibliothek (Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου), το πρότζεκτ Silent Books Lampedusa, η εικονογράφος Beatrice Alemagna, η εικονογράφος από τη Νορβηγία Lisa Aisato, οι Πολωνοί Aleksandra και Daniel Mizieliński, η Σουηδή εικονογράφος Eva Lindström, η Albertine, ο Quentin Blake από τη Αγγλία μαζί με τον φορέα Centre for Literacy in Primary Education, τον συγγραφέα και μεταφραστή Daniel Hahn, τον συγγραφέα Patrick Ness, τον ποιητή και συγγραφέα Michael Rosen και τη συγγραφέα Katherine Rundell, την Elizabeth Acevedo από τις ΗΠΑ, μαζί με τους Kate DiCamillo, Laurie Halse Anderson, τον σπουδαίο Jason Reynolds και τον Rick Riordan.

Οι τρεις φορείς που είναι αρμόδιοι για την επιλογή των υποψηφίων είναι ο Κύκλος Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα IBBY, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) είναι ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία παιδικής λογοτεχνίας και βιβλίων στον κόσμο, μαζί με το H.C. Andersen Award. Απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας κάθε χρόνο από το 2003, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις, ενώ την επιλογή του νικητή κάνει 12μελής επιτροπή. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 5 εκατ. σουηδικών κορώνων (περίπου 460.000 ευρώ), κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η Σουηδία το δικαίωμα των παιδιών στην ανάγνωση. Η ανακοίνωση του ονόματος του/της νικητή/νικήτριας θα γίνει στις 22 Μαρτίου του 2022, τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ