Πειρατόσουπα

Συγγραφέας: Neil Gaiman
Εικονογράφηση: Chris Riddell
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ηλικίες: 3+, 5+

Μπορεί να μην εμπίπτει 100% στην κατηγορία των comics, όμως ότι φέρει το όνομα του Neil Gaiman, αλλά και του Chris Riddell, είναι πολύ κοντά στην καρδιά μας. Ο Neil Gaiman, άλλωστε είναι για τους απανταχού λάτρεις της 9ης Τέχνης, ο απόλυτος storyteller, καθώς η σειρά Sandman (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ/Brainfood) κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μέσου.

Ο Neil Gaiman, λοιπόν, εκτός από παραμυθάς, είναι και ένας στοργικός μπαμπάς και μέσα στην Πειρατόσουπά του έχει βάλει σίγουρα και μέρος αυτού του συστατικού. Πρόκειται για ένα πραγματικά διασκεδαστικό βιβλίο, που σε εμπνέει να το διαβάσεις δυνατά, δίνοντας χρώμα και στους πολύχρωμους πρωταγωνιστές τους. Ο Λονγκ Τζον Μακαρόν, εκτός από μάγειρας του πειρατικού πλοίου, που ρίχνει άγκυρα στο σπίτι μιας καθημερινής οικογένειας, είναι και ένας φοβερός baby sitter. Όταν η μαμά και ο μπαμπάς αποφασίζουν να βγουν, αναλαμβάνει μαζί φυσικά με το πλήρωμά του να κρατήσει παρέα στα παιδιά, μετατρέποντας ένα βαρετό απόγευμα σε μια αξέχαστε πειρατική περιπέτεια. Υπέροχοι χαρακτήρες ξεπηδούν από τη φαντασία του Gaiman και ζωντανεύουν από το πενάκι του Riddell προσθέτοντας ο καθένας το δικό του συστατικό στην Πειρατόσουπα που μαγειρεύεται! “Μια κουταλιά Πειρατόσουπας λαχταριστής και αμέσως θα γίνεις και εσύ πειρατής!”, τραγουδάνε όλοι μαζί παρασύροντας τον αναγνώστη να συμμετάσχει σε αυτή την αλλόκοτη, μα τόσο διασκεδαστική παρέα.

Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται μέσα από πανέξυπνα στιχάκια, τα οποία αποδίδονται εξίσου εύστοχα και στην ελληνική μετάφραση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ενώ η εικονογράφηση είναι τόσο γλαφυρή που σίγουρα κερδίζει μικρούς και μεγάλους.

Βιβλία σαν κι αυτό μπορεί να έχουν πολλαπλούς ρόλους, καθώς πέρα από την ωραία ιστορία δημιουργούν τόσα ερεθίσματα στα παιδιά για να ακονίσουν τη φαντασία τους. Σκεφτείτε για πόση ώρα, μετά την ανάγνωση της Πειρατόσουπας, μπορείτε να παίζετε με τα μικρά σας τους πειρατές και να σκαρφίζεστε διαφορετικούς χαρακτήρες, ή να εμπλουτίζετε τη συνταγή της σούπας με εξωπραγματικά συστατικά.

Η Πειρατόσουπα μας αρέσει γιατί κατά βάθος μας θυμίζει τη δουλειά που κάνουμε και στην Athens Comics Library, τόσο στο πλαίσιο των εργαστηρίων μας, όσο και μέσα από το πρόγραμμα Baytna Hub, το οποίο ξεκινά ξανά, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ακονίζουμε τη φαντασία μας, τραγουδάμε δυνατά, κάνουμε “δημιουργική” φασαρία, ανακατεύουμε υλικά για να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες!

Αν ψάχνετε λοιπόν τον/την ιδανικό/ή babysitter, ακολουθήστε το παράδειγμα του Λονγκ Τζον Μακαρόν και σίγουρα δεν θα χάσετε!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μυθομάχος 1821: Ευχή και κατάρα

Τι είδους βιβλίο θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον ενός 12χρονου και μιας 46χρονης; Κόμικ, φυσικά. Όχι όμως οποιοδήποτε κόμικ.

Αντίο, Akira Toriyama

Η Βασιλεία Βαξεβάνη της Athens Comics Library γράφει για την κληρονομιά που μας άφησε ο Akira Toriyama.

100 Χρόνια Disney

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στον κόσμο είναι ένα απλός, απλούστατος συνδυασμός ενός μεγάλου κύκλου και δύο μικρότερων, μαύροι όλοι. Ένα κεφάλι και δύο στρογγυλά αυτιά. Ο Μίκυ. Ο Μίκυ Μάους. Αυτοί οι τρεις κύκλοι έγιναν το σύμβολο για μια εταιρεία κολοσσό, ένα μεγαθήριο στον τομέα της διασκέδασης, μεγάλο μέρος στην ιστορία της οποίας είναι και τα κόμικ. Αξίζει να κάνουμε μια βόλτα σε αυτό το κομμάτι της Disney που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της.