Οι υποψήφιοι για το ALMA 2024

Διακόσιοι σαράντα πέντε άτομα και φορείς από 68 χώρες είναι υποψήφιοι για το Astrid Lindgren Memorial Award του 2024. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 9 Απριλίου 2024, τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.

”Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε τόσα νέα ονόματα στη λίστα των υποψηφίων, όπως και νέες χώρες που συμμετέχουν σε σχέση με πέρυσι. Παιδιά και νέοι έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση στη λογοτεχνία, που τους προσφέρει μια διαφορετική οπτική του κόσμου και των διαφόρων πολιτισμών. Η λίστα με τους υποψήφιους για το ALMA 2024 αποτελεί ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για όσους θέλουν να ανακαλύψουν νέους συγγραφείς και εικονογράφους ή να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη πάνω στην παιδική λογοτεχνία”, δήλωσε η Boel Westin, πρόεδρος της 12μελούς επιτροπής που κρίνει τους φακέλους των υποψηφίων που έχουν ήδη κατατεθεί.

Από την Ελλάδα, προτάθηκαν το διεπιστημονικό σωματείο Διαβάζοντας Μεγαλώνω και οι συγγραφείς Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Από την Κύπρο υποψήφιοι είναι ο συγγραφέας Κυριάκος Μαργαρίτης και η εκπαιδευτικός Μαρία Μιχαηλίδου.

Η λιστα με τους υποψήφιους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις φορείς που είναι αρμόδιοι για την επιλογή των υποψηφίων είναι ο Κύκλος Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα IBBY, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) είναι ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία παιδικής λογοτεχνίας και βιβλίων στον κόσμο, μαζί με το H.C. Andersen Award. Απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας κάθε χρόνο από το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις, ενώ την επιλογή του νικητή κάνει 12μελής επιτροπή. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 5 εκατ. σουηδικών κορώνων (περίπου 460.000 ευρώ), κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η Σουηδία το δικαίωμα των παιδιών στην ανάγνωση.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ