«Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν τα δικαιώματά μας;»

Με αφορμή το ερώτημα «Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν τα δικαιώματά μας;» το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα), διοργανώνει Forum συζήτησης την 1η Νοεμβρίου 2023, και ώρες 16:30-20:30.  

Επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, σε τρία διαδοχικά στρογγυλά τραπέζια, απαντούν σε ερωτήματα που έθεσαν προς ενήλικες παιδιά 5-12 ετών από 12 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου και αφορούν τα δικαιώματά τους και την εφαρμογή τους.   

Τα ερωτήματα είναι αποτέλεσμα δράσης που σχεδίασε και υλοποίησε το Δίκτυο. Τα παιδιά, αφού συζήτησαν με τις/τους εκπαιδευτικούς τους προσωπικές και κοινωνικές τους εμπειρίες και τις έννοιες της αδικίας και του δικαίου, έθεσαν ερωτήσεις ελεύθερα, χωρίς την παρέμβαση ενηλίκων. Τα ερωτήματά τους τα απευθύνουν σε πρόσωπα, επαγγελματίες  και φορείς που πιστεύουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους.   

Στο 1ο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Τα δικαιώματα των παιδιών σε καιρούς κρίσης» θα συζητηθούν ερωτήματα που αφορούν γενικότερα τα δικαιώματα προστασίας των παιδιών με ειδική αναφορά στα παιδιά με προσφυγική και μεταναστευτική προέλευση. 

Στο 2ο  στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Σχολείο και σχόλη»,  θα απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο.  

Στο 3ο  στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Γιατί δεν ακούνε τη γνώμη μας;» τίθενται ερωτήσεις για τις διακρίσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία γνώμης.  

Τις συζητήσεις συντονίζουνΟλυμπία Αγαλιανού, Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ – Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Κωστής Παπαϊωάννου, Εκπαιδευτικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Στη συζήτηση συμμετέχουν: Ασκούνη Νέλλη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην  Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαβουνέλη Μαρία, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δαμιανός Πέτρος, Διευθυντής Σχολικών Μονάδων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και ΔΙΕΚ) του Ειδικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα, Καραγιάννη Έλενα, Εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, Καρακατσάνη Δέσποινα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κογιαννάκη Εύα, Νομικός, Προϊστάμενη Τμήματος Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών, Κορωναίου Αλεξάνδρα, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, πρώην Κοσμήτορας Παντείου Πανεπιστημίου, Κουφονικολάκου Θεώνη, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC), Λαχανιώτη Λίνα, Κοινωνική λειτουργός, PhD, Επιστημονική Συνεργάτης Orlando lgbtq+, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Δήμου Αθηναίων, Νικολαΐδης Γιώργος, Ψυχίατρος, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Σιμόπουλος Γιώργος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης στο Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, Τσοβίλη Δώρα, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φράγκος Βασίλης, Νομικός Σύμβουλος, Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ), Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, Χριστόπουλος Δημήτρης, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, Ψυχάρης Φώτης, Δάσκαλος, 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. 

Τη συνάντηση θα προλογίσει ο Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Το Forum είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά,  ιδρύτριας του Δικτύου.  

Κάθε στρογγυλό τραπέζι διαρκεί 60’. Μετά την ολοκλήρωση των απαντήσεων σε κάθε τραπέζι, προβλέπεται χρόνος 10΄ για ερωτήσεις από το κοινό ή μεταξύ των ομιλητών /-τριών.  

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω Live Streaming στη σελίδα του Δικτύου στο Facebook

Είσοδος ελεύθερη. 

Εδώ θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα του Forum.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

H Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε αριθμούς

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες τις BolognaFiere το τετραήμερο 8-11 Απριλίου και πήραν μέρος στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 31.735, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τους 28.894 επισκέπτες που βρέθηκαν πέρυσι στην ιταλική πόλη.

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Τρία νέα βιβλία, τρεις μαγικές ιστορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μπορείς να μοιράζεσαι ωραίες ιστορίες με τα παιδιά. Και οι τελευταίες προσθήκες στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός μας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε τρία εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία, γεμάτα χρώματα, υπέροχες εικόνες αλλά και το κυριότερο, ιστορίες που είναι σίγουρο πως θα γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών.