Παραμύθι με disclaimer: λογοκρισία στα χρόνια του Όρμπαν

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ζήτησε από εκδοτικό οίκο να προσθέσει στο εξώφυλλο βιβλίου προειδοποίηση ότι το περιεχόμενό του δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η αντί-LGBT στάση της κυβέρνησης του δεξιού, συντηρητικού Όρμπαν είναι γνωστή και αποτελεί βασικό κομμάτι της πολιτικής της ατζέντας. “Το βιβλίο πωλείται ως παραμύθι και τοποθετείται στα παιδικά τμήματα των βιβλιοπωλείων, αποκρύπτεται όμως από τους δημιουργούς και τον εκδοτικό ότι περιέχει αποκλίνουσες από το παραδοσιακό συμπεριφορές“, αναφέρει συγκεκριμένα ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας.

Το βιβλίο τιτλοφορείται “Wonderland Is for Everyone” (Meseország mindenkié) και κυκλοφόρησε από την Labrisz, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1999 στη Βουδαπέστη με σκοπό να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν ομοφυλόφιλες, bisexual και τρανς γυναίκες και να τις κάνει ορατές στην κοινωνία της Ουγγαρία μέσα από πολιτιστικά προγράμματα και γκρουπ συζητήσεων. Το βιβλίο προβάλλει την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη συμπερίληψη των μειονoτήτων, τον σεβασμό στον συνάνρθωπο και την εξάλειψη του κοινωνικού οστρακισμού. Πρόκειται για συλλογή διασκευασμένων κλασικών ούγγρικων παραμυθιών. Μια από τις ιστορίες μιλάει για ένα θηλυκό (=doe) που κάνει μια ευχή να γίνει αρσενικό (=buck), σε μια άλλη υπάρχει ένα ποίημα για έναν πρίγκιπα που παντρεύεται έναν άλλο πρίγκιπα, άλλες μιλούν για μειονοτικές ομάδες, όπως οι Ρομά και οι άνθρωποι με αναπηρίες, ενώ σε ένα άλλο παραμύθι ο χαρακτήρας της Χιονάτης απεικονίζεται με πιο σκούρο δέρμα και το όνομά της είναι Leaf Brown (Καφέ Φύλλο).

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας στην Ουγγαρία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Dóra Dúró, αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Our Homeland Movement, έσκισε το βιβλίο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κι ύστερα το πέρασε από τον καταστροφέα εγγράφων, ενώ το κόμμα του Ορμπάν είχε κάνει λόγο για “προπαγάνδα των ομοφυλόφιλων“.

Η οργάνωση Labrisz σε συνεργασία με την Hatter, ομάδα που στηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Ουγγαρία, ανακοίνωσαν απο κοινού ότι θα προχωρήσουν σε μήνυση κατά της κυβέρνησης με αφορμή την απαίτηση να μπει προειδοποίηση στο βιβλίο και έκαναν λόγο για προκατειλημμένη και αντισυνταγματική στάση. Σημειώνεται, ότι τον περασμένο Μάιο, η Ουγγαρία ψήφισε κατά της αναγνώρισης των τρανς ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο πέρασε τροπολογία στην οποία αναφέρεται ρητά πως “σε μια οικογένεια ο άντρας είναι ο πατέρας και η γυναίκα η μητέρα“, βάζοντας τέλος στις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η ομοφοβική στάση του κόμματος του Ορμπάν δέχτηκε τεράστιο πλήγμα όταν τον Νοέμβριο αποκαλύφθηκε πως μέλος του κόμματός του συμμετείχε σε gay όργιο στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Guardian

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ