Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Astrid Lindgren 2023

Ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγο τα ονόματα των 251 υποψηφίων συγγραφέων, εικονογράφων και φορέων προώθησης της φιλαναγνωσίας από 64 χώρες για το βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award 2023.

Από την Ελλάδα* προτάθηκαν για ALMA ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, το διεπιστημονικό σωματείο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” και η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Aπό την Κύπρο προτάθηκαν η εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου και η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου. Όλη η λίστα με τους υποψήφιους είναι διαθέσιμη εδώ.

Από πάνω αριστερά: Μάνος Κοντολέων, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Διαβάζοντας Μεγαλώνω.

Οι τρεις φορείς που είναι αρμόδιοι για την επιλογή των υποψηφίων είναι ο Κύκλος Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα IBBY, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) είναι ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία παιδικής λογοτεχνίας και βιβλίων στον κόσμο, μαζί με το H.C. Andersen Award. Απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας κάθε χρόνο από το 2003, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις, ενώ την επιλογή του νικητή κάνει 12μελής επιτροπή. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 5 εκατ. σουηδικών κορώνων (περίπου 460.000 ευρώ), κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η Σουηδία το δικαίωμα των παιδιών στην ανάγνωση. Η ανακοίνωση του ονόματος του/της νικητή/νικήτριας θα γίνει στις 7 Μαρτίου 2023, τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.

*Μετά τη σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου για την υπόθεση κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού, η Εταιρεία Συγγραφέων απέσυρε την υποψηφιότητα του συγγραφέα για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren. Περισσότερα εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ