Πες μου τ’ όνομά σου

Κείμενο- στίχοι – μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Ο Νάνος της Μικρής Άρκτου

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 1 – 99+

 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι από τους πλέον αγαπημένους (μου) μουσικούς, στιχουργούς, τραγουδοποιούς, πες τον όπως θες. Φανατική ακροάτρια των δίσκων του από την αρχή σχεδόν της καριέρας του, πέταξα στα ουράνια όταν εν έτει 2013 ανακάλυψα για πρώτη φορά τον Τεμπέλη Δράκο του Γιώργου Χατζηπιερή και τα παιδικά τραγούδια που τραγουδούσε ο Δεληβοριάς. Με έσωσαν. Το Δέντρο, ο Ποντικός και το Ελεφαντάκι έπαιζαν στο repeat. Ωρες ατελείωτες κάτω από έναν απορρηφητήρα με το μωρό αγκαλιά και τα τραγούδια να παίζουν. Είχαμε σκάψει χαντάκι μπροστά στην κουζίνα. Κι ύστερα, μαζί με το παιδί πια να τραγουδάμε όλοι μέσα στο αυτοκίνητο. Μέχρι που τα CD “έλιωσαν”. Και δώστου το Ελεφαντάκι και δώστου ο Ποντικός και να που μετά περάσαμε από το Δέντρο στον Καθρέφτη και στο Αυτή που περνάει και στις ατάκες “θα μου βάλεις τον Δεληβοριά να ακούσω;” και στο “εσένα, ποιο τραγούδι του Δεληβοριά σου αρέσει πιο πολύ;”. Αναμνήσεις της ζωής μου ντυμένες μουσικά από τα δικά του τραγούδια, ενηλίκων και παιδικά.

Και να που πριν δύο μήνες κυκλοφόρησε το “Πες μου τ’ονομά σου” και προστέθηκαν πολλά καινούργια τραγούδια στο οικογενειακό ρεπερτόριο. Και μαζί με αυτά η υπέροχη ιστορία του δημιουργού τους από τότε που ήταν εκείνος παιδί. Την έκδοση αυτή την αγαπώ. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή, γιατί προσφέρει κάτι που προσωπικά μου λείπει από τα παιδικά βιβλία: προσφέρει απλόχερα μια όμορφη ιστορία. Μια πραγματική ιστορία. Και τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι) λατρεύουν τις ιστορίες. “Πες μου την ιστορία από τότε που ήσουν μικρή“, ή “Πες μου την ιστορία τότε με την καταιγίδα ή καλύτερα αυτή με το μαιευτήριο”. Δώσ’ τους ιστορίες πραγματικές και πάρ’ τους την καρδιά.

Και την πήρε. Και τη δική της και τη δική μου, για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Εκείνης για το Αγόρια – Κορίτσια και για το Ενας ίσον κανένας, εμένα για Το Αγαλμα και το Ηταν μια πόλη και των τριών μας για το Θέλω να μείνω. Εκείνης για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά και εμένα για τις ιστορίες του Φοίβου. Κάθε ιστορία του βιβλίου ένα κομμάτι της ζωής του που γίνεται εικόνα από τη Μυρτώ και συνοδεύεται από ένα τραγούδι από μια παιδική θεατρική παράσταση για την οποία ο Φοίβος έχει γράψει τη μουσική  (Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης, Είστε και φαίνεστε, Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο) ή έναν δίσκο (Ο Τεμπέλης Δράκος και άλλες ιστορίες και Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου).

Κάθε τραγούδι του Πες μου τ’ονομά σου, κάθε του ιστορία είναι κι ένα καινούργιο κόλλημα. Κάθε κόλλημα και ακόμα μια γρατζουνιά στο CD που στο τέλος θα το κάνει κι αυτό να μην παίζει από τις άπειρες φορές που έχει γυρίσει μέσα στο cd player και τις σελίδες του βιβλίου να φαίνονται φθαρμένες, διάφανες και εύθραυστες στο άγγιγμα. Και αυτό θα σημαίνει πως θα έχει εκπληρώσει τον στόχο του: να μας κάνει ευτυχισμένους. Σε ευχαριστούμε, Φοίβο.

 

* η έκδοση βρίσκεται ήδη στην δεύτερη χιλιάδα της.

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για