Πέντε εικονογραφημένες ιστορίες από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Πέντε πολύ ενδιαφέροντα εικονογραφημένα βιβλία μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη για το πρώτο τετράμηνο του 2024 , πέντε βιβλία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που όλα όμως έχουν να προσφέρουν κάτι μοναδικό: τις υπέροχες ιστορίες τους και τις φανταστικές εικονογραφήσεις τους.

Το «Πώς να γίνεις κατάσκοπος» (μτφρ. Εύη Γεροκώστα) των Ντανιέλ Νεσκένς & Ογιεματίας (Mατίας Σίλφελντ) κυκλοφόρησε στην αρχή της χρονιάς και είναι ένα βιβλίο γνώσεων που ξεφεύγει κατά πολύ από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «βιβλίο γνώσης». Εδώ το αντικείμενο που καλούμαστε να γνωρίσουμε είναι ένα επάγγελμα, όμως όχι όποιο κι όποιο, αλλά αυτό του… κατασκόπου. Πώς να γίνει κανείς κατάσκοπος; Ιδού το ερώτημα και όλες οι απαντήσεις βρίσκονται κρυμμένες μέσα στις πολύχρωμες εικονογραφημένες σελίδες αυτού του βιβλίου – οδηγού. Τι σημαίνει κατάσκοπος, τι κάνει ακριβώς, τι χρειάζεται να γνωρίζεις, τι προσόντα πρέπει να έχεις, ποιοι είναι οι τύποι των κατασκόπων, υπάρχει στα αλήθεια ο δωδεκάλογος του καλού κατασκόπου και ποιες είναι οι καλύτερες τεχνικές παρακολούθησης; Αστείο, πολύχρωμο, εντυπωσιακό, αναλυτικό, με πληθώρα πληροφοριών, εικονογράφηση που κεντρίζει το ενδιαφέρον και βοηθάει την πληροφορία να φτάσει στον αναγνώστη, το βιβλίο αυτό είναι ένας πλήρης οδηγός για επιδοξους κατασκόπους, αλλά κυρίως ένα βιβλίο γνώσης για όλες εκείνες τις «περίεργες» τεχνικές που χρησιμοποιήσαν οι άνθρωποι ανά τα χρόνια για να κατασκοπεύσει ο ένας τον άλλο.

Και περνάμε στο «Ένα γράμμα», ένα βιβλίο πολύ συναισθηματικό που πραγματεύεται τη δύναμη των λέξεων, αλλά και των συναισθημάτων. Ένα γράμμα που πέφτει από την τσάντα του ταχυδρόμου και καταλήγει σε μια λακκούβα με νερά, θα γίνει το μέσο ώστε ένας κατσούφης γάτος να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του στον κόσμο. Το γράμμα που ως πριν λίγο βρισκόταν μέσα στον νερόλακκο, θα παρασυρθεί από τον αέρα και θα βρεθεί μέσα στο σπίτι του κατσούφη και δύστροπου γάτου. Οι δύο λέξεις που είναι γραμμένες στη σελίδα που κρύβει ο φάκελος θα γίνουν η αφορμή ο γάτος να βγει από το σπίτι του και να αναζητήσει τον αποστολέα. Ποιος να του έστειλε άραγε αυτές τις δυο τόσο γλυκές λέξεις; Παρά την προσπάθεια, ο γάτος απογοητεύεται από την έκβαση της βόλτας του, όμως μια έκπληξη θα τον περιμένει στην πόρτα του σπιτιού του μόλις επιστρέψει. Το βιβλίο της Ιρένε Βαρτνού και της Βερόνικα Αράντα (μτφρ. Εύη Γεροκώστα & Βαρβάρα Καρζή) είναι μια ιστορία για τη δύναμη των λέξεων, για την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων: ένα χαμένο μήνυμα με μια απλή και όμορφη πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας.  ́Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει τους αναγνώστες να είναι ευφάνταστοι προκειμένου να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία και να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως είναι.  

«Ο Σχοινοβάτης» της Φεντερίκα Ορτολάν και του Μάρκο Λεόνι (μτφρ. Εύη Γεροκώστα και Βαρβάρα Καρζή) μιλάει για έναν περιπλανόμενο καλλιτέχνη που αγαπά τον άνεμο και την ελευθρρία, ενώ παραλληλα διαθέτει μια προσωπικότητα που κάθε άλλο παρά επιφανειακή είναι. Περπατά πάνω σε μια τρίχα, γοητεύοντας τα πλήθη, αλλά εμπιστεύεται τη δύναμη αυτής της λεπτής κλωστής. Όταν μια μέρα ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και τα μαλλιά του αρχίζουν να πέφτουν, συνειδητοποιεί ότι η ύπαρξη του ζητάει κάτι διαφορετικό. Αποφασίζει έτσι να ακολουθήσει αυτή την αλλαγή βρίσκοντας έναν νέο τρόπο ζωής. Μέσα από την ιστορία του Σχοινοβάτη, η συγγραφέας μιλάει στα παιδιά για το πόσο σημαντική είναι η ικανότητα της αντιμετώπισης των απροσδόκητων καταστάσεων που αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη τα δεδομένα με έναν δημιουργικό τρόπο και τον τρόπο με τον οποίο οι καταστάσεις αυτές μας δίνουν το έναυσμα για αλλαγές και επανεκκινήσεις στη ζωή μας.

«Η Εμμα ζωγραφίζει και…» των Σελίν Περσόν & Φραντσέσκα Ντάφνε Βινιάγκα μιλάει για ένα κορίτσι που αφοσιώνεται πολύ σε ό,τι κάνει σε σημείο τελειομανίας. Της αρέσει να ζωγραφίζει και να χρωματίζει χωρίς να βγαίνει ποτέ έξω από το περίγραμμα · συγκεντρώνεται στη ζωγραφιά της και σκέφτεται βγάζοντας ελαφρά τη γλώσσα της
δεν πρέπει να ξεφύγω…». Όταν, όμως, μια μέρα ξεφεύγει από το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει, απελπίζεται! Τότε συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο: αρχίζει να πετάει στον ουρανό κι εκεί βλέπει πολλά και θαυμαστά… To βιβλίο των Περσόν & Βινιάγκα (μτφρ. Ε. Γεροκώστα & Β. Καρζή) είναι μια ποιητική και πρωτότυπη ιστορία για την περιέργεια, την υπέρβαση του εαυτού μας και τη δημιουργικότητα, αλλά και ένα «μάθημα» για όλα εκείνα τα μικρά παιδιά που απογητεύονται με ό,τι δεν είναι τέλειο ή όπως το είχαν στο μυαλό τους.

Για το τέλος, κρατήσαμε ένα βιβλίο με υπερ… θησαυρούς! Μετά το βιβλίο με τις υπερ…δυνάμεις (Ένα βιβλίο με… ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ!), η Σουζάνα Ίσερν και η Ροθίο Μπονίγια δημιουργούν ένα ακόμα μοναδικό «λεύκωμα μικρών ιστοριών» και μέσα από αυτές, μαθαίνουμε για τους πραγματικούς θησαυρούς της ζωής των μικρών παιδιών πρωταγωνιστών του βιβλίου. Στο “Ένα βιβλίο με…ΥΠΕΡΘΗΣΑΥΡΟΥΣ!“, τα ταξίδια, η αγάπη, τα ζώα, η οικογένεια είναι μόνο μερικοί από τους υπερθησαυρούς που αναφέρουν τα παιδιά και επιχειρηματολογούν για αυτούς, για ποιους λόγους τους ξεχωρίζουν. Κάθε εικονογραφημένο σαλόνι είναι και μια μικρή παιδική έκθεση για τον θησαυρό του κάθε παιδιού, κάθε δισέλιδο και μια αποκάλυψη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ