Πώς ακούμε το σύμπαν

Συγγραφέας: Patricia Valdez
Εικονογράφος: Sara Palacios
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Σικινιώτη-Λοκ
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 7+

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τη γνώση γύρω από την έννοια του χωροχρόνου, τον ορισμό, τα χαρακτηριστικά και τις αιτίες της βαρύτητας, μέσα από τις συνδεδεμένες ιστορίες δύο σημαντικών επιστημόνων: του Αϊνστάιν και της Γκάμπι (Γκαμπριέλα Γκονζάλες). Ο πρώτος, με τη βοήθεια της παρατήρησης και υπολογισμών, ανέπτυξε τη θεωρία της καμπυλότητας του χωροχρόνου γύρω από μεγάλα αντικείμενα. Η δεύτερη, με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας της τελευταίας δεκαετίας, απέδειξε τη θεωρία του Αϊνστάιν, παίρνοντας τιμητική προαγωγή και βραβεία. Και όλα αυτά, σε ένα βιβλίο για μικρούς αναγνώστες!

Θα έλεγε κανείς πως δύσκολα ένα μικρό παιδί μπορεί να εισαχθεί με επιτυχία στην έννοια του χωροχρόνου και της βαρύτητας. Όταν μάλιστα η περιγραφή έχει διδακτικό χαρακτήρα, συχνά συναντάμε αντιστάσεις. Το βιβλίο ξεκινά με, σχεδόν κλασσικό τρόπο, ως ένα παραμύθι. Η εικονογράφησή του είναι παιδική με έντονα χρώματα, χαρούμενες φιγούρες, χιούμορ και συμπερίληψη. Με ήρωες τη λιβελούλα, μια γάτα και τον βάτραχο, οι θεωρίες του Αϊνστάιν μοιάζουν ευκολότερες να καταλάβουμε.

Πενήντα χρόνια μετά, μεταφερόμαστε στην Αργεντινή, να διαβάζουμε για τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, της Γκάμπι. Την παρακολουθούμε να μεγαλώνει, με περιέργεια για το σύμπαν και όρεξη για ανακαλύψεις. Μετά το πανεπιστήμιο, η Γκάμπι μεταναστεύει στην Νέα Υόρκη. Σε μια εποχή που οι προκαταλήψεις στον επιστημονικό τομέα όσον αφορά στις γυναίκες δεν έχουν εξαφανιστεί, είναι σημαντικό τα παιδιά μας να μαθαίνουν για μια γυναίκα, κορυφαία επιστήμονα και ισάξια συνεχίστρια του έργου του Αϊνστάιν! Και μάλιστα, πρόκειται για μετανάστρια, η οποία ήρθε στον Δυτικό κόσμο από μια λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα, για να προσφέρει γνώση για τον πλανήτη μας, στους κατοίκους του.

Η κόρη μου πάντα ικανοποιείται όταν οι μεγάλες προσωπικότητες για τις οποίες διαβάζει, βρίσκονται εν ζωή. Λυπάται που οι περισσότεροι (για τους οποίους έχουν γραφτεί βιβλία) μας έχουν αφήσει. Η αίσθηση πως τη στιγμή που διαβάζουμε αυτό το βιβλίο, αυτή η γυναίκα ερευνά, διδάσκει και μαγειρεύει σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη, δίνει ελπίζω την προοπτική στα παιδιά, ότι μπορούν να γίνουν σπουδαίες προσωπικότητες μεγαλώνοντας. Μένουν ακόμα πολλά για να ανακαλυφθούν, με την έρευνα και την επιστήμη να ανοίγουν το δρόμο για αυτό, για τα σημερινά κορίτσια και όλα τα παιδιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.