Πορτρέτα εικονογράφων: Julia Sarda

H Júlia Sardà είναι εικονογράφος, γεννημένη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Μόλις τελείωσε τις σπουδές της, έστειλε μερικά σχέδιά της σε διάφορους εκδότες και κατόρθωσε να εργαστεί, αρχικά ως ειδικευόμενη στο χρώμα, σε ένα στούντιο όπου συνεργάζονταν με την Disney/Pixar. Εκεί διαπίστωσε ότι έπρεπε να ακολουθεί έναν γρήγορο ρυθμό δουλειάς, κάτι που τη δυσκόλεψε πολύ. Δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να εργαστεί ως ελεύθερη επαγγελματίας και να αφοσιωθεί στην εικονογράφηση.

Από μικρή της άρεσε το σχέδιο και η ζωγραφική και βασική πηγή έμπνευσής της ήταν ο πατέρας της, που ήταν ζωγράφος. Από τότε θεωρούσε πολύ φυσιολογικό το να ζεις από αυτή τη δουλειά. Ξεκινώντας να δο,υλεύει ένα νέο πρότζεκτ, πρώτα σχεδιάζει τους χαρακτήρες γιατί αυτό την εμπνέει περισσότερο. Της δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ελεύθερα χωρίς να περιορίζεται από κάποια συγκεκριμένη ιστορία.

Η αγαπημένη της ηριωίδα είναι η Ronja από το βιβλίο της Astrid Lindgren “Ronja rövardotter” (Ρόνια, η κόρη του ληστή, εκδ. Μετόπη, 1982, μτφρ. Κώστας Λαδόπουλος). H Ronja ήταν η κόρη ενός αρχιληστή που ζούσαν σε ένα κάστρο στη μέση ενός δάσους. Ακόμα ένας αγαπημένος ήρωας είναι ο Ρομπέν των Δασών, ο χαρακτήρας όμως της ταινίας της Disney και ο Son Goku, ίσως η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα manga του Akira Toriyama για το Dragon Ball.

Συνήθως, πριν ξεκινήσει μια εικονογράφηση, κάνει ενδελεχή έρευνα, κάτι το οποίο της προσφέρει έμπνευση. Πειραματίζεται με διάφορα στυλ ζωγραφικής, ενώ η μεγαλύτερη έμπνευσή της έρχεται από τον ζωγράφο Felix Vallotton, από τον οποίο επηρεάστηκε αρκετά από την απεικόνιση της εξοχής και τη διακόσμηση των σπιτιών που ζωγράφιζε. Κατόπιν, διαλέγει τη χρωματική παλέτα πάνω στην οποία θα βασιστεί και πιστεύει πως θα ταιριάξει στην ιστορία της, την οποία συμβουλεύεται καθ΄όλη τη διάρκεια της εκάστοτε δουλειάς.

Ασχολείται κυρίως με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, καθώς και με τη δημιουργία video games. Μερικά από τα κλασικά βιβλία που έχει εικονογραφήσει είναι τo βιβλίο του T.S. Eliot “Old Possums Book of Practical Cats” (Faber & Faber, 2021), αλλά και κλασικά όπως τα “Alice in Wonderland”, “The Wonderful Wizard of Oz”, “Charlie and the Chocolate Factory”.

Το πρώτο της βιβλίο ως συγγραφέας και εικονογράφος εκδόθηκε το 2021 από την Walker Books στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Candlewick Press στην Αμερική με τίτλο “Τhe Queen in the Cave”. Εκτός όμως από αυτό έχει συνεργαστεί με διάφορους συγγραφείς και έχει παράξει βιβλία όπως τα The Liszts, Moving the Millers’ Minnie Moore Mine Mansion: A True Story, Sweep, A Life Electric: The Story of Nikola Tesla, Duckworth, the Difficult Child, The Wolf’s Secret, βιβλία που δυστυχώς δεν έχουμε δει στα ελληνικά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Σοφία Τουλιάτου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του