Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: Ο Θρύλος του Ζαλ

Στο πλαίσιο και με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη We Need Books με το πρόγραμμα «Stories that Bring Us Together» διοργανώνει το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα αφήγηση παραμυθιών στα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά  δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα. Παραμύθια από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά.

Αυτό το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και ώρα 11 το πρωί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42) ζωντανεύει στη γαλλική γλώσσα ο συναρπαστικός Θρύλος του Ζαλ από το Ιράν. Ο Θρύλος του Ζαλ αφηγείται τη ζωή ενός νεαρού πρίγκηπα που, όμως, ο βασιλιάς πατέρας του, εγκατέλειψε στους πρόποδες ενός βουνού, γιατί πίστευε ότι είχε πάνω του το σημάδι του δαίμονα. Ο μικρός πρίγκηπας είχε γεννηθεί αλμπίνο.
Ο Siyam, ένα περήφανο και σοφό πουλί, θα αναθρέψει τον Ζαλ μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψει στον κόσμο των ανθρώπων. Πρόκειται για μια ιστορία διαφορετικότητας μέσα από την οποία τα παιδιά μαθαίνουν ότι η ζωή είναι υπέροχη και γεμάτη εκπλήξεις για όλους. Ο Θρύλος του Ζαλ περιέχεται στο Shahnameh ή Βιβλίο των Βασιλέων, γραμμένο εδώ και πάνω από 1000 χρόνια πριν, ως συνοθύλευμα της περσικής κουλτούρας.

Την ιστορία του Ζαλ αφηγείται η Mima Mutombo και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και πάνω.

Πρόκειται για την όγδοη δράση του προγράμματος «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες» (Stories that Bring Us Together) που υλοποιείται στο πλαίσιο και με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να φτάσει το βιβλίο, η ανάγνωση και η αφήγηση σε όλους τους πληθυσμούς και τις γειτονιές της Αθήνας.

https://www.youtube.com/watch?v=2ThthA7PJy4
To βιβλίο που θα διαβαστεί αύριο Σάββατο 26 Ιανουαρίου από τη Mima Mutombo, εικονογραφήθηκε από τον Yann Damezin.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.