Πίτερ Χ. Ρέινολντς, ο μάγος των λέξεων και των εικόνων

Εικονογράφος και συγγραφεάς πολλών βιβλίων για μικρά παιδιά, είναι κυρίως γνωστός από το βιβλίο του “Η τελεία”. Ο Πίτερ Χ. Ρέινολντς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, το 1961 και σπούδασε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ όπου πλέον διαμένει και διατηρεί και το παιδικό βιβλιοπωλείο The blue bunny. To πρώτο βιβλίο που δημιούργησε ήταν το Fizz and Martina in the Incredible Not-for-Profit Pet Resort Mystery, το οποίο κυκλοφόρησε σε αυτοέκδοσης το 1993 και τέσσερα χρόνια μετά ακολούθησε το The North Star, το οποίο ήταν και το πρώτο που εκδόθηκε από την FableVision Press, την εταιρεία που δημιούργησε με τον δίδυμο αδερφό του, Πολ.

Τα δύο πρώτα βιβλία του Ρέινολντς που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίσωπος

Η καταξίωση ήρθε το 2003 με την έκδοση της πλέον διάσημης Τελείας. Εκείνο το εικονογραφημένο βιβλίο, που έγραψε και εικονογράφησε ο ίδιος, έμελε να γίνει ο ύμνος στη δημιουργικότητα. «Η τελεία» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από  είκοσι γλώσσες, καθώς και σε Braille, κι έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία τα Oppenheim Platinum Toy Award, Borders Books ‘Original Voices 2003 Award, καθώς και το Carnegie Medal of Excellence της Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοθηκών για την προσαρμογή του βιβλίου σε μορφή κινουμένων σχεδίων.

Μάλιστα, η Τελεία έχει και τη δική της ημέρα, αφού. Το 2009, ο εκπαιδευτικός Terry Shay, που παρουσίασε την τάξη του σε ένα σχολείο της Άιοβα, το βιβλίο του Reynolds και έκανε μια μονοήμερη γιορτή δημιουργικότητας, θάρρους και συνεργασίας, με αφορμή την ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου. Από τότε, κάθε 15 Σεπτεμβρίου, δάσκαλοι, μαθητές και βιβλιοθηκονόμοι γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Τελείας. Υπολογίζεται ότι πλέον η Διεθνής Ημέρα Τελείας γιορτάζεται σε περίπου 180 χώρες στον κόσμο.

Εκτός από την Τελεία, ένα από τα πιο σημαντικά του βιβλία του Πίτερ X. Ρέινολντς θεωρείται το The North Star, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε το 1997 από την FableVision Press και αργότερα από την Candlewick Press. Πρόκεται για ένα αλληγορικό κείμενο που προκαλεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει τη δική του μοναδική πορεία στη ζωή. Το βιβλίο έχει εμπνεύσει παιδιά όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο, ενώ έγινε πρόγραμμα σπουδών και μιούζικαλ. Η πιο πρόσφατη μεταφορά του ήταν ως ταινία κινουμένων σχεδίων, σε παραγωγή των FableVision Studios και Scholastic Weston Woods.

To trailer του The North Star

Ο Πίτερ Χ. Ρέινολντς δεν είναι όμως μόνο αυτό, η Τελεία ή το The North Star, καθώς από τότε έχει δημιουργήσε έναν υπέροχο κατάλογο βιβλίων που αναδεικνύουν θέματα που απασχολούν τα παιδιά, αλλά πολλές φορές και τους ενήλικες. Στην Ελλάδα τον πρωτογνωρίσαμε λίγο μετά την πρώτη έκδοση της Τελείας, με τη μετάφραση που έκανε η Άννα Παπασταύρου (2004) για τις εκδόσεις Αίσωπος. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 2006 και το “Η πολλή δουλειά τρώει τον Προκόπη;;;” (So few of me) σε μετάφραση του Γιάννη Τσαούση. Έκτοτε τα δικαιώματα για τα βιβλία του έχουν πάρει οι εκδόσεις Μεταίχμιο, από όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά βιβλία του να κυκλοφορούν όπως το βιβλίο δραστηριοτήτων που βασίζεται στην Τελεία, τον Συλλέκτη λέξεων, το Πες κάτι!, το Χαρούμενος ονειροπόλος, το Μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο, καθώς το “Να είσαι ο εαυτός σου” που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο (όλα έχουν μεταφραστεί από τη Μάρω Ταυρή).

Εκτός όμως από τα δικά του εικονογραφημένα βιβλία, ο Raynolds έχει στολίσει με τις εικονογραφήσεις του και βιβλία άλλων συγγραφέων και μάλιστα για μεγαλύτερα παιδιά, με πιο διάσημη τη σειρά βιβλίων για παιδιά Δημοτικού “Η Μιμή η νευρική”. Η σειρά της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ (εκδ. Μεταίχμιο) περιλαμβάνει 17 βιβλία (μτφρ. Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη & Ειρήνη Χριστοπούλου).

Συνολικά, ο Πίτερ Χ. Ρέινολντς έχει γράψει και εικονογραφήσει περισσότερα από 50 βιβλία, δικά του και άλλων δημιουργών. Το πιο πρόσφατο είναι η μεταφορά του τραγουδιού του Cat Stevens “Peace Train” σε εικονογραφημένο βιβλίο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ