Το “Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” γίνεται graphic novel

Το βιβλίο της Χάρπερ Λι, που έχει πουλήσει απο την έκδοσή του ως τώρα 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες, θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο και σε μορφή graphic novel. Ακολουθώντας τη “μόδα” πολλών άλλων εκδοτικών οίκων και κληρονόμων δικαιωμάτωνπου έδωσαν την άδεια πολλά σπουδαία, κλασικά βιβλία να κυκλοφορήσουν με τη μορφή αυτή, οι κληρονόμοι των δικαιωμάτων της Λι πρότειναν στον εκδοτικό Heinemann να εκδόσει το έργο της Λι, και έτσι τον Νοέμβριο του 2018 το Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία σε μορφή graphic novel.

Το βιβλίο θα εικονογραφήσει ο Fred Fordham, ο κομίστας που εικονογράφησε και το καινούργιο βιβλίο του Philip Pullman, The Adventures of John Blake: Mystery of the Ghost Ship. Ο Βρετανός καλλιτέχνης δήλωσε πως “το να μπορέσεις να αποδώσεις με τη χρήση της εικόνας και των story boards ένα έργο που σημαίνει τόσα πολλά σε τόσους πολλούς ανθρώπους είναι τιμή, είναι χαρά, αλλά και τεράστια ευθύνη”.

H πρώτη εικόνα από την εικονογράφηση του Fordham για το βιβλίο της Λι που δόθηκε στη δημοσιότητα (via)

Το βιβλίο της Χάρπερ Λι, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 1960 και κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ, μιλάει για την ιστορία της Σκάουτ, ενός νεαρού κοριτσιού που μεγαλώνει στο Μέικομπ της Αλαμπάμα, με τον αδερφό της τον Τζεμ και τον δικηγόρο πατέρα της Άτικους Φιντς. Ο πατέρας της θα κληθεί να υπερασπιστεί τον Τομ Ρόμπινσον, έναν αφροαμερικανό άνδρα, που κατηγορείται πως κακοποίησε σεξουαλικά τη νεαρή Μαΐγέλλα Εΐγουελ. Πρόκεται για ένα βιβλίο-ύμνο κατά του ρατσισμού, ένα κλασικό πλέον αριστούργημα της λογοτεχνίας.

Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου της Χάρπερ Λι σε graphic novel, βρήκαμε και πέντε κλασικά έργα που έγιναν graphic novels από Ελληνες δημιουργούς είτε που κυκλοφορούν μεταφρασμένα και στα ελληνικά.

Άννα Φρανκ – Ενα κομικ-βιογραφία: Σιντ Γιάκομπσον – Ερνι Κολόν. Σε συνεργασία με το Σπίτι της Αννα Φρανκ στο Αμστερνταμ, οι δύο δημιουργοί απέδωσαν την ιστορία της Αννα Φράνκ σε graphic novel, δίνοντας στους νεαρούς – κι όχι μόνο – αναγνώστες τη δυνατότητα να δουν με άλλο μάτι το κλασικό πλέον έργο της ιστορίας. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τη Μαρίζα Ντεκάστρο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Ερωτόκριτος – Γιώργος Γούσης / Δημήτρης Παπαμάρκος / Γιάννης Ράγκος: Το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου γίνεται graphic novel και σαρώνει τα φετινά Ελληνικά Βραβεία Κόμικ στo Comicdom Con Athens. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris. Περισσότερα εδώ.

Ο Παίκτης – Στεφάν Μικέλ & Λοΐκ Γκοντάρ. Το έργο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι με μιαν άλλη ματιά, μέσα από τις πένες και τα πινέλα του Γκοντάρ και την κειμενική διασκευή του Μικέλ. Από τις εκδόσεις Polaris, σε μετάφραση Κωστή Σωχωρίτη.

Ο Μικρός Πρίγκηπας – Στέλλα Στεργίου. Το έργο του Αντουάν ντε Σεντ – Εξιπερί που πρωτοεκδόθηκε το 1943 και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 300 γλώσσες και διαλέκτους και αποδοθεί σε ποικίλες μορφές τέχνης (λογοτεχνία, εικονογράφηση, θέατρο κλπ) γίνεται graphic novel από τα χέρια της Στέλλας Στεργίου. Από τις εκδόσεις Polaris.

Δον ΚιχώτηςRob Davis. Από τις εκδόσεις Χαραμάδα κυκλοφορεί ένα graphic novel βασισμένο στο θρυλικό μυθιστόρημα του Θερβάντες, σε μια έκδοση ενός τόμου, ο οποίος συμπεριλαμβάνει όλα τα κεφάλαια του κλασικού βιβλίου.

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.