Παίζουμε κινηματογράφο;

Συγγραφέας: Γιάννα Δεληγιάννη
Εικονογράφηση: Σάκης Στριτσίδης
Εκδόσεις: Cinemathesis
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

Ο κινηματογράφος είναι μια μορφή τέχνης που αν και αφορά σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά ως μέσο ψυχαγωγίας, δύσκολα συναντάται ως θέμα δημιουργικής απασχόλησης. Το “Παίζουμε κινηματογράφο” της σκηνοθέτιδας και ιδρύτριας της εταιρίας Cinemathesis, Γιάννας Δεληγιάννη είναι ένας όμορφος τρόπος μέσα από ένα άλλο αγαπημένο μέσο ψυχαγωγίας – το βιβλίο – τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά και να μάθουν περισσότερα για το σινεμά. Μπορεί η σκοτεινή αίθουσα να μας μαγεύει, όμως πόσα γνωρίζουμε για το πώς γίνεται μια ταινία.

Μέσα από τις γεμάτες εικόνες σελίδες του “Παίζουμε κινηματογράφο”, συγγραφέας και εικονογράφος δημιουργούν δύο παράλληλες ιστορίες, δύο παράλληλες αφηγήσεις: μια αυτή που μια παρέα παιδιών στις διακοπές τους αποφασίζει να “παίξει κινηματογράφο” και άλλη μία που ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή, είτε με πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία της τέχνης αυτής, όπως την κλακέτα, το μπουμ, την κάμερα, τις καρέκλες και την οθόνη του σινεμά, είτε με πολύ χαρακτηριστικές αναπαραστάσεις που έχουμε γνωρίσει μέσα από σπουδαίες ταινίες από τις αρχές του 20 αιώνα ώς και τις μέρες μας. Οι δύο γραμμές αφήγησης μπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για να ξεκινήσει μέσα από την ανάγνωση (ακόμα και το απλό ξεφύλλισμα) αυτού του βιβλίου η ενασχόληση με την 7η Τέχνη. Τι είναι το μπουμ, τι είναι η κάμερα, τι κάνει η κλακέτα, τα θερινά σινεμά βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα, αυτό το μαύρο στρογυλλό καπέλο πού θυμάσαι να το έχεις δει, αυτή την φωτεινή επιγραφή που γράφει “σινεμα”; Τι σχέση έχουν τα κύματα του Hokusai, το κόκκινο μπαλόνι που δεσπόζει και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο αστροναύτης, ο άνθρωπος με το σκάφανδρο, το “κατσαριδάκι”; Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν μέσα από τις σελίδες του “Παίζουμε κινημαγράφο;”.

Αν κερδίζει κάτι σε αυτό το βιβλίο γνώσεων, πέρα από την ιστορία του, που όλοι – μικροί και μεγάλοι – κάπως, κάπου την έχουμε ζήσει, αυτό το παιχνίδι ρόλων και καταστάσεων που συναρπάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι οι αμέτρητες εικονογραφικές αναφορές στο σινεμά. Είναι αυτές, που μαζί με το παιχνίδι των παιδιών, θα κινήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών να μάθουν περισσότερα για το αγαπημένο τους μέσο ψυχαγωγίας, το οποίο μπορεί δύο χρόνια τώρα να μεταφέρθηκε από το σινεμά στο σπίτι μέσω των πλατφόρμων λόγω της πανδημίας, η μαγεία του όμως παραμένει ίδια. Και δεν υπάρχει και καλύτερος ίσως άνθρωπος που να μπορεί να μεταφέρει στα παιδιά την αγάπη του για το σινεμά, από έναν άνθρωπο που όχι μόνο έχει σπουδάσει κινηματογράφο άλλα έχει στηρίξει μεγάλο μέρος την επαγγελματικής του πορείας στην προσπάθεια ένταξης της 7ης Τέχνης στον πυρήνα της εκπαίδευσης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικές λέσχες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εργαστήρια κλπ. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Γιάννας Δεληγιάννη στο www.cinemathesis.com.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.