Πρεμιέρα: “Εκείνα τα Χριστουγεννα ήρθαν τα πάνω κάτω”

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί μέσω YouTube η θεατρική παράσταση “Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα πάνω κάτω“, που βασίζονται στο ομόνυμο βιβλίο της συγγραφέα Μαρίας Παπαγιάννη, που κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ένας αφηγητής-τραγουδιστής (Χρήστος Θηβαίος), ένα πιάνο (Μάξιμος Δράκος) και δυο ηθοποιοί (Παύλος Παυλίδης και Χρύσα Κοτταράκου) διηγούνται, τραγουδούν και παίζουν ένα παραμύθι που μέσα του έχει πολλές μικρές ιστορίες. Τραγούδια πολλά και διαφορετικά που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος για παιδιά, συνδέονται με καμβά μια ιστορία που εξελίσσεται κάποια Χριστούγεννα πάνω και κάτω από τη Γη.

Ήρωας της ιστορίας της Μαρίας Παπαγιάννη είναι ένα καλικαντζαράκι. Ο Νέιθαν ζει πολύ βαθιά κάτω από τη γη, εκεί που το φως του ήλιου και οι ρίζες των δέντρων δε φτάνουν, εκεί που κλάμα μωρού και φωνή ζώου δε φτάνει. Δεν του άρεσε να πηδάει, να κλωτσάει, να τσιρίζει, να κάνει σκανταλιές. Αντίθετα αγαπάει τα τραγούδια, τη ζωγραφική, τις ιστορίες, το νερό και το σαπούνι! Είναι δηλαδή ντροπή για όλα τα καλικαντζαράκια της Κάτω Γης. Ο Νέιθαν αναγκάζεται να ανέβει στον πάνω κόσμο για να εκτελέσει με τους υπόλοιπους της γενιάς του το μεγάλο τους χρέος. Να πριονίσουν το δέντρο της Γης. Κι όταν φτάνουν στη γη, ο μικρός Νέιθαν ζαλίζεται από όλα τα καινούργια που βλέπει. Και καθώς καθόλου δεν του αρέσει η αποστολή του, ξεφεύγει από τους άλλους και χάνεται στον κόσμο των ανθρώπων και συναντάει παιδιά, μεγάλους, ήρωες παραμυθιών, ζαχαροπλαστεία γεμάτα γλυκά και μαγαζιά με παιχνίδια. Φτάνει ως την θάλασσα και βλέπει μια ομάδα πειρατών κι ύστερα το βάζει στα πόδια και συναντάει ένα κοριτσάκι που πουλάει σπίρτα. Θα γίνουν φίλοι, θα μοιραστούν το φαγητό τους και τα όνειρά τους και θα αποφασίσουν πως αυτά τα Χριστούγεννα θα πάνε στην χώρα του Μαζί!

Κι αν φοβάσαι το σκοτάδι
Κι αν φοβάμαι τη βροχή
Τώρα που θα ΄μαστε μαζί
Όλα θ΄ αλλάξουνε, θα δει
ς

Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και τρυφερότητα. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και για τη χαρά να μοιραζόμαστε ιστορίες, στιγμές, περιπέτειες, ταξίδια και …Χριστούγεννα.

Στο παραμύθι πρωταγωνιστεί η μουσική. Πειρατικά τραγούδια, τραγούδια που λένε ποντικοί και άνθρωποι. Τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που πάντα πίστευε πως η καλή τέχνη για παιδιά δεν κάνει εκπτώσεις: «Αυτό που μ΄ ενδιαφέρει» έλεγε, «είναι το παιδί να διασκεδάσει μ΄ ένα θέαμα που θα του ανοίξει ορίζοντες, θα δώσει απαντήσεις σε κάποιες ανησυχίες του ή θα το προβληματίσει για κάτι άλλο. Που θα γεμίσει τις τσέπες του για αρκετές μέρες».

Η διαδικτυακή θεατρική παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων «Χριστούγεννα Μαζί!».

Κείμενο: Μαρία Παπαγιάννη
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Τραγουδάει και αφηγείται: ο Χρήστος Θηβαίος
Αφήγηση: Παύλος Παυλίδης και Χρύσα Κοτταράκου
Πιάνο: Μάξιμος Δράκος
Οργάνωση Παραγωγής: Cricos – Μάνος Τρανταλλίδης
Παραγωγή: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.