Περντού

Συγγραφέας – εικονογράφος: Richard Jones
Μετάφραση: Αιμιλία Γιασεμή
Eπιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3+

Ενας μαύρος σκυλάκος περιφέρεται μόνος τους στη φύση, προσπαθώντας να βρει καταφύγιο. Τα μικρά του ποδαράκια θα τον οδηγήσουν στη μεγάλη πόλη, εκεί που όλα είναι πιο τρομακτικά και τεράστια, για έναν τόσο μικρό και μόνο σκύλο. Οσο εκείνος προσπαθεί να επιζήσει, αναζητώντας τροφή στα πλέον ακατάλληλα μέρη και με την πλειοψηφία των ανθρώπων να του συμπεριφέρονται λες κι είναι τέρας, ένα κορίτσι θα τον δει και θα τον σώσει μια για πάντα.

Τον Richard Jones τον γνωρίσαμε ως εικονογράφο μέσα από το “Λευκό λιοντάρι” και τα “Χάρτινα αεροπλανάκια” (κείμενα Jim Helmore, εκδ. Παπαδόπουλος), αλλά και το “Το ποντίκι της πόλης και το ποντίκι του χωριού” (εκδ. Τζιαμπίρης-Πυραμίδα). Ο Richard Jones όμως είναι και συγγραφέας και το πρώτο του βιβλίο είναι αυτό που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας. Ο Περντού (που στα γαλλικά σημαίνει “χαμένος”) έχει πολλές αναγνώσεις. Η πρώτη είναι αυτή που εμφανίζεται στις εικονογραφημένες σελίδες του υπέροχου αυτού βιβλίου: ένας μικρός σκύλος που αναζητά μια παντοτινή αγκαλιά κι ένα ζεστό σπίτι. Ομως όσο εμβαθύνεις στην ανάγνωση, παρατηρείς πράγματα που εκ πρώτης όψεως δεν μπορείς να αντιληφθείς. Καταρχάς, μόνο και μόνο το όνομα του σκύλου σου δημιουργεί μια υποψία. Το βασικό θέμα του βιβλίου είναι η ανάγκη που έχει κάποιος (ζώο ή άνθρωπος) να βρει ένα ασφαλές μέρος για να ζήσει. Κάτι ανάλογο έχουμε διαβάσει σε πολλά παιδικά βιβλία, όπως για παράδειγμα στον Πάντινγκτον του Michael Bond, βιβλίο που ενέμπνευσε τον Jones να γράψει την ιστορία του Περντού. Ο αγαπημένος αρκούδος, το προσφυγικό αλλά και η αγάπη και το δέσιμο που είχε με τον δικό του σκύλο ήταν η μαγιά που χρησιμοποίησε για δημιουργήσει τον ήρωα του πρώτου του βιβλίου, τον Περντού, έναν “πρόσφυγα” που κυνηγιέται άδικα, ενώ το μόνο που θέλει είναι να βρει το δικό του ασφαλές μέρος, να αγαπηθεί και να ανταποδώσει την αγάπη αυτή στον “σωτήρα” του. Πέρα όμως από όλα αυτά, η ιστορία του Περντού είναι η ιστορία κάθε αδέσποτου ζώου που αναζητά τη ζεστασιά της ανθρώπινης αγκαλιάς και του μόνιμου σπιτιού. Και ειδικά για τα σκυλιά, που δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν στο αφιλόξενο περιβάλλον μιας μεγαλούπολης, η αναζήτηση του δικού τους ανθρώπου είναι μακρά και τις περισσότερες φορές δύσκολη, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενα εξαιρετικό βιβλίο με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα